Hlavní obsah

Chtěl si vystřelit z policisty. Ten ho sfoukl jako svíčku

Dallas

Blíže neurčenou sobotu v americkém Dallasu daleko, daleko odsud: Muž tmavé pleti přistupuje ke strážníkovi ve službě a vyzývá ho k přátelskému poměření sil ve sprintu na sto metrů. U nás by takové počínání bylo krajně podezřelé, možná by vedlo k legitimování dotyčného troufalce, případně k jeho převozu na záchytnou stanici. Co se ale stalo v Americe? To vás překvapí!

Foto: Profimedia.cz

Policii v Dallasu nereprezentují jen rychlá auta, ale také rychlí příslušníci. (ilustrační obr.)

Článek

Z agenturních zpráv není jasné, za jakým účelem vůbec snědý vtipálek policistu k závodu vyzval. Byl to snad kriminální živel, který si potřeboval ověřit, že jej policisté v případě zásahu skutečně nedoženou? Byl to snad bratr Usaina Bolta, kterému přišlo líto, že je jeho bratr slavnější než on a toto byl první krok k nápravě? Nebo to byl inspektor americké Generální inspekce bezpečnostních sborů v přestrojení, který zjišťoval, v jaké jsou jeho podřízení kondici a zda ještě splňují podmínky způsobilosti pro výkon takto náročného povolání? Pravdu se asi už nikdy nedozvíme. Jisté je, že tento epický závod skutečně proběhl – s nečekaným výsledkem.

V Dallasu mají policisty ostré jako skalpel plastického chirurga a stejně tak hbité. Strážník výzvu s úsměvem přijal a nestěžoval si ani na svůj zjevný hendikep, že výbava, kterou má s sebou na opasku, váží přes devět kilogramů. Muži se postavili na pomyslnou startovní linii a vyrazili. Vyzyvateli je už po pár metrech jasné, že tady mu pšenka nepokvete. Příslušník policejní jednotky jej hladce předbíhá a jeho náskok mu dovoluje několikrát se s úsměvem otočit přes rameno a zkontrolovat svůj narůstající odstup.

Pokud se na záběry zadíváte pozorněji, zahlédnete dokonce i cosi, co ve zběsilém tempu pádícímu policistovi odlétne z opasku. S největší pravděpodobností se jedná o pouta, která se mu ve spěchu uvolnila z pouzdra. Lze tak s úspěchem spekulovat o tom, že v případě reálného pronásledování vyzyvatele by jej policista po dopadení neměl čím spoutat a musel by jej zpacifikovat jiným dostupným prostředkem, který mu za opaskem ještě zůstal – totiž krátkou střelnou zbraní. Další důvod navíc, proč by si vyzyvatel-provokatér měl gratulovat ke skutečnosti, že šlo pouze o „přátelské utkání".

Dallaská policie celý incident zveřejnila na svém profilu na sociálních sítích. Z příspěvku je patrné, že je na své příslušníky po zásluze hrdá. A co PČR? Kdo bude první odvážlivec a vyzve českého příslušníka k přátelskému posprintování?

Reklama

Související témata: