Hlavní obsah

Berdych - Paire 6:1, 6:7, 6:3, 6:4Berdych je v osmifinále French Open. Dál jde i Šafářová, Rosol skončil

oc, mmSport.cz
Aktualizováno

Tenista Tomáš Berdych si popáté v kariéře zahraje osmifinále French Open. V utkání 3. kola porazil na pařížské antuce domácího Benoita Paireho po setech 6:1, 6:7, 6:3 a 6:4 a jeho dalším soupeřem bude další domácí hráč Jo-Wilfried Tsonga. Dál jde i Lucie Šafářová, jež ani s nebezpečnou Němkou Sabine Lisickou neztratila set a po výhře 6:3 a 7:6 postoupila mezi posledních šestnáct hráček druhého grandslamového turnaje sezóny.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Tomáš Berdych v utkání 3. kola tenisového French Open.

Článek
Fotogalerie

Její další soupeřkou bude obhájkyně titulu Ruska Maria Šarapovová. Ve 3. kole naopak skončil Lukáš Rosol, který po setech třikrát 4:6 vypadl s Rusem Tajmurazem Gabašvilim.

Devětadvacetiletý Berdych byl v utkání proti 71. hráči žebříčku ATP vysokým favoritem a na kurtu číslo jedna, na kterém ve středu zdolal daviscupového parťáka Radka Štěpánka, v úvodu jasně dominoval. Pestřejší úderový rejstřík i razance byly jasně na straně světové čtyřky, zatímco šestadvacetiletý rodák z Avignonu měl z tenisty z Top Ten viditelný respekt, často kazil a nevynucených chyb na jeho kontě rychle přibývalo. První hru získal až za stavu 0:5, vzápětí si však český tenista připsal úvodní set.

Komplikace zase ve druhé sadě

Paire se však přece jen postupně zbavoval nervozity a Berdych - stejně jako v prvním utkání proti Japonci Nišiokovi a poté se Štěpánkem - prožil ve druhé sadě perné chvilky. Ve čtvrté hře po dvojchybě ztratil podání a za stavu 3:4 čelil dalšímu brejkbolu. Akutní nebezpečí sice ještě odvrátil na síti zdařilým bekhendovým volejem, ale bez čtyř centimetrů dvoumetrový soupeř ho dál trápil kraťasy, zlepšil i servis a vynutil si tie break.

V něm si Francouz vybojoval výhodu čtyř setbolů. Berdych tři z nich odvrátil, ale čtvrtý už se stal Paireho kořistí.

Úroveň hry však udržet nedokázal, skvělé momenty střídal s lacinými chybami a rodák z Valašského Meziříčí znovu dostal zápas pod kontrolu. Ve třetím i čtvrtém dějství shodně dvakrát prolomil Pairemu servis a po triumfu před třemi lety v Tokiu porazil bojovného soupeře i ve druhém měření sil.

Znovu bez ztráty sady

Šafářová potvrdila, že do Paříže přijela s vynikající formou. Na antuce areálu Rolanda Garrose v tomto ročníku ještě neztratila ani set a suverénně začala také zápas proti agresivně hrající Lisické. Už v první sadě prorazila dvacáté nasazené Němce servis a sama si svůj dokázala uhájit.

Druhé dějství se vyvíjelo mnohem lépe pro Němku, která ve třetím gamu poprvé získala servis české hráčky a směřovala k vítězství. Za stavu 5:3 si Lisická při podání české hráčky vypracovala první setbol. Ten ale Šafářová odvrátila, stejně jako ten v následující hře. Naopak si připsala brejkbol a vrátila se do setu. Ten nakonec získala vítězstvím v tie breaku.

Šafářová porazila Lisickou teprve podruhé v kariéře. A podruhé se jí to podařilo na Roland Garros. V osmifinále se střetne s obhájkyní trofeje Šarapovovou, která vyřadila  Australanku Samanthu Stosurovou po setech 6:3 a 6:4.

Rosol neuhrál ani set

Gabašvili v úvodních dvou kolech překvapil postupem přes kvalitní antukáře Feliciana Lópeze ze Španělska a Argentince Juana Mónaka. A proti Rosolovi svou vynikající formu jen potvrdil. Devětadvacetiletého daviscupového reprezentanta přehrával od základní čáry a úvodní dva sety získal pokaždé díky jednomu brejku.

Český tenista si na soupeřovo podání vyšlápl jen jednou, ve třetím setu proměnil celkově sedmý brejkbol. Hned v následující hře však o vlastní servis přišel znovu, a jelikož už v průběhu sady jednou podání ztratil, prohrál i třetí sadu.

Rosolovým maximem na grandslamu tak zůstává 3. kolo, které nedokázal přejít ani na třetí pokus.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 26 928 600 eur):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Paire (Fr.) - Berdych (4-ČR) 1:6, 7:6 (7:5), 3:6, 4:6
Gabašvili (Rus.) - Rosol (ČR) 6:4, 6:4, 6:4
Čtyřhra - 2. kolo:
Bolelli, Fognini (6-It.) - Čermák, Veselý (ČR) 5:1 skreč.
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Šafářová - Lisická 6:3, 7:6 (7:2)
Čtyřhra - 2. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (9-ČR) - Bacsinszká, Chuang Chia-Jung (Švýc./Tchaj-wan) 4:6, 7:5, 6:4.
Husárová, Kaniaová (SR/Pol.) - Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková (ČR) 6:2, 6:1
Bencicová, Siniaková (Švýc./ČR) - Kudrjavcevová, Pavljučenkovová (10-Rus.) 6:4, 7:5.
Výsledky ostatních tenistů zde.

Reklama

Související témata: