Hlavní obsah

Čtvrtá medaile biatlonistů! Senzační Moravec přidal bronz v závodu s hromadným startem

Aktualizováno

Pohádka z pera českých biatlonistů nemá konce. Čtvrtou medaili družiny kouče Ondřeje Rybáře přidal v úterním závodu s hromadným startem Ondřej Moravec, který si po bezchybné střelbě dojel pro bronz. Zlato ve finiši vybojoval Nor Emil Hegle Svendsen, který o špičku boty porazil favorizovaného Francouze Martina Fourcada.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Velkou radost měl z bronzové medaile ze závodu s masovým startem Ondřej Moravec.

Článek
Fotogalerie

Medailová žeň české výpravy pokračuje už třetí den v řadě, podobně jako v úvodu her. V neděli získala první zlato snowboardkrosařka Eva Samková, pondělí postříbřila v závodu s hromadným startem Gabriela Soukalová a v úterý se Moravec stal prvním českým reprezentantem v Soči, který získal druhý cenný kov. Bronz z "masáku" přidal ke stříbru, které získal ve stíhačce. Druhý český zástupce v elitní třicítce Jaroslav Soukup, který má bronz ze sprintu, obsadil po čtyřech chybách na střelnici 24. příčku.

Těžké podmínky na trati i na střelnici

Poslední individuální závod biatlonistů odstartoval s dvoudenním zpožděním, které způsobila mlha, a nepříznivá viditelnost v areálu Laura zavinila odložení startu o patnáct minut i v úterý. Ani po startovním výstřelu ale podmínky na trati žádnou idylku nepředstavovaly a závodníci se ztráceli v hustě padajícím mokrém sněhu, který zasypával už tak rozměklou trať.

Ve střelecké loterii Moravec i Soukup zvládli první položku čistě a drželi se v první šestce, hned na první střelbě naopak ztratil půlminutu na trestném okruhu Martin Fourcade. Na druhé střelbě odpadl po jedné chybě z čela závodu Soukup, Moravec naopak zapsal druhou nulu a táhl na trati pětici uprchlíků.

Po první stojce odjížděl jako první Svendsen s Moravcem v patách, během jízdy na závěrečnou položku ale vedoucí dvojici dojel rychlík Fourcade a zezadu se začal přibližovat i norský veterán Ole Einar Björndalen, který dotahoval ztrátu po dvou chybách na první střelbě.

Na zlatý finiš nezbyly síly

Drama tak vrcholilo na poslední střelbě vstoje, kam přijela první čtveřice současně. Fourcade vyčistil terče v bleskovém tempu, hned za ním i Moravec a Svendsen. Björndalen naopak ze hry o svou třináctou olympijskou medaili, díky které by předstihl krajana Björna Dählieho a stal by se nejúspěšnějším účastníkem zimních her všech dob, zcela odpadl po nevídaném kolapsu a čtyřech ranách mimo.

Moravec při výjezdu od střelnice na Nora s Francouzem mírně ztratil, ztrátu ale dokázal smazat a v jednu chvíli udával ve vedoucím triu i tempo.  Dvanáct set metrů před cílem ale Svendsen s Fourcadem opět poodjeli a bylo jasné, že Moravec na boj o zlato nebude mít dostatek sil.

Medailové ambice české biatlonové výpravy ovšem ještě nekončí. Výrazné šance má také smíšená štafeta na 2x6 a 2x7,5 km, v níž naši reprezentanti triumfovali na startu této sezóny Světového poháru a na loňském šampionátu v Novém Městě získali bronz. Kvarteto Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec a Jaroslav Soukup čeká ostře sledovaný závod ve středu od 15:30.

Biatlon, muži - závod s hromadným startem (15 km)
1. Svendsen (Nor.) 42:29,1 (0 tr. okruhů)
2. M. Fourcade (Fr.) stejný čas (1)
3. Moravec (ČR) -13,8 (0)
4. Fak (Slovin.) -28,1 (2)
5. Garaničev (Rus.) -56,2 (3)
6. Lindström (Švéd.) -1:01,4 (2)
7. Landertinger (Rak.) -1:03,7 (2)
8. J. Bö (Nor.) -1:05,1 (1)
9. Green -1:09,2 (2)
10. Le Guellec (oba Kan.) -1:12,5 (1)
...
24. Soukup (ČR) -2:53,1 (4)

Reklama