Hlavní obsah

Američan rozpoutal opravdové hvězdné války

Hvězdné války, Star Wars zná dnes každé malé dítě. I těm, co filmy stejnojmenné série nikdy neviděli, přeci jen něco říkají pojmy jako mistr Yoda, jediové nebo R2D2. Hvězda smrti proplouvá vesmírem a Impérium vrací úder. Zapomeňte ale na krvelačné řežby smrtícími paprsky či světelnými meči. Američan Lu přenesl hvězdné války přímo na Zemi ‒ do Portlandu.

Foto: nike.com

Mistr Yoda i v běhu shlédnouti se mohl.

Článek

Gene Lu se postaral o zájem médií už v roce 2015, kdy přišel s myšlenkou, jak pomocí takzvaného GPS artu vykreslit do ulic svého města postavy či bojové stroje ze svých oblíbených filmů. A zdá se, že Síla byla na jeho straně i tentokrát.

Luovy obrazce opět upoutaly mezinárodní pozornost a jeho hvězdnou válku sledovala třeba i BBC či The Wall Street Journal. Svůj projekt Lu pojmenoval Run Wars a jak sám tvrdí: „The Force is strong in these runs."

Tentokrát se jeho poutavé obrazce nechaly inspirovat nejnovějším filmem s motivem hvězdných válek Rogue One: A Star Wars Story. Hrdinové se nyní spojují ke společné misi ukrást plány Hvězdy smrti. Film je v našich kinech od poloviny prosince a jeho oblíbenost nezná mezí. I na webových stránkách filmové databáze ČSFD získal pozitivní hodnocení na úrovni 82 %.

Vytváření samotných obrazců je poměrně náročný proces. Vše je potřeba naplánovat nejprve na počítači tak, aby se obrazce kryly s reálnými cestami, chodníky a silnicemi ve městě a bylo možné jimi skutečně všude proběhnout. Následně se precizní plán přenáší do navigace, kterou je nutné téměř neustále sledovat. Odběhnutí zvolené trasy je pak asi nejmenším problémem celého plánu.

Vykreslit třeba takovou Hvězdu smrti obnáší 22 kilometrů. Některé obrazce ovšem nejsou až tak náročné. Třeba stylizovaná hlava Carrie Fisher (princezna Leia) potřebovala ke své realizaci jen pět kilometrů. Je ovšem stejně významná jako ostatní Luova díla. Právě představitelku princezny vykreslil na počest její památky. Herečka zemřela na konci prosince ve věku 60 let.

Na svých webových stránkách má Gene Lu volně k dispozici GPS trasy všech svých obrazců. Pokud se tedy budete někdy chystat do Portlandu v Oregonu, můžete si zaběhnout třeba Darth Vadera.

Reklama

Související témata:
Jedi
Obrazec