Hlavní obsah

Šokující sebevražda! Fanynka Stramaccioniho klubu se upálila kvůli fotbalu

Teherán/Praha

Fotbalová fanynka íránského klubu Esteghlal spáchala sebevraždu upálením. Devětadvacetiletá Sahara Chodájáríová údajně neunesla tíhu trestního stíhání. Žena byla letos v březnu zadržena před teheránským stadionem Azadi, když se snažila dostat v přestrojení za muže na fotbalový zápas. Ženám v Íránu je přitom vstup na stadiony zapovězen.

Foto: Sport.cz

Íránské fanynky klubu Esteghlal.

Článek

V mnoha muslimských zemích platí rozdílná práva pro muže a ženy. Na pravidlo v podobě zákazu vstupu ženám na fotbalové zápasy je v Íránu bedlivě dohlíženo a jeho porušení je tvrdě sankcionováno. To na vlastní kůži pocítila také devětadvacetiletá fanynka Esteghlalu Sahara Chodájáríová. Klub mimochodem v současnosti trénuje bývalý trenér Sparty Praha Andrea Stramaccioni.

Divačku načapali v březnu u vstupu na stadion, když se snažila dostat dovnitř v přestrojení za muže. Ve vyšetřovací vazbě tehdy strávila tři dny, než byla propuštěna na kauci. Za porušení muslimského práva ji hrozilo vězení.

S tím se Chodájáríová vyrovnat nedokázala, polila se hořlavinou před budovou soudu, zapálila se a následně zemřela v nemocnici kvůli vážnosti a rozsahu popálenin, které utrpěla na 90% těla.

Smutným paradoxem je, že Chodájáríová byla zadržena před stadionem Azadi. Slovo azadi je v hindštině totiž výrazem pro svobodu. Za návštěvu fotbalové arény v mužských šatech přitom hrozilo íránské fanynce šest měsíců za mřížemi.

Federace FIFA diskriminaci žen v návštěvních řádech stadionů zakazuje. Ke smutné události se vyjádřil i prezident FIFA Gianni Infantino, který vyjádřil nad smrtí mladé Íránky pobouření a muslimskou republiku varoval před sankcemi v případě, že se její přístup k ženám ve fotbalových hledištích nezmění.

Reklama

Související témata:
Upálení
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice