Hlavní obsah

Proč se Šilhavý omlouval Peškově nevěstě a jak vysvětloval čekání na Kúdelu?

Praha
Aktualizováno

Nominaci pětadvaceti hráčů pro evropský šampionát reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý vyřkl, jedno místo si ve svém výběru pro EURO ponechal volné. Ve hře je pořád případný návrat stopera Ondřeje Kúdely, jemuž disciplinární komise UEFA vystavila po událostech kolem pohárového duelu mezi Rangers a Slavií distanc na deset zápasů.

V nominaci na EURO chybí Kolář i Dočkal. Překvapením je liberecký Jakub PešekVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Ve středu se dostane v Švýcarsku slyšení Kúdelovým právním zástupcům, takže jistá naděje na změnu ortelu přece jen existuje. Proto i Šilhavý čeká, neboť konečnou nominaci může ohlásit nejpozději 1. června. Nejen čekání na Kúdelu ovšem trenér fotbalové reprezentace při nominační tiskové konferenci objasňoval. O čem tedy také mluvil...

O čekání na Kúdelu - Naděje umírá poslední, proto věřím, že v jeho případě stojí za to vyčerpat všechny možnosti. Proto jsme jedno volné místo v nominaci zatím ponechali. V záloze máme tři další hráče a zařídíme se podle toho, jak dění kolem Ondry dopadne. Mezi náhradníky figurují třeba Pavelka, Michal Sadílek a Stronati, dalším jménem, nad kterým uvažujeme je Kalvach.

O absenci Koláře - Víme, jaké zranění má za sebou a jak rychle se do brány vrátil a velmi dobře dochytal celou sezonu. Byl stavebním kamenem slávistických úspěchů, takže jeho absence nás mrzí. Vyjádřil však obavy o zdraví, přiznal, že toho moc neodtrénoval a není stoprocentně připravený, aby na EURO cestoval. Proto jsme se domluvili, že se dá dohromady, aby byl připraven na novou sezonu. Proto zůstává doma.

O jedničce mezi tyčemi - Připraveni musí být všichni tři nominovaní gólmani. Poté, co z nominace vypadl Kolář, máme dva zkušené brankáře a vedle nich Mandouse, jenž už poslední sraz národního týmu absolvoval. Vaclík odchytal v reprezentace skvěle spoustu zápasů, v Seville se sice do brány v poslední sezoně moc nedostával, ale rozloučil se s ní rovněž skvěle. Pavlenka chytá v Brémách stabilně, takže mezi ním a Vaclíkem se rozhodne. Ale o hierarchii mezi tyčemi zatím mluvit nechci.

Program české reprezentace
30. květnasraz v Praze
31. květnaodlet na soustředění do Itálie
4. červnapříprava Itálie - ČR v Boloni
6. červnanávrat ze soustředění do Prahy
8. červnapříprava ČR - Albánie v Praze
9. červnaodlet do Edinburgu na EURO
14. červnaúvodní zápas Skotsko - ČR v Glasgowě

O roli Adama Hložka - Byl sice zraněný a několik zápasů musel vynechat, ale dostal se do formy, dával góly, ve Spartě byl platným hráčem a pomohl jí do kvalifikace o Ligu mistrů. Může nastupovat hned na několika místech sestavy, což je pro trenéra dobré zjištění. Uvidím, kde ho použiju, ale šanci na základní sestavu určitě má.

O nominaci Jakuba Peška - Sledovali jsme ho delší dobu, protože v Liberci podává velmi dobré výkony. I proto s námi byl i na posledním březnovém srazu, kdy jsme ho poznali v tréninku i v kolektivu, což je pro nás rovněž hodně důležité. Je to rychlostní typ hráče, který má navíc zkušenosti, takže v současném fotbale se určitě neztratí. A výborným charakterem do mužstva určitě zapadne. Nominaci jsme ho ale překvapili... Řešil svatbu, takže nevěstě se omlouvám a věřím, že si Jakuba vezme.

O chybějícím Dočkalovi, Pavelkovi, Novákovi, Ondráškovi a spol., kteří pomohli postup vybojovat - Roční odklad evropského šampionátu nám pomohl, neboť jsme poznali víc hráčů a nabídlo nám další možnosti. Nominace není samozřejmě nafukovací, i když i já bych v ní viděl víc hráčů. Třeba právě ty zmiňované. I pro mě bylo složité jim oznamovat, že v nominaci na EURO nefigurují.

O reakci reprezentačního kapitána Dočkala - V nominaci chybí z důvodů výkonnostních i s ohledem na typologii a skladbu současného reprezentačního týmu. Právě jemu bylo nesložitější oznamovat, že na šampionát nepojede. Mluvil jsem s ním už v pondělí, aby to slyšel od mne a nikoli z médií. Vysvětlil jsem mu důvody, bavili jsme se dlouho, a i když byl zklamaný, mé rozhodnutí přijal a popřál reprezentaci hodně štěstí.

Těžké chvilky Jaroslava Šilhavého. Některým hráčům musí oznámit, že na EURO nejedou

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

O rozhodování nad konečným výběrem - Z osmdesáti procent jsem dopředu věděl, koho nominuju a jen jsem čekal na zdravotní stav hráčů. Netajím, že když vypadl Kúdela a po něm Provod, narušilo to mé představy hodně. Lukáš měl vynikající formu a mužstvu by určitě hodně pomohl.

O otaznících nad Čelůstkou a Holešem, kteří jsou zranění - V posledním ligovém kole nehráli, ale nemělo by jít o nic tak závažného, aby se v nominaci neobjevili.

O kapitánovi - Bude jím Darida, v případě, že nebude na hřišti, pak pásku převezme Souček.

O síle týmu v porovnání s tím, který byl k dispozici před rokem - Zkušenější určitě je, sehranější také, ale až na šampionátu se ukáže. Tam bude rozhodovat atmosféra v týmu a momentální forma.

O seznamu náhradníků - Je mezi nimi momentálně Kúdela, a dále pak brankáři Koubek a Staněk, obránci Hejda, Lecjaks, Simič, Stronati, záložníci Břečka, Dočkal, Kalvach, Pavelka,Sadílek, Zmrhal a úočníci Doležal, Juliš, Kuchta a Ondrášek.

Reklama

Související témata: