Hlavní obsah

Berdych - Čilič 6:4, 6:2Berdych ukončil v Rotterdamu čekání na titul, Peschkeová jej napodobit nedokázala

Dauhá
Aktualizováno

Tenista Tomáš Berdych ukončil po roce a čtvrt čekání na turnajový titul. Sedmý hráč světa porazil ve finále v Rotterdamu Chorvata Marina Čiliče 6:4, 6:2 a radoval se z devátého triumfu v kariéře. V žebříčku ATP se díky tomu posune ze sedmého na šesté místo světa. Elitní česká deblistka Květa Peschkeová naopak zůstala těsně pod vrcholem, když s parťačkou Katarinou Srebotnikovou podlehla ve finále čtyřhry na turnaji v Dauhá Pcheng Šuaj z Číny a Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu 4:6 a 0:6.

Foto: Patrick Post, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych se raduje v Rotterdamu z vítězství nad Chorvatem Marinem Čiličem.

Článek
Fotogalerie

Osmadvacetiletý Berdych čekal na turnajové vítězství od října 2012, kdy triumfoval ve Stockholmu. Loni hrál finále třikrát, ale ani jednou neuspěl. „Po tak dlouhé době čekání a bez titulu je to pro mě skvělý moment," řekl Berdych.

Ve finále s Čiličem měl Berdych brejkbol hned v první hře, ale ještě ho nevyužil. Pak sám odvrátil jediné tři šance soupeře na prolomení svého servisu a od té doby měl zápas pod kontrolou. Lépe podával i returnoval a ve výměnách byl přesnější.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Po hodině a čtvrt Berdych proměnil první mečbol a navázal na Radka Štěpánka, který v Rotterdamu slavil titul v roce 2006. Zároveň ukončil Čiličovu sérii, čítající devět vítězných zápasů, a Chorvata porazil popáté v kariéře. Za výhru svěřenec Tomáše Krupy inkasoval 330 750 dolarů a 500 bodů do žebříčku.

„Je mi líto Marina, v posledních týdnech hrál skvěle, ale turnaj může vyhrát jenom jeden. Ač tomu výsledek nenapovídá, bylo to těžké utkání," řekl Berdych při vyhlášení. „Jsem rád, že jsem vyhrál tenhle silně obsazený turnaj," doplnil.

Z turnaje v Marseille se odhlásil

Dvojnásobný daviscupový vítěz Berdych prožívá výborný vstup do roku 2014. Poprvé hrál semifinále Australian Open a nyní si připsal titul. Devátým turnajovým vavřínem se Berdych z českých hráčů vyrovnal Tomáši Šmídovi. Více titulů už mají jen Petr Korda (10), Karel Nováček (13), které by ještě mohl atakovat, zatímco Ivan Lendl je s 94 výhrami nedostižný.

"Sám za sebe nemám pocit, že by tohle byl start do sezóny, spíš mi to přijde, že to furt nepřetržitě běží dál. Ale jo, určitě je to zatím nejlepší start, co jsem měl," přitakal Berdych.

Berdych se odhlásil v turnaje v Marseille, který se hraje příští týden, a z Nizozemska letěl do Monaka, kde bude pár dnů trénovat. Pak poletí na turnaj do Dubaje.

Peschkeová na 27. titul v kariéře nedosáhla

Česká tenistka Květa Peschkeová nedosáhla na turnaji v Dauhá na deblový titul, který mohl být jejím už sedmadvacátým na okruhu WTA. V prvním finále se staronovou spoluhráčkou Slovinkou Katarinou Srebotnikovou, s níž na začátku sezóny obnovila spolupráci po roce a půl, prohrály finále s nasazenými dvojkami Pcheng Šuaj z Číny a Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu 4:6 a 0:6.

Osmatřicetiletá deblová specialistka Peschkeová letos už vyhrála turnaj v Paříži, před dvěma týdny byla její spoluhráčkou Němka Anna-Lena Grönefeldová.

Halepová triumfovala ve dvouhře

Finále dvouhry ovládla Simona Halepová, která po šesti loňských triumfech získala svůj první letošní a také nejcennější titul v kariéře. Rumunská tenistka porazila ve finále Němku Angelique Kerberovou 6:2 a 6:3.

Dvaadvacetiletá Halepová vyhrála své sedmé finále za sebou a v novém vydání žebříčku se v pondělí posune na devátou pozici. Naopak Kerberová, jež v Dauhá vyřadila tři české tenistky, potvrdila špatnou úspěšnost v rozhodujících zápasech - prohrála šestý z posledních sedmi.

Ferrer ukončil v Buenos Aires roční čekání na titul

Španělský tenista David Ferrer potřetí v za sebou vyhrál antukový turnaj v Buenos Aires. Ve finále porazil Itala Fabia Fogniniho 6:4, 6:3 a po ročním čekání přidal další k dosavadním dvaceti titulům z okruhu ATP.

Druhý nasazený hráč Fognini před týdnem vyhrál turnaj v chilském Viňa del Mar, ale v cestě za čtvrtým titulem mu stál první nasazený hráč, kterého ani v jednom z šesti vzájemných duelů neporazil. Nepříznivou bilanci prodloužil a v sedmém finále kariéry si připsal čtvrtou porážku.

Pátý hráč světového žebříčku Ferrer naopak vítězstvím ve dvou setech na svém oblíbeném turnaji ukončil roční čekání na titul. Naposledy se radoval právě v argentinské metropoli, od té doby se do finále probojoval sedmkrát, mimo jiné na French Open, ale pokaždé odešel jako poražený.

Tenisový turnaj mužů v Rotterdamu (tvrdý povrch, dotace 1 500 755 eur):
Dvouhra - finále:
Berdych (3-ČR) - Čilič (Chorv.) 6:4, 6:2
Čtyřhra - finále:
Llodra, Mahut (Fr.) - Rojer, Tecau (Niz./Rum.) 6:2, 7:6 (7:4)
Tenisový turnaj žen v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 2 440 070 dolarů):
Dvouhra - finále:
Halepová (7-Rum.) - Kerberová (6-Něm.) 6:2, 6:3
Čtyřhra - finále:
Pcheng Šuaj, Su-Wei Hsieh (2-Čína/Tchaj-wan) - Peschkeová, Srebotniková (3-ČR/Slovin.) 6:4, 6:0
Tenisový turnaj mužů v Memphisu (tvrdý povrch, dotace 647 675 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Karlovič (Chorv.) - Lu Yen-Hsun (4-Tchaj-wan) 6:1, skreč.
Čtyřhra - finále:
Butorac, Klaasen (2-USA/JAR) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 6:4, 6:4.
Tenisový turnaj mužů v Buenos Aires (antuka, dotace 567 760 dolarů):
Dvouhra - finále:
Ferrer (1-Šp.) - Fognini (2-It.) 6:4, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Granollers, López (1-Šp.) - Cuevas, Zeballos (4-Urug./Arg.) 7:5, 6:4.

Reklama

Související témata: