Hlavní obsah

Ghana - Uruguay 0:2SESTŘIH: Hořká výhra! Uruguay prolomila střelecké prokletí, ale nestačilo to

MinutaMin. Tým Hráč Akce
26. De Arrascaetta 0 : 1
32. De Arrascaetta 0 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Uruguayští fotbalisté na mistrovství světa v Kataru porazili Ghanu 2:0, ale po nečekané výhře Koreje v souběžně hraném zápase s Portugalskem pro ně turnaj stejně jako pro africký tým skončil. Jihoameričané na šampionátu poprvé skórovali, obě branky vstřelil záložník Flamenga Giorgian de Arrascaeta po akcích Luise Suáreze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Ghana - UruguayVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Ghanští fotbalisté podruhé končí na mistrovství světa po zápase s Uruguayí. Jihoamerický tým je vyřadil ve čtvrtfinále MS v Jižní Africe v roce 2010 po penaltovém rozstřelu poté, co v posledních sekundách prodloužení neproměnil pokutový kop Asamoah Gyan.

Penaltu Ghaňané nezužitkovali ani tentokrát. Po čtvrthodině hry za bezbrankového stavu brankář Sergio Rochet fauloval ve vápně Mohammeda Kuduse, ale pokus kapitána Andre Ayewa gólman Uruguaye zlikvidoval. De Arrascaeta pak skóroval ve 26. a 32. minutě, na postup to ale nestačilo.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Uruguayský útočník Darwin Núňez padá po zákroku Daniela Amarteyho z Ghany.

Mistři světa z let 1930 a 1950 skončili se čtyřmi body na třetím místě, o postup přišli kvůli menšímu počtu vstřelených branek. Ghana se třemi body skončila poslední.

Foto: John Sibley, Reuters

Giorgian de Arrascaeta střílí druhý uruguayský gól v utkání MS proti Ghaně.

Ghana měla jedinečnou příležitost jít do vedení ve 21. minutě, kdy po zásahu videorozhodčího zahrával Andre Ayew pokutový kop. Jeho střelu z pomalého náběhu ale bezpečně chytil Rochet. O pět minut později se dostal k šanci Suárez, který zachoval klid a zaseknutím míče si ve vápně vytvořil výbornou pozici pro střelu, jeho pokus brankář Ati-Zigi pouze vyrazil a dobíhající De Arrascaeta z bezprostřední blízkosti dorazil míč hlavou do prázdné brány.

Za šest minut brankář Ghany kapituloval znovu. Suárez lobem posunul míč na De Arrascaetu a ten střelou z voleje přidal druhou branku. Ve druhém dějství se do šance dostal Núňez, ale útočníka Liverpoolu srazil v pokutovém území Amartey. Německý rozhodčí Siebert ale pokutový kop překvapivě nenařídil ani po zhlédnutí videa.

Foto: John Sibley, Reuters

Luis Suárez oslavuje uruguayský gól.

V závěru utkání se fotbalisté na hřišti dozvěděli o výsledku souběžně hraného zápasu Portugalska s Koreou a oba týmy se zaměřily na útočnou hru. Ve třetí minutě nastavení ve vápně afrického týmu upadl po souboji Cavani, ale rozhodčí penaltu opět neodpískal. Šance na obou stranách zůstaly nevyužity, jednu z posledních příležitostí měl Coates, uruguayský stoper ale po přihrávce Cavaniho netrefil branku.

Uruguay udržela v posledních sedmi zápasech ve skupině MS čisté konto, nedostatečná střelecká produktivita ale jihoamerický tým stála postup. Ghana vypadla přesto, že před závěrečným kolem měla z tria adeptů nejlepší výchozí pozici.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Uruguayský brankář Sergio Rochet likviduje penaltu Andrého Ayewa z Ghany.

MS ve fotbale v Kataru - skupina H (Vakra):
Ghana - Uruguay 0:2 (0:2)
Branky: 26. a 32. De Arrascaeta. Rozhodčí: Siebert - Seidel, Foltyn - Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: Sulemana, Seidu - Núňez, Suárez, Coates, Giménez, Cavani. Diváci: 43 443.
Ghana: Ati-Zigi - Seidu, Amartey, Salisu, Baba - Partey, Samed (72. Kyereh) - Kudus (90.+8 Fatawu), A. Ayew (46. Bukari), J. Ayew (46. Sulemana) - Williams (72. Semenyo). Trenér: Addo.
Uruguay: Rochet - Varela, Giménez, Coates, Olivera - De Arrascaeta (80. Gómez), Bentancur (34. Vecino), Valverde - Pellistri (66. De la Cruz), Suárez (66. Cavani), Núňez (80. Canobbio). Trenér: Alonso.
Souhrn pátečního programu MS v Kataru naleznete ZDE
Konečná tabulka skupiny H:
1.Portugalsko32016:46
2.Korea31114:44
3.Uruguay31112:24
4.Ghana31025:73

Reklama