Hlavní obsah

Místo maratónek kanady. Voják se bez běhání neobejde

Praha

Zahraniční mise. Pro mnohé vojáky vrchol kariéry. Ale než se tam dostanou, musí projít tvrdým výcvikem, který obsahuje i fyzickou dřinu. Léto, zima, plná polní, hory, voda, stres. Cíl pokaždé stejný - splnit rozkaz. „Při nasazení v Bosně a Hercegovině jsem běhal obden šest kilometrů. V Kosovu to bylo zhruba deset kilometrů,“ vzpomíná na své mise nadrotmistr Jaroslav Dolejška, velitel 1. pěší čety podplukovníka Josefa Otiska.

Foto: Archiv Jaroslava Dolejšky

Vojenské cvičení v plné polní.

Článek
Fotogalerie

Vojenský výcvik obsahuje i běh, přesuny s bagáží. Jak často se takto „bavíte"?

Během vojenského cvičení se celá jednotka nebo její části přesunují nákladními vojenskými vozidly. Další možností jsou vrtulníky, ale to je velmi limitovaná záležitost. Takže, jak plyne z názvu roty a jejího určení, nejčastěji se přesunujeme po svých. To znamená pěší přesuny na různé vzdálenosti, ale v průměru osmnáct až třicet kilometrů.

Co všechno musíte mít sebou, když opomenu uniformu a kanady?

Přesun probíhá buď pochodem nebo jako taktický přesun, to znamená jako v bojové situaci. Máme taktickou vestu, kevralovou přilbu, zbraně (pistole, útočné pušky, univerzální kulomety) včetně zásobníku, munice, imitační munice (dýmovnice, výbušky) radiostanice, osobní radiostanice, lékárničky. Taktická polní má zhruba deset kilogramů. Plus tekutiny, potraviny.

Jak často trénujete, když máte výcvik?

Během vojenského cvičení procvičujeme nejčastěji pěší přesuny. Musado (bojové umění), speciální vojenské plavání (v uniformě, skoky do neznámé vody), slaňování, střelbu ze všech druhů zbraní, co má jednotka ve výzbroji. Dále třeba kladení protitankových min, házení ručních granátů. V rámci výcviku absolvujeme i zimní výcvik. Výcvik přežití na horách, to znamená pěší přesuny v horských podmínkách, přesuny na sněžnicích. Nechybí zasypání lavinou, zahrabávání.

Kolik kilometrů jste nejvíce uběhl na jeden zátah?

Při nasazení v Bosně a Hercegovině jsem běhal obden šest kilometrů. V Kosovu to bylo zhruba deset kilometrů. Někteří vojáci běhali víc, jiní méně, to je individuální. Britští vojáci běhali všichni. Říkali, že je to nejlevnější druh výcviku, obvykle s bergenem (batoh). V Kosovu se vojáci naší roty účastnili i závodu Vasův běh, což je 30 kilometrů se zbraní v uniformě a kanadách. Při službě u 4. průzkumného praporu 4. Brigády rychlého nasazení jsme běhali deset kilometrů obden a součástí přezkoušení bylo třeba uběhnout jako jednotka pět kilometrů v kanadách a maskáčích. Běhalo se kolem letištní plochy.

Kde nejčastěji trénujete?

Ve vojenském výcvikovém prostoru. Naše jednotka trénuje nejčastěji v Libavé, Vyškově a v Březině. Většina vojáků se připravuje v civilu, to znamená tam, kde bydlí, studuje nebo pracuje. Což je v případě naší jednotky v celé České republice, Belgii, Ukrajině a všude, kde naši vojáci pracují. Jeden má hrazdu v autě. Jako řidič kamiónu běhá všude, kde má čas po celé Evropě. Další šéfuje kamenolomům na Ukrajině. Další vojáci fárají na šachtě, jsou na univerzitách. Nejčastější provozované sporty v naší jednotce jsou běhání, plavání, posilování, střelectví, horská turistika, parašutismus, jízda na kole, fotbal, hokej, florbal, lezení, lyžování.

Co je cílem vašeho tréninku?

Cílem je být schopen nasazen na území České republiky při ohroženích vojenského charakteru i nevojenského. Například při živelních pohromách, což už naši vojáci dokázali při vichřici v Tatrách v roce 2004 a po povodni v Jeseníku nad Odrou. Vzhledem k aktuální mezinárodní situaci a rychle se zvyšující naplněnosti jednotky, to znamená, že budeme muset cvičit ještě víc, ale s tím nemáme problém.

Symbolika znaku roty AZ podplukovníka Josefa Otiska
Kruh – Celek, soudržnost a spolehnutí se jeden na druhého
Modrá barva - Svoboda
Vybuchující granát – Loajalita a oddanost jednotce
Hořící granát se sedmi plameny -  Znak Cizinecké legie, ke které byla přiřazena 31.srpna 1914 Rota nazdar složená z československých legionářů
Zkřížené meče – Symbolika prvorepublikové armády
Motto jednotky - Svorně k obraně / Defendere Unisono
Znak byl jednotce udělen v roce 2006
Josef Otisk byl předválečný voják, který po Mnichovu odešel do zahraničí, aby mohl bojovat proti nacismu. V Anglii se stal jedním z prvních absoloventů kurzu Commandos a jako velitel velel výsadku Wolfram, který byl z Anglie vysazen v Beskydech, aby hledal a ničil nepřítele. Za vynikacíci plnění vojenských úkolů mu byl udělen jeden z nejvyšších řádů Britského impéria M.B.E. Pokud by byl Angličan nebo obyvatel jeho bývalých kolonií, získal by titul Sir.

Reklama

Související témata: