Hlavní obsah

Zlepšete své výkony! Načerpejte tipy odborníků, kteří testovali ty nejlepší

Běhání není žádná věda, prostě kladete jednu nohu před druhou trochu rychleji než při chůzi, ne? Může být, ale pokud se chcete zlepšovat, posouvat někam dál, trhat rekordy svoje i cizí, už to bude potřebovat trochu fištróna. Vyzobali jsme pro vás užitečné závěry vědeckých studií, lékařských vyšetření a zkušeností moudrých. Někdy jde o drobnosti, někdy o zásadní záležitosti, ale vždy by vám aplikace těchto rad měla pomoci dosáhnout lepších výkonů. Tak na značky a s chutí do toho!

Foto: Profimedia.cz

Na základě vědeckých tipů se lze posunout ještě dál.

Článek

CO MŮŽETE VYLEPŠIT NA SOBĚ?

Snažte se absolvovat závod v rovnoměrném, plynulém tempu. Příliš mnoho změn rychlosti, rytmu, zastávky a další nepravidelnosti se mohou v soutěži nepěkně vymstít. Ti nejlepší běží od začátku v téměř stabilním strojovém tempu a druhou polovinu závodu ještě zrychlují.♥ Vezměte si co nejlehčí boty. Rozdíly jsou často jen pár gramů, ale když to vynásobíte počtem kroků třeba v takovém maratonu, dostanete se k pěkným pár kilům, které s sebou budete vláčet zbytečně. Zlaté hmotnostní pravidlo říká, že o každých 100 gramů na nohou méně samo o sobě zlepší výsledek o 1 %.♥ Co platí o botách, platí s ještě větší vážností o vaší tělesné hmotnosti. Mezi těmi největšími rychlíky byste těžko hledali někoho, kdo má nějaké to deka bůčku navíc. Čím méně špeků s sebou budete tahat, tím budete rychlejší. (Tajný tip: Už decentní kopeček s 5 % stoupáním, který budete v tréninku vybíhat, zvýší spalování kalorií o celých 50 %!)♥ Také tření vzduchu je běžcův neviditelný nepřítel. Pokud si zatím nemůžete dovolit špičkové, speciálně vyvinuté modely oblečení, snižte jej alespoň tak, že omezíte na minimum plandání svého závodního oděvu. Přilnavé, elastické svršky tady nabývají značně na významu.

CO MŮŽETE VYLEPŠIT V SOBĚ?

♥ Umění stanovit si ten správný cíl a soustředit se na jeho dosahování by vydalo na celou jednu vědní disciplínu. Vědci z irského Limericku ale přišli na to, že když se běžci soustředí na svůj běžecký styl, a nikoli na úroveň svého aktuálního snažení, jsou rychlejší při stejném energetickém výdeji! Stručně řečeno: Soustřeďte se na to, aby byl váš běh krásný, rychlost přijde sama.

♥ Věříte na kofeinový nakopávač? Neděláte chybu. Pokud si jej (kávu, kolu, žvýkačku...) šlehnete před poslední čtvrtinou závodu, dosáhnete prý nejlepších výsledků. Vědci dokonce tvrdí, že v takovém případě to ani nezpůsobí adaptivní procesy těla na podávaný kofein.

♥ Koho by netěšil úspěch, že? Vědci navíc svými studiemi potvrzují, že prožitý úspěch zlepšuje také následující výkony. Dávejte si zkrátka také v tréninku zcela konkrétní cíle. (Nesmí být ani snadné, ani vražedné.) A zažívané úspěchy vás pak potáhnou kupředu i při závodě.

♥ Mnohokrát bylo prokázáno, že fyzické limity ovlivňuje to, čemu věříme, o čem si myslíme, že je možné. Když profesionální sportovci při testech naháněli naprogramovaného „ducha" před sebou, často dosahovali lepších výsledků, než byly jejich dosavadní nejlepší.

CO MŮŽETE VYLEPŠIT NA SVÉM PROSTŘEDÍ?

♥ Na rekordy je samozřejmě nejlepší rovná, tvrdá trať, pokud možno bez zatáček. Vezměte si taková rekordní města jako Londýn nebo Berlín. Ta mají jen 19, respektive 16 zatáček ostřejších než pravý úhel. A pak se divte, že na nich padají světové rekordy! Také nadmořská výška hraje svoji roli, o tom není sporu. Rekordy v Alpách nebo Himalájích asi nikdy padat nebudou, to je vcelku jasné. Ovšem vědci zjistili, že schopnost lidského těla využívat nadechnutý kyslík (VO2 max) měřitelně klesá už od nadmořské výšky 580 metrů. Pokud tedy míříte k rekordům, zvolte závod pod touto úrovní. Že by někde v Holandsku?

♥ Lepší než běžet s větrem o závod o samotě, je držet se balíku. To ví každý cyklistický závodník. U běhu je to úplně stejné. V zákrytu za běžcem před sebou ušetříte síly při překonávání odporu vzduchu, a navíc vám to pomůže i psychicky. Právě z tohoto důvodu bývají na dobrých závodech takzvaní vodiči, kterých se můžete chytnout ‒ a navíc s jistotou, že vám ohlídají to správné tempo. Vědci zjistili, že pokud si nemusíte sami hlídat tempo, ale můžete se spolehnout na něco, na někoho jiného, využijete ušetřenou mentální energii k udržení vyšší rychlosti.

♥ Pokusy odhalily také to, že běžci, kterým někdo fandí, kteří jsou povzbuzováni podél trati, jsou schopni vydat ze sebe více, běžet rychleji. Navíc vědci také zjistili, že když běžcům na obrazovky podél trati promítali obrázky obličejů veselých, šťastných lidí, zlepšil se jejich výkon o 12 %! A to je hodně. Tip pro trenéry: Když na své svěřence nebudete řvát a místo toho se na ně občas usmějete, uděláte lépe.

Ještě na něco čekáte? Vzhůru a zvesela! Teď už je to opravdu jenom na vás.

Toužíte se v běhání neustále zlepšovat?
Ano, to je asi přirozené.
85,7 %
Nejsem si jistý/á.
3,1 %
Ne, mám to vyloženě jako relax.
11,2 %
Celkem hlasovalo 259 čtenářů.

Reklama