Hlavní obsah

Šetřete kyslíkem! Japonská korporace staví obří tréninkový komplex

Tokio

Jeden z předních světových výrobců běžeckého vybavení se rozhodl k obrovskému investičnímu kroku. Výstavba zcela nového a unikátního tréninkového komplexu má profesionálům i amatérům nahradit dražší formy specifického tréninku. Vše ale nejdřív projde křestem olympijským ohněm.

Foto: Profimedia.cz

Krátký dech? Málo vzduchu? Japonské centrum by to mohlo spravit.

Článek

Japonská korporace Asics, vycházející z původní firmy Onitsuka Company, jež vlastně na úplném začátku stála i při vzniknu dnešní světové jedničky Nike, plánuje už příští rok otevřít ku příležitosti olympijských her v Tokiu v roce 2020 obrovský tréninkový komplex. Jeho hlavním těžištěm by měl být řídký vzduch ve všech tréninkových místnostech. Řídký vzduch ve smyslu sníženého obsahu kyslíku.

Toto opatření má simulovat pobyt ve vyšších nadmořských výškách několik tisíc metrů. Sportovci tak už nebudou muset jezdit na drahé tréninky do hor. Fyzická zátěž v atmosféře chudé na kyslík podporuje v lidském těle tvorbu červených krvinek. Tělo se tak snaží kompenzovat nedostatek kyslíku zvýšením a zrychlením transportu tohoto životodárného plynu krví. Sportovci s vyšším hematokritem (zvýšeným podílem červených krvinek na celkovém objemu krve) jsou pak ve standardních podmínkách schopni lepších výkonů díky lepšímu okysličování pracujících svalových skupin.

Zařízení budované u příležitosti konání letních olympijských her bude určeno jak pro přípravu profesionálů, tak i pro nejširší veřejnost. Společnost plánuje dokončení a slavnostní otevření projektu na podzim roku 2019. Plocha „vysokohorského" centra má celkem zahrnovat 5000 metrů čtverečních a bude se vyskytovat ve druhém a třetím patře ještě mnohem většího víceúčelového atletického tréninkového střediska. To se bude nacházet v těsné blízkosti olympijské vesnice i oficiálních závodních ploch.

Japonci už tak nebudou muset cestovat do dalekých a vysokých destinací, ale budou moci trénovat jako na horách přímo v srdci svého hlavního města. Firma, jejíž název vznikl akronymem latinského anima sana in corpore sano, ve zdravém těle zdravý duch, si tak nejspíš bude jméno po roce 2020 prodlužovat na „ve zdravém těle zdravý duch, pokud je k dispozici řídký vzduch".

Reklama

Související témata: