Hlavní obsah

Kvitová? Monacký daňový ráj vadí i jinde

Praha

Kritika tenistky Petry Kvitové z útěku do Monaka před placením daní v Česku poslancem Stanislavem Humlem a jeho názor, že by kvůli tomu měla přijít o zdejší občanství, není vůči sportovcům, kteří žili nebo žijí v monackém daňovém ráji, ničím novým. A nemusí jít jen o Monako.

Foto: Petr Horník, Právo

Kvitová pózuje s mísou Venus Rosewaterové.

Článek

Daňové úniky byly častým tématem například v Německu, kde se řada sportovců rozhodla přesunout své sídlo do zahraničí a tam také platit (samozřejmě nižší) daně. Kupovali domy v Monaku, ve Švýcarsku, na Kypru či na Kanárských ostrovech.

„Daně odvádíte v zemi, kde žijete, a v rámci Evropské unie platí svoboda pohybu. Některé země pak mají výrazně nižší daně, například na Kypru se pohybovaly na 10 procentech, jinde mezi 12,5 a 15 procenty," uvedl pro Deutsche Welle Thomas Eigenthaler, předseda Německé daňové unie.

Doplácel i Becker

Podle německých zákonů mohou lidé, kteří odvádějí daně v zahraničí, dál z osobních či pracovních důvodů pobývat v Německu maximálně 183 dnů v roce. Pokud toto období překročí, mohou se daňové úřady pustit do vyšetřování.

Na to doplatil tenista Boris Becker. Hlavní sídlo měl v Monaku, kde odváděl daně, ale úřadům přiznal, že žije v Mnichově. Dům sice patřil jeho sestře, ale vítěz šesti grandslamových turnajů od něj měl klíč a úřady ho usvědčily, že monacké knížectví není jeho hlavním domovem. Becker byl donucen doplatit daně v Německu, což ho stálo několik desítek miliónů navíc.

Své sídlo do zahraničí přesunula třeba i další tenistka Steffi Grafová nebo piloti formule 1 Michael a Ralf Schumacherové. V Německu se i proto objevily návrhy, aby placení daní nebylo vázáno na místo pobytu, ale na národnost. „Odvádět daně v zahraničí považuju přinejmenším za nemorální," tvrdí Eigenthaler. Myšlenka se ale ukázala jako nepříliš reálná, německé daňové úřady by pak musely prověřovat německé občany v zahraničí.

S rostoucím počtem odchodů bohatších německých rezidentů alespoň začala fungovat výměna informací se zahraničními daňovými úřady za účelem lepšího prověřování záměrných daňových úniků.

Do potíží s daňovými úřady se dostalo i několik dalších sportovců. Italská motocyklová hvězda Valentino Rossi musel doplatit úřadům 35 miliónů eur poté, co se zjistilo, že jeho londýnské sídlo je jen zástěrkou k lepším daňovým podmínkám. Nový kouč fotbalistů Nizozemska Guus Hiddink byl odsouzen na šest měsíců nepodmíněně za to, že podvedl nizozemské daňové úřady, neboť rok uváděl jako svůj domov Belgii. Soudy mu ale prokázaly, že ve svém belgickém „domově" strávil jen minimum nocí.

Výhodná údržba

Skandál kolem nižších daní vypukl i ve francouzské nejvyšší fotbalové soutěži. Klub AS Monaco měl spor s Francouzskou fotbalovou federací, protože ostatní kluby z nejvyšší soutěže poukazovaly na skutečnost, že jejich rival díky sídlu v daňovém ráji neplatí tak obrovské částky na daních jako ostatní. Problém se vyřešil tím, že tým z malého knížectví za možnost setrvání ve francouzské Ligue 1 zaplatil poplatek 50 miliónů eur (asi 1,375 miliardy korun).

Potíže však mohou mít sportovci i opačným směrem. Podmínkou daňového ráje je prokazatelný půlroční pobyt v Monaku. Jenže jsou hodně na cestách, a tak to řeší po svém... „Zaplatí si lidi, kteří chodí do jejich bytu rozsvítit světla, spustí spotřebiče, otevřou okna, pustí vodu, nechají hořet plyn, udělají trochu hluku, aby bylo vidět a slyšet, že tam někdo je, a kontroloři si mohli ověřit, že byt má spotřebu vody a energií. Tihle lidé jsou za údržbu bytu slušně zaplacení," řekl Právu zdroj, který dodal: „Nejmenujte mě. Nechci sebe nebo někoho jiného dostat do potíží."

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori