Hlavní obsah

Turistika je mrtvá, ať žije běhystika! Sightrunning a sightjogging pod drobnohledem

Obyčejné prohlídky zajímavých měst nebo pamětihodností celého světa dnes lákají stále méně a méně lidí. Zapomeňte na ruskojazyčné gangy s dvoukolými vozítky segway. Dnes se jako lavina šíří světem sightrunning a sightjogging, propojení poznávání, vzdělávání a zábavy pohybu pomocí vlastní síly.

Foto: Profimedia.cz

Nová móda – poznávání turistických destinací prostřednictvím běhu.

Článek

Sightrunning a sightjogging jsou stejnou stranou téže mince ‒ jen s drobným rozdílem co se týče rychlosti pohybu mezi památkami. Oba názvy jsou odvozeny z anglického termínu pro navštěvování pamětihodností „sightseeing". „Sight" znamená památky, pamětihodnosti, turisticky atraktivní místa, „seeing" naznačuje prohlížení. Takže význam sight-running a sight-jogging je vcelku jasný.

Principem této nové poznávací pohybové aktivity je vlastně pobíhání po pamětihodnostech, respektive mezi nimi. Zatímco ostatní nasedají do turistických autobusů a po městech se pohybují přískoky vpřed kvůli nekonečným zácpám, sightrunneři běží volně a hravě překonávají nástrahy velkoměst a turistických destinací.

Takovým způsobem jste nejen blíže místním obyvatelům a vlastně místům jako takovým, ale díky přesunu vlastní silou se dostanete i do zákoutí, která byste jinak dozajista minuli. Hlavně na západ od nás je takový druh poznávání nových míst stále populárnější a každé větší město má v nabídce i speciální túry sightseeingu nebo sightjoggingu. Jedněmi z přeborníků jsou v tomto oboru naši němečtí sousedé. Tam najdete četné nabídky nejrůznějšího druhu. K mání jsou trasy nepřeberných délek, nabídky pro různě velké skupiny turistů a samozřejmě i v cenách najdete velké odlišnosti.

Nejrozmanitější nabídky pocházejí i ze zámoří, ze Severní Ameriky. Můžete tak z perspektivy běžce poznávat obří velkoměsta, jako je New York, Washington nebo Chicago. Dnes už existují i platformy nabízející podobné prohlídky měst prakticky celého světa. Své trasy nabízí také Praha. Vybírat lze mezi prohlídkami od 8 do 20 kilometrů a podíváte se do historického centra, nebo se proběhnete po zelených pražských plochách, nebo vyběhnete na tři nejkrásnější vyhlídkové body. Ceny se pohybují mezi 45 až 80 euro.

Také používáte běh v kombinaci s turistikou?
Ano, dělám to dokonce už od dob, kdy to ještě nebylo populární.
13,6 %
Ano, je to příjemné zpestření dovolené.
2,8 %
Ne, mezi památkami létám v soukromé helikoptéře.
74,2 %
Ne, turistice se nevěnuji.
3,4 %
Nevím, už jsem neměl/a dovolenou, ani nepamatuju.
6 %
Celkem hlasovalo 507 čtenářů.

Reklama

Související témata: