Hlavní obsah

Konzumujete přídavné látky z dehtu, stavíte vejce na špičku? Zdraví je jen jedno!

Praha

Jídlo tělo potřebuje, tak už to je na tomto světě zařízené. A bohužel to nejde většinou ani bez přídavných látek. Jenže hodně můžeme ovlivnit. Záleží, co kupujeme, jíme, jak skladujeme. Pro sportovce, kteří chtějí po tělu více, by toto mělo platit dvojnásobně, protože tak mohou ovlivnit svůj trénink, závod. Jak jste na tom s přídavnými látkami v potravinách? A co skladování v lednici?

Foto: Profimedia.cz

Lednice, prostor, který dokáže výrazně ovlivnit naše zdraví.

Článek

Aby si potraviny udržely barvu, lépe vypadaly, zabránilo se nežádoucím chemickým přeměnám, používají se v potravinářství přídavné látky. Ne všechny jsou ale škodlivé, jak si možná mnozí myslí.

„Neškodné přídavné látky, které nevadí, jsou například dusík, kyslík, vitamín C, chlorofyly, které jsou v protlaku, špenátu. Vitamín B3 - Niacin je zase výborný na regeneraci po tréninku, také je vhodný pro nervový systém," řekl při přednášce v Running Mallu výživový poradce Jakub Podaný.

Na opačné straně stojí přídavná barviva vyrobena z dehtu. Ano, dehtu. A není jich málo. Žluť, tartrazin, modř, kterou obsahují například lentilky, hořčice, některá léčiva, vitamínové doplňky, želatinové bonbóny, některé sladkosti.

Kyselina karmínová - košenila je zase součástí krabích tyčinek, rybích prstů kapitána Igla. Košenila se sice vyrábí z broučků, které se chovají laboratorně, pak se ale nadrtí a vznikne červené barvivo. Jak snadné.

Dále tu máme třeba oxid siřičitý, jenž se používá do sušeného ovoce, müsli. Proč? Udržuje barvu ovoce a vícebarevné potraviny více zaujmou zákazníka, ten si jich všimne a má tendenci je koupit.

Zkratka BHA - E320. Neznáte? „Jde o nejvíce toxický konzervant," upozorňuje výživový poradce „Má vliv na děti, mohou zde být alergické podněty. Velké riziko vzniku rakoviny je například v sušenkách pro děti," říká pár příkladů Podaný.

Aspartam funguje jako náhražka cukru, ale jako zdravý poklad určitě nepůsobí. „Může negativně ovlivnit funkci mozku, jsou možné bolesti hlavy, žaludeční problémy, pro citlivé osoby může být návykový. Najdeme ho například v Actimelu, v umělém sladidle, ve žvýkačkách a nápojích," přidává Podaný.

Bílá zima a konzervátor

Lednice, věrný to každodenní společník, který tolik láká. Správné rozložení potravin v této chladící skříni má svůj význam. Vzduch totiž uvnitř cirkuluje, proto je dobré dát na doporučení výrobce ohledně rozložení. Také mít bílou lásku plnou k prasknutí, není správná volba. Opět kvůli správné cirkulaci.

Rozdělení potravin v lednici
• Šuplíky (úplně dole) - ledový salát (zkuste ho položit na led, déle vydrží), květák, brokolice, kapusta, růžičková kapusta, mrkev, celer, petržel, řepa, tuřín.
• Přihrádka dole (bývá nad šuplíky) - syrové maso, drůbež, ryby, ale vydrží maximálně tři dny. Maso by mělo být v uzavřených nádobách nebo přikryté celofánem, aby hnilobné probíhající procesy v mase nepřeskočily na další potraviny v ledničce. Maso vydrží déle, když ho zalijeme olivovým olejem, vyhneme se tak, oddálíme hnilobné procesy.
• Střed - máslo, sýry, jogurty. Masné a mléčné výrobky by měly být od sebe pečlivě odděleny.
Horní polička - hotová jídla, uzeniny, jogurty, tvrdé sýry
• Dveře - trvanlivé mléko, džusy, minerálky, pivo, otevřené láhve bílého vína. Vejce dávat špičkou dolů, vydrží déle čerstvé, nedávat je do lednice v obalu. Ten než se do lednice dostane, má na sobě hodně škodlivých látek.
• Mrazák - cokoliv co nehodláte používat v nejbližších třech dnech - pečivo, maso, chleba, ryby, zelenina, protlak.

Jak na rybu? Pokud ji přinesete domů, je vhodné zpracování do 48 hodin. Jde o ideální čas, pak ztrácí nutriční hodnoty. V mrazáku může být maximálně tři měsíce. Pokud ji vyndáte, nechte ji pozvolna rozmrznout v lednici. Pokud nedojíte tofu, mozzarellu, vložte zbytek do lednice v misce s vodou. Maximum jsou ale tři dny. Nezapomeňte každý den vodu vyměnit.

Pár tipů mimo lednici

• Brambory, česnek, cibule nedávejte do lednice. Na udržení čerstvých brambor je dobré vložit mezi ně jablko.

• Ovoce nesmí být vystavěno teplotě pod 10 stupňů, poté ztrácí chuť - melouny, banány, ananas, citróny, rajčata.

• Hořčice, kečup, některé ještě neotevřené paštiky nebo plechovky s tuňákem nedávejte také do lednice.

• To samé plechovky s nakládanou zeleninou či fazole nebo hrášek v plechovce, marmelády, džem, med.

• Čokoláda, pokud je v mrazu, má tendenci hořknout.

Reklama