Hlavní obsah

Vzpomínky na minulost Vrba zahnal, v Řecku myslí se svým týmem jen na postup přes Olympiakos

Vzpomínky evokující minulost a předchozí kvalifikační tažení za vidinou Ligy mistrů raději plzeňský kouč Pavel Vrba zahnal. A to ještě před týdnem před první partií s Olympiakosem Pireus přirovnával konfrontaci s řeckým soupeřem k duelům s norským Trondheimem a dánským FC Kodaň před osmi lety, kdy si s Plzní poprvé proklestil cestu do základní skupiny Champions League a stovkám milionů, které jeho klub tehdy zinkasoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktoria Plzeň (zleva): Ondřej Mihálik, Luděk Pernica, Lukáš Kalvach, Patrik Hrošovský a Adam Hloušek děkují fanouškům po utkání 2. předkola Ligy mistrů s Olympiakosem.

Článek

Po devíti letech jde samozřejmě o finanční budget mnohem vyšší. Narostl už pomalu na čtyři sta milionů korun, nebo přesněji řečeno na 15 250 000 eur. Cesta k němu je ovšem mnohem svízelnější a těžší než tehdy.

Po domácí remíze by musela Plzeň nejprve zvládnout dnešní odvetu 2. předkola s Olympiakosem a poté další díl kvalifikace s tureckým vicemistrem Basaksehirem Istanbul.

Olympiakos Pireus - Viktoria Plzeň
zápas 2. předkola LM se hraje dnes ve 20.30, řídí ho Španěl Martínez, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line sledujte na www.sport.cz. První utkání 0:0.

I proto Vrba prohlédl a v Řecku korigoval své původní reminiscence. Bezbranková remíza a výkon soupeže v prvním střetnutí minulý týden v Plzni k tomu přispěl.

„Olympiakos je v ofenzivě kreativnější, než byla Kodaň. A má v kádru i mnohem větší individuality," přiznával před dnešní odvetou.

Uvědomuje si, jaké peklo jeho tým v odvetě čeká. Vnímal slova portugalského kouče na lavičce Olympiakosu Pedra Martinse.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Olympiakosu José Sá gól na půdě Plzně v utkání 2. předkola Ligy mistrů nepustil.

„Je naše povinnost postoupit. Naše přání i cíl. Musíme Olympiakos vrátit na evropský vrchol, protože tam patří. Musíme to udělat pro klub, Řecko i fotbalovou Evropu," je si jistý, že jeho tým úkol zvládne a do další kvalifikační fáze Champions League postoupí.

I s podporou vášnivého a bouřlivého publika, na které Řekové hodně spoléhají.

„Viděl jsem na videu, jak dovedou řečtí diváci fandit a hnát svůj tým za výhrou. Ale lepší než hrát před prázdnými tribunami. I Olympiakos bude pod velkým tlakem, protože jeho příznivci budou chtít slavit výhru a postup. A kdyby se mu snad nedařilo...." nechává nedokončenou větu Patrik Hrošovský před jedním z posledních zápasů, který ho před odchodem do Belgie ještě v plzeňském dresu čeká.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Plzeňský záložník Patrik Hrošovský v akci během úvodního utkání 2. předkola fotbalové Ligy mistrů, kdy byl soupeřem Západočechů Olympiakos Pireus.

Zůstal, aby Viktorii pomohl do Ligy mistrů. Čtyři předchozí kvalifikační pokusy Plzni nevyšly, teď je na na počátku pátého.

„Hrozně rád bych se s Plzní loučil postupem. Bezbranková remíza z prvního střetnutí není zase až tak špatná. Když dáme v odvetě gól, můžeme postoupit," je přesvědčen, že jeho tým na postup má.

A to přesto, že doma zůstali už delší dobu zranění Beauguel i Hubník a Ekpai, k nimž se přidal Čermák. Před sobotním ligovým zápase s Karvinou si natrhl křížový postranní vaz, takže bude trenérovi Vrbovi scházet.

„I tak postavím mužstvo, o kterém budu přesvědčen, že je schopno uspět a postoupit. I bez Čermáka, jehož výjimečné tvořivé schopnosti samozřejmě chybět budou, protože hraje velice dobře," pravil před odvetou plzeňský kouč, kterého zdobí z předchozích kvalifikačních duelů o Ligu mistrů výjimečná bilance. Z patnácti zápasů ve dvanácti vyhrál, ve dvou remizoval a jen jednou prohrál.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba během utkání 2. předkola Ligy mistrůproti Olympiakosu Pireus.

V Řecku ovšem Vrba na mluvu statistik nespoléhá. Věří svému týmu a sestavě, na kterou vsadí. „Nejspíš do ní zařadím rychlejší hráče," naznačil možné korektury, ale pochopitelně neprozradil, zda třeba na kraji obrany nastoupí jediný pamětník zápasů s Trondheimem a Kodaní před devíti lety Limberský, jenž po vyloučení v minulé pohárové sezoně v Plzni nastoupil nesměl, nebo zda dá přednost nové akvizici Hlouškovi, který zvládl domácí duel s Olympiakosem na výbornou.

Plzeň potřebuje k postupu alespoň bezbrankovou remízu, ale pak by musela samozřejmě uspět v prodloužení či penaltovém rozstřelu. Dál ji pochopitelně posouvá každý nerozhodný výsledek se vstřeleným gólem a samozřejmě jakékoli vítězství.

Pokud úkol zvládne, čeká ji v třetím předkole turecký Basaksehir Istanbul, kdyby z kvalifikace vypadla, může pro ni účast v pohárové Evropě zachránit dvojzápas s Antverpami ve třetím předkole Evropské ligy.

Reklama

Související témata: