Hlavní obsah

Rodiče chtěli, aby studoval. On se jim postavil a teď je mistr světa

Se seriózním tréninkem začal teprve před třemi lety. Jeho rodiče totiž trvali na tom, aby se pilně učil a zahájil studia na univerzitě. Mladík ale vzdoroval jejich výchovným pokusům. Věděl, že jeho cesta vede jinudy. Nyní se teprve ve svých devatenácti letech stal překvapivým mistrem světa. A připsal si i několik dalších prvenství.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Ghirmay Ghebreslassie se svým zlatem z Pekingu.

Článek

Ghirmay Ghebreslassie ze státu Eritrea se stal na lehkoatletickém mistrovství světa v Pekingu nejmladším vítězem v historii MS. Časem 2:12:28 si zajistil vítězství v královské disciplíně běhů na delší tratě a v maratónu za sebou nechal pěknou řádku zvučných jmen. Přitom Peking představoval teprve třetí maratón v jeho závodní kariéře.

Kde zůstala Keňa?

Už jsme si docela zvykli tak nějak podvědomě se slovem maratón spojovat závodníky z Keni. Pokud se někde objeví deset Keňanů, je více než pravděpodobné, že ve výsledkové listině najdete deset z první desítky závodníků právě z této země, praví naše zkušenosti. Keňanům se však v Pekingu příliš nedařilo. První a třetí muž světových tabulek Dennis Kimetto a Wilson Kipsang závod nedokončili. Nejlepší běžec na mistrovství z Keni Mark Korir se ocitl až na dvacátém druhém místě.

Cesta do cíle však nevedla po rovných cestách ani pro vítězného Ghebreslassieho. Dva kilometry před cílem, s mnohavteřinovým náskokem se najednou zdá být zmaten, jako by na místě očekával cíl a nevěděl, zda má pokračovat dál. Na stadiónu pak skutečný cíl přebíhá a pokračuje dalších několik set metrů, než začne být z gestikulace pořadatelů zcela jasné, že již zvítězil.

Další výzvy

Mladý Ghirmay nevypadal, že by jej výsledek úplně překvapil. „Je to pro mne velká čest, že jsem mohl pro Eritreu získat první zlatou medaili z mistrovství světa. Je to velká motivace s ohledem na olympiádu v Riu, budu dál tvrdě trénovat," uzavřel Ghebreslassie.

Svůj maratónský debut si mladý talent odbyl loni v Chicagu, kde měl původně dělat pouze vodiče jiným běžcům na části trati. Když ale nadešla chvíle k odstoupení, rozhodl se v závodě pokračovat a nakonec si z maratónu nejprestižnější Velké šestky odnesl skvělé šesté místo s časem 2:09:08. Svůj čas následně vylepšil v dubnu na hamburské trati na 2:07:47. Tím získal stříbrnou pozici, když se ještě tři kilometry před cílem dokázal držet zlatého Lucase Rotiche z Keni. I tak ale nic nenasvědčovalo tomu, že se ještě letos dočkáme překvapivého mladíkova titulu.

Na výslovnost „gebrselasi" jsme si už v souvislosti s dlouhými tratěmi zvykli. Etiopana Haile Gebrselassieho, mnohokrát zlatého na tratích od 1500 metrů do 42 kilometrů, dodnes držitele pátého nejrychlejšího maratónského času v historii ale, zdá se, vystřídá běžec ze sousedního východoafrického státu. Možná je na čase naučit se správně psát jméno Ghirmaye Ghebreslassieho.

Reklama

Související témata: