Hlavní obsah

Skutečně u běžeckých bot záleží na výškovém rozdílu mezi patou a špičkou?

Když se podíváme do obchodů s běžeckou obuví, snadno bychom nabyli pocitu, že takzvaný drop je jednou z nejdůležitějších věcí u bot na běhání. Sledování rozdílu mezi patou a špičkou přišlo ruku v ruce s minimalistickou obuví a progresivním hnutím hlásajícím návrat k přirozenému běhání. Dříve lidi běhali hlavně naboso, a i když měli nějaké sandály, noha dopadala na podklad vždy rovně. Řešení se tedy zdá poměrně snadné: nic než nulový drop není přirozené. Pojďme se ale podívat na výsledky jedné zajímavé vědecké studie.

Foto: Asics.com

Záleží na sklonu běžecké obuvi, nebo ne? (ilustrační foto)

Článek

Výzkumníci z Luxembourg Institute of Health dospěli na základě svých výzkumů k závěru, že výška paty oproti špičce nehraje v podstatě žádnou roli. Velikost dropu se začala sledovat právě kvůli přesvědčení, že přirozenější postavení chodidla při dopadu má za následek méně potíží a méně zranění. Lucemburským vědcům vyšlo něco jiného.

Zastánci minimalismu tvrdí, že velký drop zvyšuje riziko zranění, umožňuje totiž běžci natahovat krok zvýšeným dopadáním na patu, což může mít za následek poškození kolenních kloubů a dalších. Dále se věří, že plochý dopad lépe rozprostírá působící síly a je tudíž šetrnější k lidskému tělu. Dlouhý krok s dopadem na patu prý také může vyvést tělo z přirozené rovnováhy, což může mít za následek kompenzační zranění ‒ zranění vyplývající z nepřirozeného zapojování svalů a šlach do procesu vyrovnávání stability v nepřirozeném postavení.

Studie se zúčastnilo 533 rekreačních běžců, kteří po šest měsíců sportovali v identické obuvi, jen s rozdílným dropem 0, 6 a 10 milimetrů. Míra zranění u jednotlivých skupin však byla identická. Jako zranění se bralo cokoli, co bolelo v oblasti nohou nebo spodní části zad a zabránilo běžcům účastnit se tréninku minimálně na jeden den. Dokonce se ukázalo, že více běhající osoby s nulovým nebo šestimilimetrovým dropem byly častěji zraněné než náruživí běžci s dropem 10 milimetrů. Lze z těchto závěrů skutečně vyvozovat, že drop nemá žádný vliv a že dokonce malý drop škodí více než velký?

Pozor na omyl!

Vědci si to naštěstí nemyslí. Nepropadli svým teoriím doposud natolik, aby si nebyli vědomi jedné důležité věci: Člověk chodící a běhající (a dle podiatrů také ničící si chodidlo) celý svůj život, nemůže čekat, že bude pár měsíců stačit k bezbolestnému návratu k přirozenosti. Sami výzkumníci uvádějí, že 78 % zkoumaných osob nemělo před účastí ve studii žádné zkušenosti s minimalistickým druhem obuvi, tedy nízkým dropem. I příznivci minimalismu upozorňují na to, že přechod z běžné na minimalistickou obuv by měl probíhat velmi opatrně, pozvolna a hlavně dlouhodobě.

Známý sportovní podiatr Brian Fullem k problému magazínu Runner's World řekl: „Obecně doporučuji někomu, kdo má problémy s klouby u palce nohy, spíše nižší drop, tomu, kdo trpí plantární fasciitidou nebo zánětem achilovek, spíše drop větší."

Reklama

Související témata: