Hlavní obsah

Skikrosař Hayer: Na nohou mám vytetovanou českou i kanadskou vlajku

V roce 2002 v Salt Lake City byl Stanley Hayer členem české výpravy a soutěžil ve sjezdovém lyžování. O osm let později nastupoval při zahájení na plochu BC Place pod kanadskou vlajkou a chce bojovat o medalii při olympijské premiéře skikrosu.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Skikrosaři. Zprava Casey Pucket z USA, Stanley Hayer z Kanady, Xavier Kuhn z Francie a Čech Tomáš Kraus.

Článek

Bude pro vás hodně odlišné závodit na Hrách pod jinou vlajkou?

Já mám na nohou vytetované obě vlajky, českou i kanadskou... Na Salt Lake City vzpomínám moc rád, český mančaft byl malý, každého jsem znal, chodil na všechny soutěže. Kanadský tým je tu tak obrovský, že pořádně nevím, kdo je kdo. V jídelně spíš poznám třeba Šárku Sudovou než většinu Kanaďanů...

Když teď žijete v Calgary, máte si ještě s kým popovídat v češtině?

Jasně, mám přítelkyni z Prahy, před třemi lety se za mnou nastěhovala, už tu i pracuje. Takže mluvíme tak napůl. Když jsme někde v podniku, tak spolu mluvíme spíš česky, ale to tu umí hodně lidí, tak si musíme dávat pozor. (úsměv) V Praze mám ségru, byli jsme tam na Vánoce, chtěl bych tam jezdit víc, ale jsme s týmem deset měsíců na cestách...

A přes léto jezdíte svůj oblíbený motokros...

Tenhle rok vůbec, to je možná důvod, proč mám horší sezónu. V dubnu jsem měl operaci kolene, zkusil jsem jednou motorku a pořádně to nateklo. Od té doby jsem nejel, což mě štve, protože to je nejlepší trénink na skikros.

V Kanadě jste ale teď na „domácí“ olympiádě pod větším tlakem.

Snad všichni novináři tu tvrdí, že Chris del Bosco vyhraje mužské zlato a Ashleigh McIvorová ženské, klidně můžeme být tři na stupních. Kanada obecně čeká strašně moc medailí. Vrazila se tu do sportu spousta peněz, testovaly se nové vosky, kombinézy, vzduchové tunely, ani nevím, co všechno. Ale to dělali i Švédové, Rakušani, Švýcaři...

V Česku byste ale ve vzduchovém tunelu mohl trénovat jen těžko...

Tam jsme o něčem takovém ani nepřemýšleli... Tady je to týmovější, všichni dostanou kombinézy, ale musí se to domlouvat přes iks lidí, v Čechách je to osobnější. Když znáte někoho z té a té firmy, je jednodušší se s ním domluvit.

Jak teď vycházíte s Tomášem Krausem? V jednom týmu vám to úplně neklapalo...

V pohodě. Mimo trať jsme byli vždycky v klidu, jen v tréninku jsme se moc nemohli domluvit na spolupráci. Teď se pozdravíme, prohodíme pár slov, nemáme spolu problém.

Komu budete fandit, když se potká Česko s Kanadou v hokejovém turnaji?

Přítelkyně Zuzka bude fandit Čechům, tak možná budu proti ní. (úsměv) Ale vím, jak se v Česku slaví. Když vyhráli v Naganu, tak jsem byl na Staromáku, bylo narváno... Všichni chlastali a slavili celý den. Tady by se ve dvě zavřelo a šlo by se domu.

Jak by se slavilo, kdybyste vyhrál skikrosové zlato?

Já bych asi v cíli brečel a pak skočil na břicho jak Anja Pärsonová. (směje se)

Reklama

Související témata: