Hlavní obsah

Scénář velkolepého návratu? Prázdné tribuny, hvězdy a dezinfekce

Praha

První červen je každoročně oslavován jako Mezinárodní den dětí, letos bude ale i dnem nového atletického života. Na 173 místech po celé republice se po koronavirové pauze rozeběhnou závody. Soutěžit budou malí elévové i hvězdy jako Barbora Špotáková. Jak bude návrat atletiky probíhat, uvidíte v následujícím videu.

Čeští atleti už se těší na závody. Co jim v karanténě nejvíc chybělo?Video: Sport.cz

 
Článek

Ještě ve dnech přísných opatření a značně nejistého výhledu se na atletickém svazu zrodila myšlenka odstartovat sezonu společně na sto místech. Ambiciózní plán byl výrazně překročen, postupné rozvolňování opatření trochu uvolnilo ruce i pořadatelům zejména tří nejlépe obsazených mítinků v Kladně, Plzni a Kolíně, které propojí přímý televizní přenos.

„Když se projekt Spolu na startu začal plánovat, byly akce omezené pro padesát lidí, takže jsme s televizí řešili, že uvnitř budou jen kameramani a přenosový vůz venku, omezíme počet novinářů… Naštěstí se opatření uvolnila na 300 lidí a je to jednodušší,“ kvituje předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Foto: Ivana Roháčková

Barbora Špotáková při tréninku na pražské Julisce.

Přesto to nebude úplně standardní mítink. Diváci na stadion nesmějí, i když v Kladně v rozlehlém areálu Sletiště na závody bude vidět od dětského hřiště. Omezen je počet disciplín i soutěžících, náčiní budou po závodě dezinfikována.

„Když před měsícem otevíraly hobby markety, také dezinfikovali všechny vozíky, s pár náčiním si poradíme. Školíme i rozhodčí, abychom nenabourali žádné předpisy,“ říká Varhaník.

V sezoně, která nebude mít po odložení olympiády a zrušení mistrovství Evropy mezinárodní vrchol, se české atletické hvězdy představí na domácích akcích v nebývalé míře. „Trénujeme hrozně dlouho, už musíme formu otestovat. Když tam diváci nebudou, budu se muset vyhecovat sama,“ plánuje světová rekordmanka v hodu oštěpem Špotáková.

V Kladně odstartuje sezonu v souboji s ní úřadující vicemistryně Evropy Nikola Ogrodníková i český koulařský rekordman Tomáš Staněk, kilometr poběží Simona Vrzalová s Kristiinou Mäki, třístovku trojnásobný halový mistr světa i Evropy Pavel Maslák.

„Letos nemám v plánu běhat čtvrtku, spíš kratší sprinty a na podzim se začít chystat na halu. Dlouho jsme nemohli na stadion a běhali jsme bez treter, tak od sebe hned nečekám extra výkon. Ale rozhodně se těším, že zase poměříme síly v závodě,“ hlásí Maslák.

V Kladně není vyloučena účast nejlepších oštěpařů v čele s Jakubem Vadlejchem, kteří mají v plánu Memoriál Josefa Odložila o týden později, kde má nabitou osmistovku běžet také Lada Vondrová. Překážkářka Zuzana Hejnová zvažuje start sezony v Edenu 4. června, jako jediný z české dráhové špičky neplánuje do domácí sezony zasáhnout mílař Jakub Holuša.

Reklama

Související témata: