Hlavní obsah

Štěpánka hnali i Francouzi. Na Roland Garros si užíval vítězný návrat

Paříž

Vítězný návrat na Roland Garros prožil tenista Radek Štěpánek. Loni v září po čtvrtfinále Davisova poháru si poranil záda a nemohl ani dojít do hotelu, zato po pondělním vyhraném prvním kole se v křesle při tiskové konferenci spokojeně usmíval a pochvaloval si, že ho nic nebolí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítězné gesto Radka Štěpánka.

Článek

Zranění zad přešlo u Štěpánka v problémy s nohou a na kurty se dvojnásobný držitel salátové mísy vrátil až letos v květnu. V pondělí na pařížské antuce díky pestré hře porazil Ivana Dodiga z Chorvatska 5:7, 6:3, 6:4 a 6:1.

Po mečbolu Štěpánek posílal polibky do hlediště, mával a všemožně gestikuloval. "Děkoval jsem fanouškům za podporu. Nevydechli si ani na vteřinu. Jsem tady s (kondičním trenérem) Márou Všetíčkem, tak na něj jsem gestikuloval. Mám tady přátele, se kterými jsem se chtěl podělit o radost," líčil usměvavý Štěpánek.

Před cestou na French Open prohrál třikrát v 1. kole challengerů a na okruhu ATP hrál jen v Mnichově, kde z kvalifikace prošel do 2. kola. "Po sedmiměsíční pauze to za šest týdnů nedoženu. To bych byl bláhový. Každý týden jsem na tom lépe," řekl. Po výhře nad Dodigem si pochvaloval, že zvládl první zápas na tři vítězné sety a nemá po těle známku bolesti. "Potřebuju zdravé tělo, zbytek už umím," uvedl.

Po zranění hraje první grandslamový turnaj a potěšilo ho přivítání od hráčů v šatně. I on sám rád viděl staré dobré tváře a především si vychutnával podporu diváků v hledišti, které bylo pořád plné a navíc se od něj táhla fronta těch, kteří se nedostali. "Hnali mě. Nejen čeští, ale i francouzští. Toho si vážím," řekl Štěpánek.

Dodig ho zkoušel rozhodit

Utkání s Dodigem zvládl tenisově i psychicky. Soupeř po třetím setu odešel na delší dobu na toaletu, aby vyvedl Štěpánka z rytmu. Přesto mu pak hned karvinský rodák vzal servis, a to po chybě Chorvata, po níž si český hráč zavolal hlavního sudího, aby aut zkontroloval. "Ten to potvrdil," řekl Štěpánek.

Dodig se ale po výměně stran šel hned na dopad míče podívat a dožadoval se, aby se rozhodčí k otisku vrátil. "Sudí říkal, že nemá důvod se vracet," řekl Štěpánek. Dodig se rozčiloval, že k němu rozhodčí nemá respekt, seděl na lavičce a nechal si zavolat supervisora. "Chtěl si jakýmkoliv způsobem pomoct," mínil český hráč.

Štěpánek se pauzou nenechal rozhodit. Snažil se udržet v pohybu, aby mohl pokračovat v utkání. "Už jsem to zažil spoustukrát, takže jsem se dál soustředil. Pak bylo hlavní podržet si servis, aby se nevrátil do zápasu," řekl.

Dodiga koučuje bývalý český hráč Martin Štěpánek, který ale není s Radkem Štěpánkem příbuzný. "Můj brácha se ale taky jmenuje Martin. Říkal jsem, že si musím udělat pořádek v rodině," vtipkoval Radek Štěpánek. S tenistou Martinem Štěpánkem prý zažil v minulosti mnoho humorných historek. "Moře let zpátky mu posílali i moje odměny z ATP. Nestačil je utratit, než jsem na to přišel," smál se.

Postoupí do třetího kola French Open Tomáš Berdych, nebo Radek Štěpánek?
Tomáš Berdych
77,2 %
Radek Štěpánek
22,8 %
Celkem hlasovalo 1784 čtenářů.

Reklama