Hlavní obsah

Plavecké rekordmance Dostálové hrozí trest za anabolický doping

PRAHA

Česká plavkyně Sabina Dostálová měla při únorovém zimním mistrovství České republiky v padesátimetrovém bazénu v Českých Budějovicích pozitivní nález na anabolický steroid a hrozí jí dvouletý zákaz činnosti. Letos devatenáctiletá Dostálová tak přijde o český rekord, který na jihu Čech dvakrát překonala v závodu na 100 metrů motýlek. ČTK to potvrdil sportovní ředitel Českého svazu plaveckých sportů Jan Novotný.

Článek

Doping členky oddílu Chemička Ústí nad Labem je prvním vážným případem v českém plavání. Rok si odpykali za užití efedrinu, takzvaného lehkého dopingu, Daniel Vaisocher (2006) a Zdeněk Františák (2005). Ten byl navíc společně s Žofií Kvačkovou potrestán půlroční podmínkou za neposkytnutí informací o místě pobytu; trest oběma vyprší právě letos v dubnu.

Disciplinární komise Českého svazu by měla o trestu pro Dostálovou rozhodnout v nejbližších dnech, neboť už má k dispozici výsledek kontrolního B testu. "Sejde se maximálně do dvou týdnů," řekl Novotný. Pokud Dostálová neprokáže, že se zakázaná látka do jejího těla dostala bez jejího vědomí, nebude dva roky závodit. "A bude muset vrátit i odměny za rekord," prohlásil funkcionář.

Dvojnásobná česká dorostenecká rekordmanka na motýlkářských tratích a svěřenkyně Petra Thiela překonala na šampionátu v Českých Budějovicích český rekord už v rozplavbě, ve finále pak maximum Yvetty Hlaváčové vylepšila o 78 setin na 1:01,01 minuty. Ten však bude z tabulek vymazán.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články