Hlavní obsah

TEST: Triko Brynje Wool Thermo Light ‒ kroužková zbroj do boje s počasím

Praha

Nastupující zima přináší naléhavé otázky: Co na sebe, aby bylo člověku teplo, ale zároveň se nezapařil? Jak si zajistit běžecký komfort i při nižších teplotách? Zdá se, že v posledních letech sportující lidstvo stále častěji nalézá odpovědi na tyto palčivé otázky opět v přírodních materiálech, konkrétně vlně. Norské triko je toho jasným důkazem. Kromě toho ale ještě přináší jednu extrémně inovativní myšlenku.

Foto: termopradlo-brynje.cz

Vlněné triko Brynje Wool Thermo Light. Norská zbroj do zimy.

Článek
Fotogalerie

Ona ta inovativní myšlenka vlastně existuje už hezkou řádku let ‒ norský výrobce totiž zastává názor, že chcete-li být v teple, nesmíte nosit oblečení co nejhuňatější, ale přesně naopak, co nejděravější. Zní to možná trochu paradoxně, ale opravdu to funguje. Alespoň tak můžeme soudit podle toho, že norské síťované triko měl na sobě už Edmund Hillary při výstupu na Everest. Triko ještě s většími dírami dodnes používá v létě i zimě norská armáda.

Čím děravější, tím lepší

Fígl je v tom, že vzduch je poměrně dobrý izolant. Jde jen o to, zabránit mu v pohybu. Pokud tedy na síťované triko (základní vrstvu) navléknete další oděvní součástku, uzavřete kolem svého těla množství malých vzduchových kapslí s vlastním mikroklimatem. Dosti komfortním.

V létě obléknete triko pouze samotné. Díry zabezpečí dobré odvětrávání, a přesto dostatečnou ochranu před sluncem. Teplotní rozsah u řady Wool Thermo Light je dosti široký. Výrobce udává od +20 °C do -10 °C. To je další dobrou vlastností nejen technologie síťovaného zpracování, ale i použitého materiálu samotného ‒ velmi jemné vlny merino. Ta má všechny přednosti přírodního materiálu, zároveň ale nekouše jako váš starý vlněný svetr od babičky.

Jméno výrobce Brynje odkazuje až na samotné výbojné Vikingy. V norštině znamená toto slovo pancíř. Ring brynje je kroužková zbroj. A tak aniž byste se museli navlékat do brnění, přesto budete před živly v bezpečí ‒ v moderní síťované zbroji.

Samotné triko se svým střihem nijak zásadně neliší od konvenčních trik. Důležitá a jedinečná je na něm právě ta jeho síťovaná tkanina přiléhající těsně na tělo. K dostání je v černé barvě s modrými stehy a ve světle šedé s červenými stehy. Síťovaný úplet je samozřejmě průhlednější než ten klasický. Ochablé svalstvo jím tedy moc dobře neschováte.

Triko má kulatý výstřih s plnou, nesíťovanou obšívkou. Stejně tak zakončení krátkých rukávů a spodního lemu trika. Rukávy jsou raglánové. Přední a zadní část trika je sešita tak, aby šev neprobíhal v podpaží a nezpůsoboval případné nepříjemnosti ‒ je veden po zadní straně širokého zádového svalu. Z 80 % tvoří triko vlna, z 20 % polyamid. Je úžasně lehké, váží jen 110 gramů, a k dostání je v široké škále velikostí od XXS po XXXL.

Stejné triko používá i jeden z našich nejlepších triatletů Petr Vabroušek: S Brynje mam ty nejlepší zkušenosti jak při trénincích, tak i při závodech. Například na chladném Wintermanovi, kde jsme plavali v Labi o teplotě 7-10 °C, jsem triko Wool Thermo Light použil i pod neopren při plavání. Na sobě jsem ho měl až do cíle na Ještědu. Pro běžné jarně-podzimní podmínky preferuji triko s většími oky Super Thermo, které snese velký rozsah teplot od -30 °C do +20 °C. V zimě pak nejčastěji používám stejně velkou síťovinu z merino vlny řady Wool Thermo.

Zkušenosti s vlněnými produkty mluví jasnou řečí: Triko můžete používat (a propotit) mnohokrát za sebou, než bude opravdu zralé na vyprání. Dlouho zůstane nesmradlavé, protože vlna brání množení bakterií. Samotná vlna má dobré termoizolační vlastnosti kombinované s dobrou prodyšností. Síťovaná struktura látky tyto vlastnosti umocňuje. A v neposlední řadě je přírodní materiál přeci jen příjemnější na tělo než syntetika.

Triko se mnohokrát osvědčilo i při mých bězích. Velice příjemný, tepelně komfortní pocit se nevytrácí ve vysokých i nízkých rychlostech takřka za každého počasí. Člověk má pocit, že je stále v relativním suchu, i když své tělo takzvaně koupe v potu. Pokud vám nevadí, že se budete o své prádlo jen trochu lépe starat než o to běžné, získáte skvělou základní vrstvu pro většinu svého běžeckého roku.

PLUSY
příjemný přírodní materiál
široký teplotní rozsah možného použití
dobrá izolace a odvod vlhkosti
minimální váha
není nutné tak často prát
MÍNUSY
přírodní materiál vyžaduje mírně šetrnější zacházení
CENA
kolem 1300 korun

Připraveno ve spolupráci s termopradlo-brynje.cz.

Reklama

Související témata: