Hlavní obsah

Katar - Ekvádor 0:2SESTŘIH: Svátek fotbalu odstartoval! Domácí byli proti Ekvádoru bez šance

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Valencia (penalta) 0 : 1
31. Valencia 0 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalové MS světa v Kataru zahájeno! Úvodní duel ostře sledovaného šampionátu obstarali reprezentanti domácího výběru, kteří v nedělním klání v Chúru podlehli Ekvádoru 0:2. Obě branky Jihoameričanů obstaral kapitán Enner Valencia. Třiatřicetiletý útočník nejprve proměnil pokutový kop a následně se prosadil hlavou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Katar - EkvádorVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Třiatřicetiletý útočník se poprvé prosadil v 16. minutě z penalty a za dalších 15 minut stanovil hlavou konečný výsledek. Kataru premiéra na světovém šampionátu nevyšla. Tým pořadatelské země v 11. duelu poprvé prohrál zahajovací zápas.

Jihoamerická země, která startuje na turnaji počtvrté, se ve druhém duelu skupiny A utká v pátek s Nizozemskem. Katar narazí na Senegal.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Ekvádorci se radují z branku, kterou následně rozhodčí odvolal po konzultaci s VAR.

"Mockrát jsem snil o výhře v zahajovacím duelu. Je to sen, že jsem skóroval a pomohl svému týmu ke třem bodům," citovala Valenciu agentura Reuters.

Na úvodní duel 22. mistrovství světa, které se premiérově hraje na Arabském poloostrově a nezvykle v podzimním termínu, přišlo 67.372 diváků. Ekvádor hostitelskou zemi od úvodního hvizdu přehrával. Už ve třetí minutě po špatném vyběhnutí gólmana Šíba skóroval hlavou Valencia. Do hry ale vstoupil poloautomatický ofsajdový systém a gól odvolal.

Hráč istanbulského Fenerbahce si spravil náladu v 16. minutě, když ho ve vápně nedovoleně zastavil domácí brankář a Valencia nařízenou penaltu bezpečně proměnil. Poprvé v historii padla úvodní trefa světového šampionátu z pokutového kopu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ekvádorští fotbalisté se radují z úvodní branky MS v Kataru. Z penalty se prosadil Enner Valencia (druhý zleva).

Ekvádor byl nadále aktivnější a v 31. minutě Valencia udeřil podruhé. V šestnáctce si naskočil na centr Ángela Preciada a hlavou k tyči nedal Šíbovi příležitost.

Valencia zaznamenal posledních pět branek Ekvádoru na mistrovství světa, třikrát se trefil na turnaji v roce 2014 v Brazílii. Jeden gól ho dělí od rekordu. Dát šest branek své země na světovém šampionátu za sebou se povedlo Portugalci Eusébiovi (1966), Italovi Paolu Rossimu (1982) a Rusovi Olegu Salenkovi (1994).

"Podařilo se nám dát dva rychlé góly, které nám pomohly kontrolovat zápas a získat tři body. Věříme, že se můžeme dostat daleko a že budeme předvádět dobré výkony," prohlásil Valencia.

Katar zahrozil až v nastavení první půle, ale Alí centrovaný míč v pokutovém území pouze lízl. Po změně stran se utkání jen dohrávalo. Jediná výraznější šance se zrodila v 86. minutě, střídající domácí útočník Muntarí však vystřelil nad branku. Už v té době ze stadionu zmizela značná část domácích příznivců.

"Tohle jsme si samozřejmě nepřáli. Nemůžeme se vymlouvat, gratuluju Ekvádoru. Máme co zlepšovat. Nehráli jsme nejlíp. Možná nás svazovala zodpovědnost a nervozita. Musíme na to zapomenout a hrát lépe. Dokážeme to," řekl trenér Kataru Félix Sánchez.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina A (Chúr):
Katar - Ekvádor 0:2 (0:2)
Branky: 16. z pen. a 31. Valencia. Rozhodčí: Orsato - Carbone, Giallatini - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Šíb, Alí, Búdiaf, Afíf - Caicedo, Méndez. Diváci: 67.372.
Katar: Šíb - Miguel, Ráví, Chúchí, A. Hasan, Ahmad - Hajdus (72. Vaad), Búdiaf, Hátim - Alí (72. Muntarí), Afíf. Trenér: Sánchez.
Ekvádor: Galíndez - Ángelo Preciado, Torres, Hincapié, Estupiňán - Plata, Méndez, Caicedo (90. Franco), Ibarra (68. Sarmiento) - Valencia (77. Cifuentes), Estrada (90. Rodríguez). Trenér: Alfaro.

Reklama