Rubriky:

Co na talíř

Solit, nesolit? Chlorid sodný pod drobnohledem

14. března 2019 07:52 - Praha

Sůl je v kruhu sportovců velmi často řešenou otázkou. Máme jí moc, máme jí málo, je zdravá, je škodlivá? Sůl a v ní obsažený sodík je důležitým minerálem, kterému i pohádky přisuzují vyšší cenu než zlatu. Možná i právě proto věnovala Světová zdravotnická organizace právě soli celý týden.

 

Profimedia.cz

Stačí si přidat Běhání na Seznam.cz a neuteče vám žádný zajímavý článek.
Přidat na Seznam.cz

Zatímco World Health Organization (WHO), Světová zdravotnická organizace a její Salt Awareness Week upozorňoval především na rizika přemíry soli v našich potravinách, běžci mají většinou poněkud jiné starosti. Na jedné straně stojí tvrzení, že nadměrná konzumace soli má za následek vysoký krevní tlak a s tím související srdeční choroby i infarkt. Pro většinu populace by tak mělo platit, že by lidé měli svůj příjem soli redukovat.

Běžec potřebuje jako sůl pivo jako křen

Na druhé straně lidé s vysokou fyzickou zátěží budou mít potřebu soli na jiné úrovni než zbytek populace. Pro všechny stále platí, že sůl je základní elektrolyt nutný k životu, o nějž člověk přichází kromě jiného pocením. Dnešní problém soli je do značné míry propojený s průmyslovým zpracováváním potravin. Kuchyňská sůl je totiž jednak dobrý konzervant, jednak se za její vyšší množství schovají i větší chuťové nedostatky nebo nečerstvost hromadně zpracovávaných potravin. Průmyslově zpracovávané jídlo tak obsahuje velká množství NaCl.

Obecná doporučení ohledně soli, respektive sodíku hovoří o příjmu 1-1,5 gramu sodíku pro mládež a dospělé, přičemž u dospělých by denní dávka neměla přesahovat 2,3 gramu. Sodík je v kuchyňské soli zastoupen v poměru asi 40 procent. Dostáváme se tak k doporučeným dávkám soli na úrovni 2,5-3,75 gramů, maximálně pak 5,75 gramů kuchyňské soli denně.

Fyzicky aktivní lidé ztrácejí pocením více sodíku, více soli než lidé neaktivní. Běžci tak v průměru vyprodukují 1,2 litru za hodinu tréninku, přičemž toto množství může obsahovat až 2 gramy sodíku, tj. až 5 gramů soli. Tu je potřeba doplnit. Vhodným prostředkem může být kvalitní sportovní nápoj, slané pečivo, kvalitní sýry, olivy, nakládané okurky a podobně.

Dostatek, nikoli její přemíra, pomáhá také předcházet nepříjemným svalovým křečím, které se mohou objevit po delším běhu, zvláště pak za vyšších teplot. Křeče totiž většinou způsobuje právě dehydratace a narušená rovnováha elektrolytů. Soli bychom se neměli obávat, je ale dobré mít i při vysoké fyzické zátěži přesnou představu o jejím příjmu. Ten se může nárazově pohybovat třeba i nad hodnotami doporučeného maxima, neměl by je ale dlouhodobě překračovat, a už vůbec ne dosahovat jejich několikanásobků, jak se může hravě stát v případě, že se vaše strava bude skládat pouze z polotovarů a dalších průmyslově zpracovávaných potravin.

kü, Sport.cz

Zrušit


Časová osa: Co na talíř

Filtr článků - Co na talíř


Kalendář akcí

Kdykoliv březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec leden 2020 únor 2020 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce