Hlavní obsah

Boj v obřím mrakodrapu skončil půl kilometru nad zemí

Praha

Byla to odvaha, která není pro každého. Atleti museli zdolat 2046 schodů v páté nejvyšší budově světa. Závod v běhu do schodů se uskutečnil ve městě Tchaj-pej v tajwanské metropoli. Mrakodrap Tchaj-pej 101 má 101 pater a dosahuje výšky 509 metrů.

Běžci museli zdolat 2046 schodůVideo: Reuters

 
Článek

Pochopitelně má tato budova výtah, který jede až do 91. patra. V roce 2004 byl výtah dokonce zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako nejrychlejší výtah na světě s aerodynamickou kabinou, kde je regulován tlak. Rychlost stoupání dosahuje 1010 metrů za minutu. Tentokrát zůstal pro běžce zapovězen. Kdo chtěl nahoru, musel po svých, a svižně.

„Je to velmi obtížný běh, schody jsou velmi vysoké a vzdálenost je dvakrát tak delší než trénuji," přiznal Frank Carreno, který se nakonec radoval z výhry. Přes 2000 schodů zvládl za 11 minut a necelých 48 sekund, což je více než minutu za aktuálním rekordním zápisem, který je 10:29.

Akce byla součástí letošního Towerrunning Tour, což je série závodů, které jsou organizovány po mezinárodních metropolích včetně Londýna, New Yorku, Paříže a Frankfurtu nad Mohanem.

Mezi ženami byla nejrychlejší lékařka z Melbourne Alice McNamarová, která svůj zdejší nejlepší čas vylepšila o šestnáct sekund. „Je to můj druhý čas zde, miluji to tady, budova je vysoká, je to dlouhý závod. Udržet se čtrnáct minut v rytmu, to vyžaduje hodně tréninků," přiznala šťastná vítězka.

Reklama

Související témata: