Hlavní obsah

Devět hvězd mistrů je fuč! Slavia i tak dál vládne a je bohatší o miliardu korun

Radek Malina (Lagos)Sport.czPrávo

Je to k nevíře. Přestože česká fotbalová sezona je teprve lehce za polovinou a čeká ji ještě patnáct soutěžních zápasů, úřadující šampioni z Edenu půjdou do jarní fáze s totálně odlišným kádrem. Záložník Tomáš Souček, který se upsal ve středu anglickému West Hamu, byl už devátou klíčovou postavou Trpišovského družiny, která v květnu loňského roku slavila mistrovský, ale nyní už neobléká dres Slavie.

Foto: Sport.cz

Tomáš Souček zapózoval s dresem Hammers s číslem 28 na zádech.

Článek

„Je to daň za naše dobré výkony a výsledky," přijímá situaci střízlivě Jindřich Trpišovský, trenér Slavie.

Nejprve mistrovský kádr ještě v průběhu léta opustil záložník Miroslav Stoch. V červenci pak Trpišovský musel oželet dvojici stoperů Michael Ngadeu a Simon Deli. V úvodu srpna pak na Apeninský poloostrov odešel záložník Jaromír Zmrhal. A když Slavia vyřadila Kluž, vykoupil ruský Spartak Moskva Alexe Krále za více než tři sta milionů korun.

Foto: Sport.cz

Alex Král se v kabině Spartaku pyšní osobní kartou.

Už tehdy z Ruska přistála v Edenu gigantická nabídka na Tomáše Součka. Ale Slavia odolala, vábení lukrativního kontraktu odolal i rodák z Havlíčkova Brodu, který zůstal po Zmrhalově přestupu posledním odchovancem v kádru úřadujícího českých šampionů.

V zimě kádr Pražanů opustili mazáci Milan Škoda s Josefem Hušbauerem, do rodného Nizozemska zamířil i Mick Van Buren. A dva dny před uzávěrkou přestupů vyrazil vstříc Premier League Tomáš Souček.

Foto: John Sibley, Reuters

Český záložník Tomáš Souček a jeho kladiva pro fanoušky West Hamu před utkáním s Liverpoolem.

„A to je třeba započítat ještě Davida Hovorku, který byl pro naši defenzivu nesmírně důležitý a vypadl na dlouhé měsíce, což je téměř stejné, jako kdyby odešel," posteskl si Trpišovský v připomínce faktu, že řízný stoper si při podzimní ligovém utkání v Plzni přetrhnul křížový vaz v koleni.

Na odchody je vhodná doba, ví Trpišovský

Zdá se neuvěřitelné, že z užší vítězné sestavy loňského ligového ročníku Eden opustilo pouhých osm měsíců od mistrovského křepčení už devět hráčů základní sestavy, respektive borci první či druhé volby ze střídačky.

„Jestli mělo k odchodům dojít, tak nyní je relativně vhodná doba. Samozřejmě, že většími odchody se souhra může zhorší. Ale čeká nás jaro bez pohárové Evropy, tudíž načasování je dobré," přemítal Trpišovský, jehož Slavia si pochopitelně při prodeji devíti hráčů přišla na své.

Podle nepotvrzených informací se částka pro klubovou kasu Slavie přehoupla přes miliardu korun. „Kdybychom nehráli dobře, nikdo by o naše hráče nestál. Pamatuji si období, kdy na hráče Slavie chodily nabídky v podobě převzetí platu bez odstupného, nebo v lepším případě s náhradou nepřesahující půl milionu eur," vzpomínal na soustředění v portugalském Lagosu Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Simon Deli také patřil k oporám vršovického klubu

„Kdybychom byli v lize pátí a nehráli v Evropě, nikdo by naše kluky nechtěl. Ale daří se nám, tak je logické, že jsou kluci atraktivním zbožím," krčil rameny Trpišovský a nedělal si hlavu s faktem, že se jeho situace až náramně podobá začátkům v Liberci, kdy každých šest měsíců po masivním výprodeji budoval nový kádr.

„Nejde o snadnou věc, ale musíme se s tím prostě vypořádat. A dobře se připravit, abychom na podzimu Ligu mistrů hráli znovu," věděl Trpišovský, jak nejlépe zhodnotit hvězdy pražské Slavie.

Odchody opor Slavie v sezoně 2019/2020
Michael Ngadeu - KAA Gent
Simon Deli - FC Brugy
Jaromír Zmrhal - Brescia Calcio
Miroslav Stoch - PAOK Soluň
Alex Král - Spartak Moskva
Milan Škoda - Rizespor
Josef Hušbauer - Dynamo Drážďany
Tomáš Souček - West Ham United
Mick van Buren - ADO Den Haag

Reklama

Související témata: