Hlavní obsah

Krasobruslař Verner: Je mi z vývoje sezóny trochu do pláče

Krasobruslař Tomáš Verner měl být jedním z tajných trumfů české olympijské reprezentace. Po nevydařené sezóně se však trápil i ve Vancouveru. Po zaváhání v krátkém programu si náladu nevylepšil ani ve volných jízdách, které přitom začal povedeným čtverným toeloopem. "Po trojitém axelu se mi to začalo sypat jako domeček z karet," smutnil po olympijském závodě, v němž obsadil 19. příčku.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Verner během volné jízdy

Článek

Po nepovedeném krátkém olympijském programu jste několikrát chyboval i ve volné jízdě, i když jste začal krásným čtverným toeloopem.

Aspoň za něj jsem rád... Nevím, čím to je, ale když jsem na závodním ledě, mám problém s technikou, které se přitom od Nového roku stabilizovala a vypadalo to daleko lépe. Po trojitém axelu se mi to začalo sypat jak domeček z karet. Nejsem úplně rozradostněný z toho, jak to dopadlo, i když začátek vypadal dobře...

Hodně jste přemýšlel o nevydařeném krátkém programu?

Já za ním paradoxně udělal čáru druhý den, kdy jsem si sumíroval myšlenky v hlavě. Chtěl jsem si užít ten olympijský start do konce a volnou jízdu už směrovat k mistrovství světa v Turíně. Můj osobní cíl byl získat tady přes 240 bodů a od toho jsem byl na hony vzdálený (získal 184,74 b.). Tahle sezóna je asi nejtěžší v mém životě. Tak dobře jsem měl natrénováno a čtyři roky jsem pracoval na tom, aby to dobře dopadlo. Proto jsem zklamaný, že jsem viděl úsilí svého týmu a já ho nezrealizoval.

Je to největší zklamání vaší kariéry?

Dost bídně jsem se cítil už v roce 2005, kdy jsem si zlomil kotník a první doktor mi řekl, že musím skončit s bruslením. Ale tohle se s tím nedá srovnávat, teď je to spíš deprese než cokoliv jiného. Zase potřebuju nabrat správný směr a vrátit se na špici. Já viděl programy ostatních kluků, jsou to super bruslaři a skokani, ale já s nimi závodil na srovnatelné úrovni v minulých sezónách. Je mi trošku do pláče z toho, jak se vyvinula tahle sezóna. Neměl jsem ideální přípravu, a tak jsem asi nemohl čekat nějaký zázrak, i když jsem v něj tajně doufal...

Jak se z toho budete dostávat? Odložíte na pár dnů brusle?

Teď na tři dny určitě. Půjdu se podívat na ostatní sportovce, podpořit Martinu Sáblíkovou... Chci trochu zapomenout na to, co se stalo mně.

Nebudete u rozhodčích znovu muset pracně získávat zpět své jméno?

Jsme v krasobruslení, nechci to vidět černě, ale určitě mě budou hodnotit i podle toho, jakou jsem měl sezónu. A jestli chci uspět na mistrovství světa, musím předvést víc než ostatní.

Reklama