Hlavní obsah

Bouchardová - Kvitová 3:6, 0:6Fantazie! Kvitová ve finále smetla Bouchardovou a po třech letech opět ovládla Wimbledon

Aktualizováno

Česká tenistka Petra Kvitová je podruhé v kariéře vítězkou grandslamového Wimbledonu! Čtyřiadvacetileté hráčka v sobotním finále po naprosto dokonalém výkonu smetla Kanaďanku Eugenii Bouchardovou 6:3, 6:0 za pouhých 55 minut a na dvorcích All England Clubu tak po třech letech dosáhla na nejcennější tenisový titul!

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Petra Kvitová líbá talíř pro vítězku Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

"Celý můj tým stál za mnou a pomohl mi projít nelehkým obdobím, abych tady zase mohla stát," prohlásila Kvitová při slavnostním vyhlášení už s talířem pro vítězku v náručí a v očích se jí objevily slzy štěstí. "Neřekla bych, že to je lepší, ale je nádherné zase po třech letech držet trofej a chtěla bych poděkovat všem, kteří mi pomáhají," řekla a už v češtině pak poblahopřála otci Jiřímu. "Všechno nejlepší, tati, k zítřejším narozeninám."

Kvitová navázala na rok 2011, kdy ve finálovém zápase přehrála Rusku Marii Šarapovovou a po Martině Navrátilové se tak stala teprve druhou tenistkou českého původu, která londýnský grandslam opanovala více než jednou. "Martina má titulů mnohem víc, ještě mám co dohánět a budu muset hodně pracovat," usmála se Kvitová směrem k Navrátilové, která zápas sledovala v lóži na stadiónu.

V letošním finále Kvitová dominovala hned od samotného úvodu utkání, které se nakonec na centrálním dvorci hrálo pod otevřenou střechou, přestože organizátoři předpokládali hrozbu deště. Čtyřiadvacetiletá Češka předváděla agresivní tenis a její soupeřka se musela převážně jen bránit.

Ve třetí hře prvního setu ztratila dvacetiletá Kanaďanka svůj servis poprvé, o čtyři hry později pak znovu. Za stavu 5:2 podávala Kvitová na výhru v prvním setu, o podání ale poprvé přišla i ona. Dlouho ji to ale mrzet nemuselo, neboť hned v další hře sebrala Bouchardové servis potřetí.

Po 55 minutách proměnila hned první mečbol

Jestliže v první sadě předváděla česká hráčka takřka bezchybný tenis, v té druhé už byl naprosto dokonalý. Bouchardová ve svém prvním grandslamovém finále nestíhala, přesným a tvrdým úderům Češky nedokázala čelit. Po 55 minutách hry si Kvitová vypracovala první mečbol, který proměnila a Kanaďance nadělila kanára. Tak jednoznačné finále ženské dvouhry se naposledy odehrálo v roce 1992, kdy Steffi Grafová přehrála Monicu Selešovou 6:2 a 6:1.

Kvitová na celém letošním turnaji ztratila jediný set - ve 3. kole proti Američance Venus Williamsová, se kterou ji dělily pouhé dva míčky od vyřazení. V cestou za pohárem vyřadila i tři své krajanky - v prvním kole Andreu Hlaváčkovou, ve čtvrtfinále Barboru Záhlavovou-Strýcovou a v semifinále Lucii Šafářovou. Na žebříčku WTA se Kvitová posune z šestého na čtvrté místo.

Juniorka Vondroušová na finále juniorky nedosáhla

Markéta Vondroušová si ve Wimbledonu finále juniorské dvouhry nezahraje, stejně jako na předchozím grandslamu French Open vypadla v semifinále. Patnáctiletá Češka v sobotu v Londýně podlehla o dva roky starší Lotyšce Jeleně Ostapenkové hladce 1:6 a 2:6.

Ženskou čtyřhru vyhrály Italky Sara Erraniová s Robertou Vinciovou a dočkaly se tak triumfu i na čtvrtém grandslamu. Ve finále přehrály maďarsko-francouzskou dvojici Timea Babosová, Kristina Mladenovicová 6:1 a 6:3.

Do finále juniorské čtyřhry se probojovala Marie Bouzková. Rodačka z Prahy, jež za dva týdny oslaví 16. narozeniny, porazila společně s Maďarkou Dalmou Galfiovou druhý nasazený australsko-švýcarský pár Priscilla Honová, Jil Belen Teichmannová 6:1, 4:6, 9:7.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 25 miliónů liber):
Ženy:
Dvouhra - finále:
Bouchardová (13-Kan.) - Kvitová (6-ČR) 3:6, 0:6
Čtyřhra - finále:
Erraniová, Vinciová (2-It.) - Babosová, Mladenovicová (14-Maď./Fr.) 6:1, 6:3.
Muži:
Čtyřhra - finále:
Pospisil, Sock (Kan./USA) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 7:6 (7:5), 6:7 (3:7), 6:4, 3:6, 7:5
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Zimonjič, Stosurová (15-Srb./Austr.) - Kúreší, Duševinová (16-Pák./Rus.) 7:5, 6:2
Mirnyj, Hao-Ching Chan (14-Běl./Tchaj-wan) - Nestor, Mladenovicová (5-Kan./Fr.) 7:6 (7:4), 7:5
Juniorky:
Dvouhra - semifinále:
Ostapenková (Lot.) - Vondroušová (12-ČR) 6:1, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Bouzková, Galfiová (ČR/Maď.) - Honová, Teichmannová (2-Austr./Švýc.) 6:1, 4:6, 9:7
Kdo vyhraje letošní finále Wimbledonu?
Petra Kvitová
85,7 %
Eugenie Bouchardová
14,3 %
Celkem hlasovalo 49086 čtenářů.

Reklama

Související témata: