Hlavní obsah

Pljuščenko září, ve Vancouveru by ale bral jakoukoliv medaili

Pavel NovotnýSport.cz

Svým ohromujícím návratem překvapil i sám sebe. Ruský krasobruslař minulý týden v estonském Tallinnu přidal do své sbírky šestý titul mistra Evropy, před blížící se olympiádou ve Vancouveru se ale do role favorita nepasuje. „Přijmu jakýkoliv výsledek,“ prohlásil obhájce zlata z Turína při zastávce v Praze, kam zavítal přímo z dějiště ME.

Foto: Josef Horázný, ČTK

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko

Článek

Fenomenální krasobruslař se vrátil na led po tříleté pauze loni a během podzimu na Ruském poháru i před koncem roku na mistrovství Ruska zářil. „Touha opět vyhrávat byla hnacím motorem. V létě jsem dřel osm hodin denně, ještě nikdy jsem se takhle nepřipravoval. Tak povedený návrat jsem ale nečekal, nevěřil jsem, že to takhle dopadne,“ komentoval trojnásobný mistr světa výkony.

S prognózami pro Vancouver je ale ruská hvězda opatrná. „Soupeřů bude hodně, reálně víc než deset. Nedávám si jako úlohu obsadit co nejlepší místo. Chci hlavně ukázat to nejlepší, co umím, přenést na led vše, co celou dobu trénuji. Přijmu jakýkoliv výsledek. Budu spokojený, pokud budu třetí, tím bych zkompletoval svou sbírku olympijských medailí. Druhé místo by samozřejmě bylo ještě lepší a první příčka by byla známkou dobře odvedené práce,“ tvrdí sedmadvacetiletý šampión.

Bojoval s nervozitou

Nebojí se přiznat, že cítí nervozitu. „I v Tallinnu jsem byl nervózní, ale nakonec jsem se z toho dokázal dostat a zvítězit. Na led musím vjet beze strachu. Ani Kličko nebo Tyson by nikdy nic nevyhráli, kdyby vstupovali do ringu s obavami o výsledek,“ má jasno Pljuščenko, jenž bere svůj návrat jako velkou výzvu. „Vlastně už závodím s druhou generací krasobruslařů a je velkou motivací uspět i proti mladým,“ říká.

Potíže s kolenem, které jej pronásledovaly minulý rok, zažehnal. „Chválabohu! Dostal jsem do kolena a do achilovky spoustu injekcí. Naštěstí to zabralo a obešlo se to bez operace. Momentálně mě nic nelimituje, ale až po olympijských hrách se rozhodnu, zda pojedu i na březnové mistrovství světa,“ podotkl Pljuščenko, jehož po zastávce v Česku čekala cesta do Bratislavy a poté návrat do Petrohradu. Do dějiště olympijských her odcestuje ruský závodník 11. února, boj o medaile muži ve Vancouveru odstartují krátkým programem 16. února.

A přestože oheň ve Vancouveru ještě ani nevzplál, nosí Pljuščenko v hlavě i olympiádu následující. V roce 2014 se totiž sportovní svátek koná v Soči. "Bude to doma a všichni mě přesvědčují, abych vydržel do té doby. Uvidím, jak se budu cítit. Krasobruslení miluji a je možné, že se tam opravdu představím," poznamenal.

Olympic Tour s hvězdami z Vancouveru 

Do Prahy přijel staronový evropský šampión přímo z Tallinnu představit svou novou exhibiční show s názvem Ice Olympic Tour, která se uskuteční v Praze (15. dubna), Karlových Varech (16. dubna) a Ostravě (19. dubna). Vedle Pljuščenka je již jistá účast letošního vicemistra Evropy Stéphana Lambiela a sportovní dvojice Aljona Savčenková, Robin Szolkowy. „Obsazení je zatím pouze částečné, cílem je přivést na led lídry světového krasobruslení. Proto chci oslovit především olympijské medailisty z Vancouveru,“ odtajnil svou vizi ruský krasobruslař.

Show nabídne vedle elitního krasobruslení také akrobacii na ledě, se svými houslemi opět nebude chybět maďarský virtuos Edvin Marton. Ceny vstupenek se pohybují v rozmezí 490-1990 korun a zakoupit je lze v prodejní síti www.ticketportal.cz.

Reklama