Hlavní obsah

Soukalová se konečně dočkala! Stříbrem zkompletovala medailový hattrick biatlonistů

Praha/Soči
Aktualizováno

Poslední šanci na individuální medaili už nepustila! Biatlonistka Gabriela Soukalová v pondělním závodu s hromadným startem na 12,5 km vybojovala stříbro a biatlonová výprava tak slaví třetí medaili. Pro zlato si dojela suverénní Běloruska Darja Domračevová, která stejně jako česká reprezentantka jednou chybovala na poslední střelecké položce. Náskok na zbytek startovního pole ale dovolil oběma závodnicím pozice udržet i přes výlet na trestný okruh. Bronz získala Norka Tiril Eckhoffová.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Radost ve tváři české biatlonistky Gabriely Soukalové. V závodu s hromadným startem na 12,5 km vybojovala stříbrnou olympijskou medaili.

Článek
Fotogalerie

Soukalové se v pondělí podařilo zlomit "bramborové" prokletí, ve stíhačce i vytrvalostním závodu na 15 km totiž po chybě při poslední střelbě skončila čtvrtá. Jedna chyba nakonec přišla i při závodu s hromadným startem a česká závodnice tak přišla o šanci bojovat o zlato, protože jasně vedoucí Domračevová v tu chvíli jela na trestné kolo. Obrovské usilí ale nakonec musela Soukalová vyvinout i ve snaze udržet stříbrnou pozici, protože Eckhoffová spolu s Němkou Sachenbacherovou-Stehleovou letěly ze střelnice do cíle jako vítr. Česká biatlonová jednička ale dokázala náskok uhájit.

Druhá česká reprezentantka na startu Veronika Vítková zvládla zastřílet čistě a dojela si pro deváté místo.

Mlha odešla, potrápil hluboký sníh

Domračevová, která po triumfech ve stíhačce a vytrvalostním závodu slaví v Soči zlatý hattrick, proměnila i "masák" ve one-woman-show. Prezicní a rychlou střelbou si během závodu vybudovala až dvacetisekundový náskok a pro první místo si bez problémů dojela i přes zaváhání na poslední střelbě.

Soukalová se na druhé místo prosmýkla po druhé střelbě vleže a táhla pole závodnic za vedoucí Běloruskou. První stojku zvládla jablonecká závodnice rovněž bravurně a ze střelnice odjížděla na stříbrné příčce s náskokem dvaceti sekund. Díky němu si pak mohla dovolit i jedno zaváhání na poslední položce.

Program olympijských her v neděli a pondělí ovlivnila mlha, odpoledne se ale v areálu Laura vyčasilo a ženy mohly odstartovat podle plánu. Velké problémy ale závodnicím dělal měkký sníh na trati a především při sjezdech byla v zatáčkách k vidění řada dramatických situací. Karambolu se nevyhnula Norka Bergerová, o šanci na dobré umístění přišla i Ruska Zajcevová, která nabourala do bariéry a posléze se ještě připletla do dráhy Polky Palkaové. Ve stejném místě pak měla při druhém průjezdu potíže i Soukalová, ale naštěstí se jí podařilo zakolísání ustát.

Muži jedou o medaile naposled v úterý, pak štafety

Česká biatlonová výprava završila stříbrem Soukalové medailový hattrick, v úvodních dvou závodech mužů získal nejdřív bronz Jaroslav Soukup a poté stříbro přidal Ondřej Moravec. Muži svůj závod s hromadným startem, plánovaný původně na neděli, jedou až v úterý ve 11:30. Mezi třicítkou startujících nebudou chybět oba čeští medailisté.

Po závodech s hromadným startem budou už v Soči k vidění pouze štafetové disciplíny. Pro českou výpravu je největší nadějí smíšená štafeta, v níž reprezentanti triumfovali na startu této sezóny Světového poháru a na loňském šampionátu v Novém Městě na Moravě získali bronz.

Biatlon, ženy - závod s hromadným startem (12,5 km)
1. Domračevová (Běl.) 35:25,6 (1 tr. okruh)
2. Soukalová (ČR) -20,2 (1)
3. Eckhoffová (Nor.) -27,3 (1)
4. Sachenbacherová-Stehleová (Něm.) -28,3 (0)
5. Gregorinová (Slovin.) -39,4 (0)
6. Hojniszová (Pol.) -54,9 (0)
7. Mäkäräinenová (Fin.) -1:01,5 (2)
8. Pidhrušná (Ukr.) -1:11,5 (0)
9. Vítková (ČR) -1:23,7 (0)
10. S. Gasparinová (Švýc.) -1:29,3 (2)

Reklama

Související témata: