Hlavní obsah

TEST: Brýle Wiley X Saber Advanced ‒ zkuste neprůstřelné pohodlí a variabilitu

Brýle tohoto výrobce znají vojáci i další silové složky po celém světě už tři desítky let. Firma si však postupem času začala uvědomovat, že vojáci, policisté či záchranáři potřebují chránit zrak i v době svého volna, kdy se věnují svým koníčkům a rodinám. Vstoupila tak se svými výrobky i na běžný komerční trh, aniž by slevila ze zavedených balistických standardů. Výsledkem je, že si dnes můžete poběhat za doslova neprůstřelnými skly. Jaké to je?

Foto: wileyx.com

Když nejsi neprůstřelný, nejsi to ty.

Článek
Fotogalerie

Když jsem poprvé zahlédl brýle WX, seděly na obličeji nějakého vousatého chlápka s kajakem přes rameno, který vypadal něco mezi americkým vojákem nasazeným v Afghánistánu a lehkoživným dobrodruhem nezajímajícím se o nic jiného než každodenní dávky adrenalinu. To jsem ještě netušil, že je výrobce dělá pro obě zmíněné skupiny.

Název modelu Saber Advanced by se dal přeložit jako „Pokroková šavle". Nutno říci, že hned po nasazení na obličej, se ucítíte být běžci tak ostrými, že ani ve světě šavlí nenajdete srovnání. A ten pokrok je ve výrobku rovněž obsažen ve vysokých dávkách.

Progresivní šavle

Brýle jsou typu half frame, kam spadají všechny brýle, jejichž skla nejsou obklopena rámečkem kolem dokola. Většinou bývá „samonosné" jednoduché sklo uchyceno do horního oblouku brýlí s nožičkami. Model Saber Advanced je ale ještě více odlehčen a miniaturizován: Do výřezů ve skle se nacvakávají samostatné nožičky se šroubovaným kloubem. Stranice (nožičky brýlí) jsou navíc polohovatelné a ve čtyřech krocích si je tak můžete délkově přizpůsobit přesně tvaru vlastní lebky.

PLUSY
vysoká odolnost, doslovná „neprůstřelnost"
pohodlí i díky vysoké variabilitě
dobrá ventilace, nezamlžují se
možnost rychlé výměny skel
možnost nahrazení stranic elastickým páskem
šikovné pouzdro + hadřík
MÍNUSY
výměnu skel je nejprve nutno trochu nacvičit
CENA
1990 korun

Pro běhy v extrémních podmínkách, kde se počítá například i s pády či velkými skoky, přískoky, otřesy nebo i velmi silným větrem, lze část stranic zcela vyjmout a nahradit je nacvakávacím elastickým páskem. Tuto možnost také oceníte v případě, že vám nožičky brýlí vadí při nošení běžeckých sluchátek nebo některých druhů čepic. Gumový pásek obejme celou hlavu, nepřekáží a zabírá za ušima jen minimum místa.

Stranice jsou pogumované v místech kontaktu s kůží a jejich vyztužení jim propůjčuje téměř nesmrtelnost. Nosník je tvořen drátěným jádrem a příjemným gumovým pláštěm. Ten zabezpečuje dobrou přilnavost, ať jste právě v klidu či pohybu, v suchu či mokru. Brýle jsou předpřipraveny i na možnost, že do nich budete potřebovat vložit přídavné dioptrické čočky.

Kampak na ně s brokovnicí!

Na brýlích je nejdůležitější sklo. A se skly si u amerického výrobce vyhrají snad nejvíce. Pokud budete mít takové štěstí jako já, dostane se vám od obchodníka do užaslé ruky také sklo brýlí, na něž někdo vystřelil z 10 metrů z brokovnice. V pohodě přežily. Ne že by u nás běžec něco takového potřeboval, přeci jen skla chrání pouze oči, nikoli celý obličej, ale je hezké mít jistotu, že své oko v žádném ‒ ani tom nejextrémnějším ‒ případě nenecháte někde na větvi nebo kameni. „Šavle" věrná značce svého výrobce splňuje balistickou normu EN166F, jež praví: „Rám i skla musí odolat zásahu ocelové kuličky o průměru 6 mm a váhy 0,86 g rychlostí 162 km/h. Skla musí zůstat v rámu a nesmí se roztříštit. Také rám musí zůstat intaktní."

Tak tohle si můžete odškrtnout. Taková střela na vás pravděpodobně vůbec nikdy nepoletí. Ale co třeba ostrý kamínek vystřelený kolem doprovodného vozidla? Nebo airbag vašeho vozu v případě nehody? Bezpečí se zkrátka hodí. Skla si navíc můžete vybrat v pěti různých provedeních: od čirých přes kouřové až po optimisticky růžové. V nabídce jsou ovšem i sady s dvěma nebo třemi skly na rychlou výměnu podle světelných podmínek. U nás se testovala sada se třemi skly: čirým, kouřovým a oranžovým. Každé sklo má na čelní hraně měkký polstrovaný proužek, který opticky splývá s nacvaknutými stranicemi. Lehce odnímatelný vyměkčený nosník lze natvarovat přesně podle představ uživatele.

Skla mají samozřejmě tvrzenou vrstvu, která značně zvyšuje jejich odolnost proti poškrábání. Na internetu jsou k vidění videa ukazující, že je potřeba opravdu silného úderu kladivem do skel, abyste na nich zanechaly stopu.

Strach? Nikdy více!

K sadě dostanete měkčené ochranné pouzdro s přihrádkami na náhradní skla a speciálním čistícím hadříkem. Pouzdro nese dvě široká poutka na suchý zip, jimiž se dá připevnit například k batohu nebo ledvince či opasku.

Brýle na mě udělaly opravdu silný dojem. Možnost vybrat si skla podle aktuální situace, upravit si jednoduše nosník na míru a stranice nastavit podle svých potřeb nebo je dokonce vyměnit za elastický pásek ‒ to je variabilita, jakou můj nos doposud nezažil. A doslova a do písmene neprůstřelná skla? Už nikdy se nemusíte bát, že se třeba při horských závodech při ošklivém pádu navíc ještě sekundárně zraníte v obličeji kvůli roztříštěným sklům nebo ulomené nožičce. A za cenu necelých dvou tisícovek vlastně troje brýle v jednom? Nevím tedy, kolik stojí nové oči, ale vím, že tenhle problém nikdy řešit nebudu. Za mne pro Wiley X palec nahoru a americky spokojený úsměv zpod vousů k tomu.

Reklama

Související témata: