Hlavní obsah

Humbuk kolem zlaté Kuzminové. Medailie pro Slovensko, nebo Rusko? Omlouval se i ministr

Zlatá Nasťa, první slovenská vítězka v Soči Anastasia Kuzminová, rozpoutala na Slovensku mediální humbuk. Aniž by chtěla. Úspěšná biatlonistka jen těžko mohla tušit, co se bude dít po pár slovech, která se objevila na světě po jejím sprinterském triumfu zkraje her. Ještě teď na slovenských webech nevládne klid kolem jejího jména.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Slovenka Anastasia Kuzminová při vítězném závodě.

Článek

Co je příčinou poprasku? Podle všeho nesprávný překlad, který po jejím rozhovoru pro agenturu AP převzala i slovenská média. „Jsem jen držitelkou slovenského pasu," mělo znít jakoby omluvně z úst závodnice. „Jsem Ruska. Tady v Soči je pro mě rodinná, přejícná atmosféra," měla dál vyjadřovat své pocity devětadvacetiletá rodačka z Ťuměně.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Tam ji kdysi otec od běhu na lyžích nasměroval k biatlonu. Vypadalo to na slibnou kariéru, ale po vyřazení z ruského týmu hledala novou zemi. Sportovní vzestup juniorské mistryně světa ještě v Rusku přibrzdilo i těhotenství, biatlonistka se pak přestěhovala na Slovensko za Danielem Kuzminem, který též pocházel z Ruska, ale závodil za Izrael. Od roku 2008 mohla s novým občanstvím úspěšně reprezentovat Slovensko.

Na rodné hroudě teď však určitě nechtěla prudit a vybalovat dávné křivdy. Zjevně také nechtěla popudit svoji novou zemi. Nic jí ale nebylo platné, že po zlaté bitvě vyjádřila díky celému Slovensku. Některé média u našich sousedů její zřejmě lehce překroucená vyjádření neskousla a ptala se: Nasťo, jak to tedy s tebou je? A negativní reakce fandů na sebe také nenechaly dlouho čekat. Až z toho vykvetla pořádná aféra a slovní útoky.

Vždy projevovala vděk Slovensku, zní v prohlášení

Až na obranu závodnice vystoupila i oficiální místa. „S manželem a synem žije na Slovensku šest let, úspěšně reprezentuje Slovensko, mluví slovensky, její syn chodí do slovenské školy a vždy projevovala velký vděk Slovensku. Celá země mohla vidět, s jakým zaujetím zpívala slovenskou hymnu při předávání medailí," snažil se situaci zklidnit národní olympijský výbor v prohlášení.

„Nasťa miluje Slovensko," vyjádřil se expresivně její střelecký trenér Juraj Sanitra a popisoval, kterak závodnice nedá dopustit na Banskou Bystrici, město, které nehodlá nikdy opustit.

Situaci žehlil i ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák. „Veřejně se ti Nasťo omlouvám za ten mediální cirkus. Za hloupost, která má zázračnou vlastnost kvést a růst i v zimě," cituje ministrův blog web aktuality.sk.

Sama Nasťa zůstala v pohodě, nezvolila ani žádného bobříka mlčení, což mnohdy přichází jako trest ze strany sportovců směrem k novinářům. „Promiňte," omlouvala se skromně před zástupci médií poté, co ve stíhačce neuhájila vedení ze zlatého sprintu a propadla na šesté místo. I za nejlepší Češku Gabrielu Soukalovou. Hry však ještě zdaleka nekončí.

Reklama