Hlavní obsah

Skotsko - Ukrajina 1:3Ukrajině po výhře ve Skotsku chybí k MS poslední krok. Dvě hodiny štěstí, děkoval Zelenskyj

Aktualizováno

Všem útrapám navzdory. Ukrajinští fotbalisté v odloženém barážovém utkání semifinále play off baráže o mistrovství světa porazili v Glasgow Skotsko 3:1 a v neděli vyzvou v Cardiffu domácí Walesem v duelu o postup na podzimní šampionát v Kataru. Původní březnový termín ukrajinského utkání byl odložen kvůli ruské invazi.

Foto: Lee Smith, Reuters

Roman Jaremčuk oslavuje s fanoušky gól vstřelený Skotsku.

Článek

Ukrajinská liga se po začátku války zastavila. Reprezentanti na boj o mistrovství světa trénovali ve Slovinsku a sehráli tři přípravné zápasy proti týmům Mönchengladbachu, Empoli a Rijeky. Hostující hráči proto před utkáním nastoupili zabalení do národní vlajky a ukrajinská hymna měla bouřlivý ohlas i u skotských fanoušků.

V glasgowském Hampden Parku se Ukrajinci ujali vedení v 33. minutě zásluhou Jarmolenka. Krátce po přestávce zvýšil Jaremčuk. Domácí snížili v 79. minutě trefou McGregora, na vyrovnání však už nedosáhli. Naopak v páté minutě nastavení stanovil konečný výsledek střídající Dovbyk.

Foto: Lee Smith, Reuters

Ukrajinský fotbalista Andrij Jarmolenko oslavuje gól vstřelený Skotsku.

Ukrajinu nyní čeká zápas s Walesem a jeho vítěz si v Kataru zahraje ve skupině s Anglií, USA a Íránem. "Musíme ho vyhrát, jinak to všechno přijde vniveč. V neděli musíme všichni podat životní výkon," řekl stanici Sky Sports záložník Oleksandr Zinčenko.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Ukrajinec Illja Zabarnyj v nefotbalové pozici po souboji s Che Adamsem ze Skotska.

"Necítím vůbec nic. Všechny emoce jsem nechal na trávníku. Nevyhráli jsme však pro sebe, ale pro naši vlast. Pro všechny, kteří doma bojují do poslední kapky krve," přidal trenér Oleksandr Petrakov, jehož tým po 12 zápasech ukončil skotskou domácí neporazitelnost.

Vítězství ocenil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Díky, chlapi! Dvě hodiny štěstí, na to už nejsme zvyklí," citovala ho agentura Reuters. "Udělali jste radost našim vojákům i celé zemi. Všichni bojujeme, každý na své frontě," dodal.

Foto: Lee Smith, Reuters

Fanoušci během barážového duelu dávali jasně najevo svůj postoj k invazi na Ukrajinu.

Skotsko naopak prodloužilo čekání na účast na mistrovství světa, kde se naposledy představilo v roce 1998. "Zklamali jsme. Bolí to a víme, že přijde kritika. Jediné co ještě můžu říct je, že se omlouváme fanouškům," řekl skotský kapitán Andy Robertson.

"Je to velké zklamání, ale buďme upřímní: Vyhrál lepší tým," přidal skotský trenér Steve Clarke. "Teď musíme trpět společně a bude trvat dva dny, než to přejde. Když prohrajete tak důležitý zápas, vždycky to bolí," dodal.

Semifinále play off o postup na MS v Kataru
Skotsko - Ukrajina 1:3
Branky: 79. McGregor - 33. Jarmolenko, 49. Jaremčuk, 90.+5 Dovbyk.

Reklama