Hlavní obsah

NHL zveřejnila jména sudích pro olympijský turnaj

Vedení zámořské hokejové NHL zveřejnilo jména osmi sudích, kteří budou rozhodovat na únorových olympijských hrách v Turíně. Prestižní ligu budou reprezentovat hlavní rozhodčí Kanaďané Paul Devorski, Dan Marouelli, Don Van Massehoven a Američan Dennis LaRue. Z čárových byli nominováni Steve Miller s Pierre Racicotem z Kanady a Thor Nelson s Tonym Sericolem z USA.

Foto: čtk

Ilustrační foto.

Článek

Seznam sudích pro turnaj je tak kompletní, protože Mezinárodní hokejová federace oznámila jména osmi hlavních sudích a deseti čárových již v říjnu. Jsou mezi nimi i dva čeští zástupci - hlavní Vladimír Šindler a čárový Petr Blümel. Trojnásobné české zastoupení má ženský turnaj, kam byly nominovány Kateřina Ivičičová a čárové Jana Zítková a Klára Quagliatto. Celkově se olympiády zúčastní 43 hokejových rozhodčí ze čtrnácti zemí.

Pískat se bude přísněji

"Jsme pyšní na skvělou spolupráci NHL a Mezinárodní federace. Jedná se o třetí olympiádu, na které se představí hokejisté a rozhodčí z NHL," řekl šéf IIHF René Fasel. "Spolupráce dvou organizací, které mají trošku jinou cestu a také pravidla, může oběma přinést užitek. Něco se přiučíme my od nich, něco oni od nás."

Sudí pro jednotlivé zápasy bude vybírat komise rozhodčích IIHF a direktoriát olympijského turnaje. NHL do ní doplnila Dava Bakera, který se připojí k Peteru Anderssonovi, Jarmu Jalarvovi, Gerhardu Lichtneckerovi, Bobu Nadinovi a Juraji Okoličánymu. Olympijský turnaj se hraje podle pravidel IIHF, ale sudí by měli podobně jako v NHL přísněji posuzovat hákování, držení a další nedovolené zákroky.

Přehled rozhodčích pro mužský hokejový turnaj na OH:
Hlavní rozhodčí:
Paul Devorski, Don Marouelli, Dan Van Massenhoven (všichni Kanada), Thomas Andersson, Christer Lärking (oba Švédsko), Vjačeslav Bulanov (Rusko), Timo Favorin (Finsko), Danny Kurmann (Švýcarsko), Dennis LaRue (USA), Vladimír Šindler (Česká republika),
Čároví rozhodčí:
Derek Doucette, Steve Miller, Pierre Racicot (všichni Kanada), Thor Nelson, Kevin Redding, Tony Sericolo (všichni USA), Miroslav Halecký, Milan Mášik (oba Slovensko), Stefan Fonselius, Antti Hämälainen (oba Finsko), Petr Blümel (Česká republika), Tomas Gemeinhardt (Německo), Joacim Karlsson (Švédsko), Sergej Šeljanin (Rusko).

Reklama