Hlavní obsah

Murphyho zákon v Americe: Podvádět se prostě bude

Přes tři stovky lidí podvádělo na tradičním závodě Honolulu Marathon. Hlavní město ostrovního státu USA se tak řadí na přední příčky podvodných akcí na světě. Ovšem ani ne tak počty podvádějících účastníků, jako spíše přístupem samotných pořadatelů.

Foto: Profimedia.cz

Maraton v Honolulu je krásný. Má jedinou chybu, že ne všichni si cílovou medaili opravdu zaslouží. (ilustrační foto)

Článek

Hlídací pes čistoty a fair play běžeckých závodů web Marathon Investigation zveřejnil nedávno svou analýzu, z níž vyplývá, že si několik set závodníků na Havaji prostě zkrátilo trať. Na každém významném závodě jsou po trati rozmístěny snímače účastnických čipů, na jejichž základě je možné zdokumentovat celý průběh trasy každého z běžících. Pokud na jednom nebo dokonce více snímačích chybí záznam o určitém člověku, je jasné, že daným místem neproběhl a zkrátil si tak trať.

Samozřejmě by se teoreticky mohlo jednat o technickou závadu, ta ale v praxi nastává opravdu velice zřídka. Navíc je díky záznamům ostatních účastníků dobře prokazatelné, že v danou chvíli snímač bezchybně fungoval. A pokud stále přetrvávají pochybnosti, ještě jsou tu průměrné rychlosti zkonstruované na základě dat ze zbývajících snímačů. Pokud například běžec v druhé půli závodu záhadně zrychlí a poslední kilometry zvládá ve vyšších otáčkách než Usain Bolt stovku, je podvodník odhalen.

Mnoho organizátorů už používá pokročilé analýzy výsledků a zřetelné podvody prostě ze svých výsledků vyřazuje a dané osoby diskvalifikuje. Patří to k udržování prestiže závodu. V Honolulu to ale mají na banánu. Se zkracováním trasy účastníky, jimž pojmy jako sportovní čest a poctivost nic neříkají, se setkáte všude na světě. Co dělá Havaj unikátní, je postoj organizátorů. Už v předminulém a minulém roce se celý problém snažili v tichosti zamést pod koberec, letos se vůbec nepředvedli v lepším světle. Naopak.

Derek Murphy z Marathon Investigation na problém dlouhodobě upozorňuje. Organizátoři udělali velký krok ‒ a znemožnili komukoli prohledávat výsledky svého závodu. Na stránkách maratonu nenajdete ani leaderboard, tedy přehled těch nejlepších, a pokud chcete znát výsledek konkrétního člověka, musíte zadat jeho plné jméno společně se závodním číslem. Tak, a šťourové mají utrum, řekli si asi v Honolulu.

„Prokazatelně podvádějících je 318, což tvoří asi 1,5 % z celkového počtu závodníků v cíli. Toto procento podvodníků lze očekávat u jakéhokoli závodu podobné velikosti. S čím mám problém, je patrný zájem organizátorů chránit ty, kteří si cestu zkracují. A to podvádění jen podporuje," nechal se Murphy slyšet na sociálních sítích. Jelikož organizátoři odmítají zveřejnit plný seznam finisherů se všemi záznamy časů, chystá se to udělat sám.

Murphy se vrátí a s ním přijde zákon! Murphyho zákon: Když je možnost podvádět, zcela určitě se najdou tací, kteří podvádět budou. Otázkou je, jak by se k tomu měli organizátoři správně postavit.

Reklama