Hlavní obsah

Gisinová a Mazeová se podělily o zlato v olympijském sjezdu

Olympijský sjezd žen má poprvé dvě vítězky. Na hrách v Soči zajely shodný čas Švýcarka Dominique Gisinová a Slovinka Tina Mazeová a obě získaly zlatou medaili. Bronz vybojovala s odstupem jedné desetiny sekundy další Švýcarka Lara Gutová. Česká reprezentantka Klára Křížová skončila na 21. místě.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Slovinská lyžařka Tina Mazeová (vpravo) se objímá se Švýcarkou Dominique Gisinovou. Obě závodnice zajely ve sjezdu stejný čas a radovaly se ze zlaté medaile.

Článek
Fotogalerie

Zatímco Mazeová se stala první slovinskou olympijskou vítězkou v alpském lyžování, Gisinová je pátou švýcarskou olympijskou vítězkou sjezdu a první po 30 letech. Naposledy Švýcarsko slavilo v Sarajevu 1984 zásluhou Michele Figiniové.

Mazeová, suverénka minulého ročníku Světového poháru, získala třetí olympijskou medaili. Z Vancouveru 2010 si odvezla dvě stříbra za obří slalom a super-G. Osmadvacetiletá Gisinová v cíli svou první velkou medaili oplakala.

Přehled dvou vítězů stejné disciplíny na zimních olympijských hrách:
1928 (Svatý Mořic): Clas Thunberg (Finsko) a Bernt Evensen (Norsko) - rychlobruslení (500 m)
1956 (Cortina d'Ampezzo): Jevgenij Grišin a Jurij Michajlov (oba SSSR) - rychlobruslení (1500 m)
1960 (Squaw Valley): Roald Aas (Norsko) a Jevgenij Grišin (SSSR) - rychlobruslení (1500 m)
1972 (Sapporo): Horst Hörnlein, Reinhard Bredow (NDR) a Paul Hildgartner, Walter Plaikner (Itálie) - saně (dvojice)
1998 (Nagano): Günther Huber, Antonio Tartaglia (Itálie) a Pierre Lueders, David McEachern (Kanada) - dvojboby
2002 (Salt Lake City): Thomas Alsgaard a Frode Estil (oba Norsko) - běh na lyžích (kombinace)
2002 (Salt Lake City): Jelena Běrežná, Anton Sicharulidze (Rusko) a Jamie Saleová, David Pelletier (Kanada) - krasobruslení (sportovní dvojice)
2014 (Soči): Dominique Gisinová (Švýcarsko) a Tina Mazeová (Slovinsko) - sjezdové lyžování (sjezd)

"Je to neuvěřitelné, mám obrovskou radost," řekla Švýcarka, která ve Světovém poháru vyhrála v roce 2009 dva sjezdy. Její první pohárová výhra se podobala dnešnímu triumfu. V rakouském Zauchensee před pěti lety zvítězila společně s tehdejší hvězdou Anjou Pärsonovou ze Švédska.

"Zvládla jsem dobře horní úsek, který mi tady nešel, a dole jsem nechala jet lyže," řekla Mazeová, které se v této zimě nedařilo. Na svazích se trápila, a proto vrhla všechny síly k olympiádě. "Chtěla jsem zlato a věděla, že na to mám. Po špatném průběhu sezóny jsem všechnu energii upřela na olympiádu a vyplatilo se," řekla Slovinka.

Křížová ztratila na první místo necelé dvě sekundy

Medailistky ještě ohrožovala Norka Lotte Sejerstedová, startující s číslem 26. Po prudké horní pasáži dokonce měla nejrychlejší mezičas, ale postupně ztrácela a nakonec skončila šestá. Překvapením je sedmé místo maďarské reprezentantky Edith Miklósové

Favorizované Němce Marii Höflové-Rieschové technický sjezd neseděl, vítězka kombinace se nevešla do elitní desítky a skončila třináctá. Zklamáním skončil závod pro Rakušanky, nejlepší zástupkyní sjezdařské velmoci byla až devátá Nicole Hospová.

Křižová si přála mít v cíli ztrátu pod dvě vteřiny, což se jí povedlo. Trať projela bez větších chyb a za vítězkami zaostala jen o 1,90 sekundy.

Výsledky sjezdu žen:
1. Mazeová (Slovin.) a Gisinová (Švýc.) obě 1:41,57
3. Gutová (obě Švýc.) -0,10
4. Merighettiová (It.) -0,27
5. Suterová (Švýc.) -0,37
6. Sejerstedová (Nor.) -0,44
7. Miklósová (Maď.) -0,71
8. Mancusová (USA) -0,99
9. Hospová (Rak.) -1,05
10. Štuhecová (Slovin.) -1,08
...
21. Křížová (ČR) -1,90

Reklama

Související témata: