Hlavní obsah

Trail Praha nabízí nejkrásnější běžeckou vyhlídku na Prahu

Praha

Rozervaný básník Karel Hynek Mácha proslul také jako vytrvalý chodec. Vydal se z Prahy na Bezděz nebo do Itálie. A kdyby žil dnes, jistě by vyrazil na petřínský městský Trail Praha. Máj na 327 metrů vysokém vrchu nepatří dávno jen Máchovi a milencům. Ale teď už taky běžcům. Počtvrté se tu letos poběží Trail Praha, panoramatický závod s nejkrásnějšími výhledy, které se dají najít při běžeckém závodě v metropoli. Už v neděli 28. května.

Foto: Trail Praha

Takto se běhá v Praze.

Článek

Přes rozkvetlé koruny stromů prohlédnete na Pražský hrad, řeku Vltavu, Vyšehrad až k žižkovské věži a dál. Zafuníte okolo lanovky, a i okolo Myslbekovy žulové sochy Máchy si to posupíte vzhůru, překonáte Hladovou zeď. Pětikilometrový okruh začíná a končí u strahovských kolejí, tedy na českém Silicon Hill. Závěrečný stoupák od smíchovské strany Kinskou zahradou stojí za to! A hlavní pole ho dává dvakrát!

„Moc pěkný závod bez silnice, jako byste ani nebyli ve městě. Beru sem pravidelně i svoje svěřence, které trénuju," říká milovník hor a elitní český běžec Ondřej Fejfar z Krkonoš, účastník loňské světové série skyrunnerů.

Objevil se zde i pětinásobný maratonský šampion Petr Pechek nebo další skvělý vytrvalec Vít Pavlišta, držitel rekordu na 11 km verzi za 39:18, olympijští vítězové David Svoboda nebo Kateřina Neumannová. Mezi ženami letos potvrdila účast po pauze třeba zkušená terénářka Kamila Gregorová. Ukáží se taktéž herci z primáckého seriálu Modrý kód nebo Jiří Holoubek, zpěvák Spirituál kvintetu.

Sbírejte body do Pražského běžeckého poháru.

„U horní stanice lanovky půjdeme o chvíli dříve do terénu," popisuje tvůrce trati a ředitel závodu Martin Dvořák mírné zkrácení. Všechny městské traily letošního ročníku Kilpi Trail Running Cupu totiž sjednotily vzdálenost na 10 kilometrů, přírodní se srovnaly na půlmaratóny 21 kilometrů. Ale pokaždé najdete i mírnější 5 kilometrů dlouhou závodní variantu pro všechny.

Ceny na nejlepší čekají nejen ve všech věkových kategoriích (po deseti letech), ale i speciálně pro zdravotníky nebo cizince, kterých se objevuje na startu hodně i z docela exotických zemí. Předloni tu přímo na stupních vítězů proběhla ukrajinská žádost o ruku...

Dále pro týmy, resp. dvojice mužů, žen i mixů (tam se sčítá čas jednotlivců na 10 km) a nově také štafety (kde běží každý z dvojice jeden 5 km okruh). Sbírat body tady můžete i do Pražského běžeckého poháru.

Reklama

Související témata: