Hlavní obsah

Španělsko - Řecko 1:1Facka pro giganta hned na úvod kvalifikace! Ibrahimovic pomohl k výhře

Aktualizováno

Fotbalisté Španělska v úvodu kvalifikace o mistrovství světa 2022 nečekaně zaváhali, když v domácím prostředí jen remizovali s Řeckem 1:1. Na trefu Álvara Moraty odpověděl po přestávce proměněnou penaltou Anastasios Bakasetas. Jiní favorité naopak nezaváhali. Němci porazili Island 3:0, Anglie zvítězila nad San Marinem 5:0 a tři body má po výhře 2:0 nad Severním Irském také Itálie. Úspěšný comeback do reprezentace slavil Zlatan Ibrahimovic, který pomohl asistencí k výhře Švédska 1:0 nad Gruzií.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Fotbalisté Španělska nepotvrdili roli favorita, s Řeckem jen remizovali

Článek
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie

Svěřenci Luise Enriqueho sice v kvalifikaci neprohráli už 58. duel v řadě, v souboji s houževnatými Řeky však netajili po závěrečném hvizdu zklamání. V procentuálním držení míče svého soka přehráli jasně 77:23 a do vedení se dostali po půlhodině hry, kdy se trefil Morata.

Po přestávce však fauloval v pokutovém území Martínez a z pokutového kopu srovnal Bakasetas. Na nečekané ztrátě favorita pak nic nezměnil ani jeho závěrečný tlak a několik dalších pádů v pokutovém území, které už však rozhodčí Guida jako penaltové neposoudil.

Německo dominovalo

Naopak Německo, které loni v listopadu utržilo od Španělů v Lize národů debakl 0:6, zahájilo boj o MS úspěšně a v domácím prostředí zdolalo též defenzivně laděný Island. Rozhodnutí přišlo hned v úvodních sedmi minutách, kdy se nejprve trefil Goretzka a vzápětí Havertz.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Fotbalisté Německa se radují z branky

Tým Joachima Löwa pak už jen zpečetil výhru po přestávce zásluho Gündogana. Němci drží v kvalifikaci MS sérii 34 zápasů bez porážky, od roku 2001 nastřádali 29 výher a pět remíz.

San Marino nemělo šanci

Nezaváhala ani Anglie, která proti San Marinu zvítězila 5:0. O dvě branky se postaral Calvert-Lewin, 150. gól v kariéře dal Raheem Sterling. Bez inkasované branky se podařilo vyhrát i Italům, kteří po trefách Berardiho a Immobileho zvítězili nad Severním Irskem 2:0.

Foto: Adam Davy, Reuters

Fotbalisté Anglie neměli v kvalifikačním zápase proti San Marinu žádné problémy

Skvělý návrat do švédské reprezentace zažil po necelých pěti letech Ibrahimovic. S 62 brankami nejlepší kanonýr v historii národního týmu se stal i nejstarším hráčem startujícím ve švédském dresu, když v 39 letech a 173 dnech překonal Thomase Ravelliho. V zápase s Gruzií měl navíc podíl na vítězném gólu, v 35. minutě nahrál skórujícímu Claessonovi.

Foto: Janerik Henriksson, Reuters

Zlatan Ibrahimovič se raduje se spoluhráči z branky

Přestřelka v Budapešti

Tvrdou bitvu svedli v Budapešti Maďaři s Poláky. Domácí vedli ještě půl hodiny před koncem o dvě branky, ale soupeř nejprve dvěma slepenými góly střídajícího Piatka a Jóžwiaka vyrovnal a následně zareagoval i na Orbánův gól. Konečnou remízu 3:3 trefil sedm minut před koncem kanonýr Lewandowski. Remízou pak skončila i přetahovaná mezi Skotskem a Rakouskem, za nějž dal dva góly Kalajdzic.

Parádní úvod Švýcarů

První krok k páté účasti na MS za sebou udělali Švýcaři, kteří o triumfu na hřišti Bulharska 3:1 rozhodli už v úvodních 13 minutách, kdy nastříleli všechny branky. Svěřenci Vladimira Petkovice tak zopakovali stejným poměrem takřka deset let staré vítězství v kvalifikaci ME 2012.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Švýcarska se radují z branky

Vstup do kvalifikace vyšel i dalšímu osmifinalistovi z minulého MS Dánsku, které si připsalo díky trefám Braithwaitea a Winda vítězství na hřišti Izraele 2:0. Dánové neprohráli v kvalifikačních zápasech již 18. duel v řadě.

Kvalifikace mistrovství světa ve fotbale:
Skupina B:
Španělsko - Řecko 1:1 (1:0)
Branky: 33. Morata - 57. Bakasetas z pen.
Švédsko - Gruzie 1:0 (1:0)
Branka: 35. Claesson.
Skupina C:
Bulharsko - Švýcarsko 1:3 (0:3)
Branky: 46. Despodov - 7. Embolo, 10. Seferovic, 13. Zuber.
Itálie - Severní Irsko 2:0 (2:0)
Branky: 14. Berardi, 39. Immobile.
Skupina F:
Izrael - Dánsko 0:2 (0:1)
Branky: 13. Braithwaite, 67. Wind.
Moldavsko - Faerské ostrovy 1:1 (1:0)
Branky: 9. Nicolaescu - 83. Olsen.
Skotsko - Rakousko 2:2 (0:0)
Branky: 71. Hanley, 85. McGinn - 55. a 80. Kalajdzic.
Skupina I:
Andorra - Albánie 0:1 (0:1)
Branka: 41. Lenjani
Anglie - San Marino 5:0 (3:0)
Branky: 21. a 53. Calvert-Lewin, 14. Ward-Prowse, 31. Sterling, 83. Watkins.
Maďarsko - Polsko 3:3 (1:0)
Branky: 6. Sallai, 53. Szalai, 78. Orbán - 60. Piatek, 61. Jóžwiak, 83. Lewandowski. ČK: 90.+4 Fiola (Maď)
Skupina J:
Rumunsko - Severní Makedonie 3:2 (1:0)
Branky: 28. Tanase, 50. Mihaila, 86. Hagi - 82. Ademi, 83. Trajkovski.
Německo - Island 3:0 (2:0)
Branky: 3. Goretzka, 7. Havertz, 56. Gündogan
Lichtenštejnsko - Arménie 0:1 (0:0)
Branka: 83. vlastní Frommelt

Reklama