Hlavní obsah

Švýcarsko - Bělorusko 3:2Soupeřem amerických hokejistů budou Švýcaři, porazili Bělorusy

VANCOUVER

Hokejisté Švýcarska zdolali v osmifinále olympijských her ve Vancouveru Bělorusko 3:2 po samostatných nájezdech a ve středu od 21:00 SEČ je čeká boj o postup mezi nejlepší čtyři s dosud suverénními Spojenými státy americkými. Výhru týmu kouče Ralpha Kruegera zařídil v rozstřelu Romano Lemm.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Julien Sprunger ze Švýcarska se raduje z branky do sítě běloruského gólmana Andreje Mezina.

Článek

Bělorusům přitom skvěle vyšel vstup do utkání a už po 59 vteřinách se radovali z vedení. Gólman Hiller neudržel kotouč, Kaljužnyj dostal z dorážky puk za brankovou čáru a sudí po poradě s videorozhodčím gól uznali.

Na druhé straně Mezina vyzkoušel Sanitz. V polovině úvodní části hráli Bělorusové přesilovku při Lemmově trestu, ale po 58 sekundách se po faulu Kaljužného síly na ledě vyrovnaly. Následně Švýcaři při své přesilovce v 13. minutě vyrovnali díky Sprungerovi.

Švýcaři po rychle inkasované brance soupeře v úvodní části celkově přestříleli poměrem 16:7 a v závěru první třetiny mohli výsledek otočit. Mezin ale pokryl pokusy Plüsse i osamoceného Ambühla.

Velkou šanci měl pak v 26. minutě Paterlini, který unikl, ale blafák se mu nepovedlo přesně zakončit. Za minutu šel ale pykat na trestnou lavici Děmagin a v přesilovce už skóroval Domenichelli.

Kosticyn minul

Kruegerovi svěřenci měli i nadále střeleckou převahu, ale v 36. minutě se při Segerově vyloučení prosadili v početní výhodě Bělorusové. Po Ugarovově střele dorazil puk do odkryté branky Konstantin Zacharov a vyrovnal. Ještě před druhou pauzou navíc mohl otočit stav Sergej Kosticyn, ale přestřelil.

I v závěrečné třetině pak byli nebezpečnější Bělorusové. Nevyužili sice přesilovku, ale pak pokus Rjadinského tečoval těsně vedle Konstantin Zacharov a po Hillerově chybné přihrávce měl šanci Děmagin, švýcarský gólman ale své zaváhání napravil. V další šanci se ještě ocitl v 52. minutě Antoněnko. Za minutu a půl spálil obrovskou příležitost i Švýcar Plüss.

Zápas dospěl do prodloužení, v němž měli Bělorusové přesilovku po Wickově faulu, ale nevyužili ji a naopak v oslabení zahrozil Sannitz. Rozhodnout musely nájezdy. Švýcary dostali do vedení 2:0 Déruns a Lemm, protože Antoněnko neuspěl. Meleško sice snížil a Rüthemann dal Bělorusům ještě naději, ale Kosticyn Hillera nepřekonal.

Bělorusové tak při svém třetím startu pod pěti kruhy obsadí nejhorší umístění, protože budou nejlépe devátí. V Naganu v roce 1998 byli sedmí, o čtyři roky později v Salt Lake City dokonce čtvrtí a do Turína se minule nekvalifikovali.

ZOH - lední hokej, muži:
Osmifinále:
Švýcarsko - Bělorusko 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Sprunger (Wick, Plüss), 28. Domenichelli (Streit, Blindenbacher), rozhodující sam. nájezd Lemm - 1. Kaljužnyj (Kosťjučenok), 36. K. Zacharov (Ugarov, Stasenko). Rozhodčí: Devorski (Kan.), Ország (SR) - Blümel (ČR), Nowak (USA). Vyloučení: 5:3. Využití: 2:1. Diváci: 17.397.
Švýcarsko: Hiller - Streit, Y. Weber, Furrer, Von Gunten, Blindenbacher, Sbisa, Diaz, Seger - Paterlini, Plüss, Rüthemann - Déruns, Ambühl, Monnet - Wick, Jeannin, Lemm - Domenichelli, Sannitz, Sprunger. Trenér: Ralph Krueger.
Bělorusko: Mezin - Salej, Kosťjučenok, Stasenko, Rjadinskij, Denisov, Kolosov, Makrickij - Kolcov, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Kulakov, Meleško, Stas - Ugarov, K. Zacharov, Zadělenov - Michalev, Antoněnko, Děmagin. Trenér: Michail Zacharov.

Reklama

Související témata: