Hlavní obsah

Slovensko - Malta 2:2Slovensko ztratilo body s Maltou, Lucembursko senzačně vyhrálo v Irsku

Praha
Aktualizováno

Slovenští fotbalisté překvapivě jen remizovali v kvalifikaci mistrovství světa s Maltou 2:2 a po dvou zápasech mají ve skupině H pouze dva body. O ještě větší senzaci se postarali hráči Lucemburska, kteří zvítězili v Irsku 1:0. Portugalci si odvezli po dramatickém závěru bod ze Srbska za remízu 2:2. Stoprocentní jsou zatím Turci, Rusové nebo Černohorci. V "české" skupině E Bělorusové porazili Estonce 4:2. První výhru v kvalifikaci slavili Nizozemci či úřadující vicemistři světa Chorvaté.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský útočník Michal Ďuriš (vpravo) v souboji se Stevem Borgem z Malty.

Článek
Fotogalerie

Malta v posledních 13 venkovních kvalifikačních zápasech nedala ani gól, přesto se v Trnavě postarala o překvapení. Už v 16. minutě poslal outsidera do vedení povedenou ranou Gambin a o chvíli později zvýšil náskok prudkou hlavičkou Satariano.

Svěřenci Štefana Tarkoviče navíc přišli před přestávkou o sparťana Dávida Hanczka, který musel kvůli zranění vystřídat. Ve druhé půli sice stihli brzy vyrovnat po trefách střídajícího Strelce a Škriniara, rozhodující gól však už nepřidali.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovák Juraj Kucka pocítil tvrdost Josepha Mbonga z Malty.

Své překvapení naopak dokonali Lucemburčané, kteří vybojovali teprve druhé venkovní kvalifikační vítězství ve své historii a díky výsledku 1:0 ukořistlli tři body ze hřiště favorizovaného Irska. O klíčovou branku se postaral pět minut před koncem útočník Dynama Kyjev Gerson Rodrigues.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Zraněný Juraj Kucka na trávníku.

Strhující závěr mělo i utkání mezi Srbskem a Portugalskem. Hráči trenéra Fernanda Santose, který koučoval svůj 1000. zápas sice ztratili dvoubrankové vedení z první půle, o které se postaral Diogo Jota, avšak ve třetí minutě nastaveného času mohl přeci jen ještě rozhodnout Cristiano Ronaldo.

Jeho střelu mířící do sítě však vykopl na poslední chvíli obránce Stefan Mitrovič, a ač portugalský fotbalista protestoval, že už k tomu došlo za brankovou čarou, rozhodčí Makkelie gól neuznal.

Turci navázali na středeční vítězství nad Nizozemskem (4:2) a stejně jako proti Oranje i v duelu s Nory si do poločasu vytvořili dvoubrankový náskok. Po trefě Tufana ze čtvrté minuty se prosadil krátce před půl hodinou hry důrazně hlavičkující obránce Soyüncü. Seveřané byli nejblíže brance po pokusu Sörlotha, ale ten trefil jen tyč.

Skvělou efektivitu pak Turci předvedli i po přestávce, kdy třetí střelu na branku přeměnil ve třetí týmovou trefu opět Tufan. Norové, kterým následně nebyl pro ofsajd uznán ani gól Haalanda, prohráli teprve šestý z posledních 29 zápasů. Utkání dohrávali bez vyloučeného Thorstvelda. Ve skupině G uspěli rovněž Černohorci, kteří porazili Gibraltar 4:1.

Foto: Fermin Rodriguez, ČTK/AP

Mladý norský kanonýr Erling Haaland se v utkání proti Turecku střelecky neprosadil.

Šest bodů ze dvou zápasů mají i Rusové, které k vítězství 2:1 nad Slovinskem nasměroval Arťom Dzjuba, jenž vstřelil obě branky svého týmu. Celkem již v kvalifikacích zaznamenal 29 gólů a jen jedna trefa ho dělí od týmového rekordmana Alexandra Keržakova. Při své druhé trefě zaznamenal už 500. gól své země v kvalifikacích.

Zaváhání z Turecka napravili Nizozemci, kteří porazili Lotyšsko 2:0. Skóre otevřel svou první brankou v reprezentaci Berghuis a ve druhé půli se k němu přidal Luuk de Jong. První výhru berou rovněž úřadující vicemistři světa z Chorvatska. Proti Kypru rozhodl jediným zásahem Mario Pašalič. Luka Modrič pak nastoupil ke 135. startu v reprezentaci a překonal dosavadního chorvatského rekordmana Daria Srnu.

Bělorusové si poradili v Minsku s Estonci 4:2. Domácí sice v utkání dvakrát prohrávali, vždy ale dokázali srovnat a nakonec rozhodli dvěma brankami v posledních deseti minutách. To už byl středeční soupeř českého týmu bez vyloučeného Öiguse.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Luuk de Jong z Nizozemska hlavičkuje v utkání kvalifikace MS 2022 s Lotyšskem.

Wales se naladil na český tým vítězně

Fotbalisté Walesu před úterním zápasem kvalifikace mistrovství světa proti české reprezentaci porazili v přípravě 1:0 Mexiko. Jediný gól utkání v Cardiffu dal po deseti minutách hry Kieffer Moore. Jubilejní 100. start v národním týmu si připsal velšský rekordman Chris Gunter. Domácí se museli stále obejít bez trenéra Ryana Giggse, který byl v listopadu obviněn z napadení a tým od té doby vede jeho asistent Robert Page.

Domácí podle očekávání nastoupili s náhradníky a opory šetřili na duel s českým týmem. Hráči v základní jedenáctce měli na kontě dohromady pouhých 293 zápasů, z toho se o 193 postarali Gunter a brankář Wayne Hennessey.

Kvalifikace MS 2022 ve fotbale:
Skupina A:
Irsko - Lucembursko 0:1 (0:0)
Branka: 85. Rodrigues.
Srbsko - Portugalsko 2:2 (0:2)
Branky: 46. Mitrovič, 60. Kostič - 11. a 36. Jota. ČK: 90.+2 Milenkovič (Srb.).
Skupina E:
Bělorusko - Estonsko 4:2 (1:1)
Branky: 45. a 84. Lisakovič z pen., 64. Kendyš, 81. Savickij - 31. a 55. Anier. ČK: 77. Öigus (Est.).
Zápas Česko - Belgie najdete ZDE.
Skupina G:
Černá Hora - Gibraltar 4:1 (2:1)
Branky: 26. Bečiraj, 43. Simič, 53. Tomaševič, 80. Jovetič - 30. Styche z pen.
Norsko - Turecko 0:3 (0:2)
Branky: 4. a 59. Tufan, 28. Söyüncü. ČK: 80. Thorstvedt (Nor.). Hráno v Málaze.
Nizozemsko - Lotyšsko 2:0 (1:0)
Branky: 32. Berghuis, 69. L. de Jong.
Skupina H:
Rusko - Slovinsko 2:1 (2:1)
Branky: 26. a 35. Dzjuba - 36. Iličič.
Chorvatsko - Kypr 1:0 (1:0)
Branka: 40. Pašalič.
Slovensko - Malta 2:2 (0:2)
Branky: 49. Strelec, 53. Škriniar - 16. Gambin, 20. Satariano.
Přípravná fotbalová utkání:
Bosna a Hercegovina - Kostarika 0:0
Wales - Mexiko 1:0 (1:0)
Branka: 11. Moore.
Wales: Hennessy - Gunter, Cabango, Norrington-Davies - J. Williams (86. C. Roberts), Levitt (46. Sheehan), Smith, Lawrence (65. N. Williams) - T. Roberts (65. Johnson), Moore (46. Robson-Kanu), Matondo (81. Bale).

Reklama

Související témata: