Hlavní obsah

Sprint vyhráli Björgenová a Krjukov, potlučená Majdičová vybojovala bronz

WHISTLER

Norská lyžařka Marit Björgenová vyhrála sprint klasickou technikou, který měl na olympijských hrách premiéru. Před čtyřmi lety v Turíně se jelo volně. Za Norkou dojela druhá Polka Kowalczyková, třetí byla hrdinka dne - Slovinka Majdičová. Mužský sprint opanovali Rusové Krjukov a Panžinskij, třetí byl Nor Northug.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Norská lyžařka Marit Björgenová se raduje z vítězství ve sprintu olympijského závodu.

Článek

Sprint žen nabídl úchvatný příběh. Jedna z největších favoritek na zlato Petra Majdičová ze Slovinska upadla při projíždění jedné ze zatáček během tréninku, spadla do prudkého příkopu mimo trať mezi stromy a ošklivě si potloukla bok. „Nejspíše si poranila žebra,“ hlásil tiskový mluvčí slovinské výpravy Branislav Dmiprovič.

Dlouho se spekulovalo, že favoritka Majdičová v závodu končí a že už do dalších bojů ve sprintu nenastoupí. Jenže Majdičová vždy znovu stála na startu a nakonec si sáhla na dno sil i ve finále. Přes bolesti se porvala se soupeřkami o medaili a získala bronz. Neměla však už sílu se z něj radovat, ihned po protnutí cíle se o starali zdravotníci, kteří ji pak museli také odnést.

Ruská bitva

Velký souboj vzápětí nabídlo mužské finále, v němž ruský dvojblok Krjukov - Panžinskij odrazil očekávaný nápor tria Norů Northuga, Hattestada a Pettersena. Ten krátce po startu po kolizi s Kazachem Poltaraninem upadl a jeho naděje vyhasly.

Dvacetiletý Panžinskij, nečekaný vítěz kvalifikace, dlouho na trati vládl. Před sjezdem na stadion jej ale Krjukov dostihl a v přímém ruském souboji v cílové rovince nakonec svého o čtyři roky mladšího reprezentačního kolegu těsně předstihl, aby pak společně s ruskou vlajkou nadšeně obíhali celý stadion. Triumf Krjukova však úplnou senzací není, sprinterský specialista v sezoně na krátkých tratích už třikrát stanul na třetí pozici.

Nory bronz Northuga nemohl uspokojit, byť lídr Světového poháru dal zapomenout na pondělní blamáž, kdy na patnáctikilometrové trati skončil až 41. I tak měl ale Northug ve tváři otrávený výraz. Trpké zklamání prožil také Hattestad, který loni na MS v Liberci zvítězil ve sprintu jednotlivců i dvojic.

Švéd Emil Jönsson, vedoucí muž SP v hodnocení sprinterů, skončil v semifinále. Jeho krajan Björn Lind, vítěz olympiády v Turíně, kde se ale jelo volnou technikou, vypadl ještě o kolo dřív.

Českým reprezentantům se příliš nedařilo, nikdo z trojice Dušan Kožíšek, Aleš Razým a Eva Nývltová nepostoupil z kvalifikace do nejlepší třicítky, byť Nývltové chybělo málo - pouhých 0,52 vteřiny.

Muži - sprint klasickou technikou (1,6 km):
1. Krjukov 3:36,3, 2. Panžinskij (oba Rus.) stejný čas, 3. Northug -9,2, 4. Hattestad (oba Nor.) -13,7, 5. Poltaranin (Kaz.) -18,1, 6. Pettersen (Nor.) -1:19,9, ...35. Kožíšek, 44. Razým (oba ČR) - nepostoupili z kvalifikace.
Ženy - sprint klasickou technikou (1,6 km):
1. Björgenová (Nor.) 3:39,2, 2. Kowalczyková (Pol.) -1,1, 3. Majdičová (Slovin.) -1,8, 4. Olssonová (Švéd.) -2,5, 5. Genuinová (It.) -9,9, 6. Brunová-Lieová (Nor.) -12,3, ...33. Nývltová (ČR) - nepostoupila z kvalifikace.

Reklama

Související témata: