Hlavní obsah

Wawrinka, Chiudinelli - Berdych, Rosol 4:6, 7:5, 4:6, 7:6, 22:24Češi vydřeli výhru, která vejde do historie. Berdych s Rosolem porazili Švýcary po sedmi hodinách

roj, jsvČTKSport.cz
Aktualizováno

Neuvěřitelnou bitvu, která vejde do historie, vyhráli čeští tenisté Tomáš Berdych a Lukáš Rosol v sobotní čtyřhře úvodního kola Davisova poháru proti Švýcarsku. Ve vůbec nejdelším zápase v dějinách této soutěže udolal český deblový pár v ženevské hale Palexpo domácí dvojici Stanislas Wawrinka, Marco Chiudinelli 6:4, 5:7, 6:4, 6:7 a 24:22, když po sedmi hodinách proměnil třináctý mečbol. Obhájci titulu se tak ujali vedení 2:1 a přiblížili se postupu do čtvrtfinále.

Foto: Valentin Flauraud, Reuters

Čeští tenisté Tomáš Berdych (vlevo) a Lukáš Rosol se radují z vítězství ve čtyřhře nad švýcarským párem Stanislas Wawrinka, Marco Chiudinelli.

Článek
Fotogalerie

"Vítězství chutná skvěle. Nikdy jsem nezažil tak dlouhý tenis. Nejenom zápas, tak dlouho jsem na kurtu nebyl. O to chutná výhra líp, ale potřebujeme ještě bod," řekl Berdych po utkání. "Máme v nohách dlouhý zápas, byl extrémně dlouhý, ale máme docela čas na regeneraci a navíc to pro nás skončilo lépe," dodal.

Postupový bod může přidat v neděli Berdych, který se od 12:30 v souboji jedniček střetne s Wawrinkou. "Jsem unavený fyzicky i psychicky, ale budu připraven," řekl Švýcar. Případný rozhodující duel by hráli Rosol a Laaksonen, ale očekává se, že kapitán Severin Lüthi spíše pošle na kurt Chiudinelliho.

Rosol: Měl jsem krizi v pátém setu

Čeští tenisté potvrdili, že čtyřhra je v Davisově poháru jejich doménou. V soutěži družstev vyhráli debl už podesáté za sebou. Většinou se radovali Berdych se Štěpánkem, ten je ale zraněný, a tentokrát ho úspěšně zastoupil Rosol, který střídal světlé momenty s horšími, ale s přibývajícím časem hrál lépe a dobře servíroval.

"Asi jsem se ke konci rozehrál. Měl jsem krizi v pátém setu," řekl a k premiéře s Berdychem v páru doplnil: "Dali jsme si na začátek maratón a je dobře, že jsme se na kurtu nějakým způsobem našli. Nevěděli jsme, do čeho jdeme a jsem rád, že to takhle skončilo. Ale potřebujeme přidat ještě bod."

V prvních třech setech vedla cesta k bodům překvapivě přes podání sedmnáctého hráče světa Wawrinky. Zatímco Chiudinelli byl na kurtu nejlepším deblistou, Wawrinkovi prorazili Češi třikrát podání a díku tomu vedli 2:1 na sety. Třeba ve třetím setu se rodák z Lausanne dopustil při ztraceném gemu dvou dvojchyb. O čtvrtém setu rozhodl tie-break, v kterém udělali Berdych s Rosolem tři chyby a duel tak musel rozhodnout až pátý set.

Trápení při mečbolech

V něm měl český pár převahu, ale nedařilo se mu dotáhnout dobře rozehrané gemy při podání soupeřů do konce. Berdych s Rosolem nevyužili brejkboly při podání Chiudinelliho ve druhé ani při servisu Wawrinky v osmé hře.

Pak začalo jejich trápení při mečbolech. První měli za stavu 8:7 při podání Wawrinky, Berdych ovšem poslal v nadějné pozici míč z forhendu do sítě. Další dva mečboly měli Češi za stavu 16:15, ale Wawrinka dobře zaservíroval a nedal soupeřům naději na jejich proměnění. Stejná situace se opakovala za stavu 20:19, kdy Wawrinka odmítl konec při dalších pěti českých mečbolech.

Za stavu 22:21 dokonce čeští tenisté vedli opět při podání Wawrinky i za pomoci dvou "prasátek" 40:0, ale ani devátý až jedenáctý mečbol nebyl konečný. Až třináctý se Švýcarům stal osudným, když Chiudinelli udělal dvojchybu.

Překonali Wilandera s McEnroem

Utkání délkou překonalo dosud nejdelší zápas Davisova poháru, který sehráli John McEnroe a Mats Wilander (6:22). Z Čechů hrál nejdéle Štěpánek v semifinále v roce 2009, kdy porazil Chorvata Iva Karlovičem za 5:59.

Berdych oslavil jubilejní čtyřicátou výhru v Davisově poháru a vylepšil si deblovou bilanci na 17:1. Rosol získal první "ostrý" bod v soutěži.

V pátečních dvouhrách splnily roli favoritů jedničky týmů. Rosol neuhrál ani set s Wawrinkou a Berdych si poradil s mladíkem Laaksonenem.

První kolo Světové skupiny tenisového Davisova poháru v Ženevě (tvrdý povrch):
Švýcarsko - Česko 1:2 po čtyřhře
Wawrinka, Chiudinelli - Berdych, Rosol 4:6, 7:5, 4:6, 7:6(3), 22:24on-line

Reklama