Hlavní obsah

Kuzminová chtěla reprezentovat Bulharsko, ale odmítli ji

SOFIA

Nezájem sportovních funkcionářů zřejmě připravil Bulharsko o zlatou a stříbrnou medaili z olympijských her ve Vancouveru. Podle bývalého reprezentačního trenéra měla o bulharské občanství před několika měsíci zájem naturalizovaná slovenská biatlonistka ruského původu Anastasia Kuzminová, ale bulharský svaz ji odmítl.

Foto: Issei Kato, Reuters

Slovenská biatlonistka Anastasija Kuzminová během olympijského závodu

Článek

"Je to tak. Minulé léto byli v Belmekenu (na jihozápadě Bulharska) a ona a její manžel mě požádali o pomoc. Řekli mi, ať dám naší federaci vědět o zájmu Anastasie závodit za Bulharsko," řekl agentuře Reuters bývalý kouč bulharských biatlonistů Boran Hadžiev.

"Diskutoval jsem o tom s našimi svazovými šéfy a oni byli proti tomu, aby se Kuzminová ucházela o bulharské občanství a byla zařazena do národního týmu," uvedl Hadžiev.

Pětadvacetiletá Kuzminová vybojovala nečekaně ve Whistleru ve sprintu na 7,5 km historicky první zlato pro samostatné Slovensko na zimních hrách a poté ještě přidala ve stíhačce stříbro. Rodačka z Ťumeně reprezentuje Slovensko od roku 2008, poté co se nedostala do ruské reprezentace.

"Je škoda, že to nevyšlo, protože je to špičková závodnice, která mohla bulharskému týmu pomoci," řekl Hadžiev. Bulharský biatlon prochází těžkými časy po nedávném ukončení kariéry tahounek Jekateriny Dafovské a Pavliny Filipovové. "Navíc Kuzminová mě zkontaktovala ještě o několik týdnů později, ale naši funkcionáři názor nezměnili," dodal bývalý reprezentační kouč.

Bulharský olympijský výbor oznámil před začátkem her zvýšení odměn pro medailisty, navzdory tomu se však zatím žádný bulharský sportovec ve Vancouveru na stupně vítězů nedostal.

Reklama