Hlavní obsah

Švédsko - Švýcarsko 2:0Švédové zdolali Švýcary a utkají se s Finy o prvenství

Hokejisté Švédska odčinili ve druhém vystoupení na domácím turnaji série Euro Hockey Tour v Malmö úvodní porážku s českým týmem, když zdolali Švýcarsko 2:0. Dotáhli se tak na bod za vedoucí Finsko. Právě severské derby rozhodne v neděli o vítězi Švédských her. Češi mohou být ještě druzí. Góly vítězů dali Lucas Wallmark a Oscar Lindberg, čisté konto udržel díky 13 úspěšným zásahům Jhonas Enroth.

Foto: Andreas Hillergren/TT, ČTK/AP

Švéd Jacob de la Rose a švýcarský brankář Sandro Aeschlimann.

Článek

Švýcaři při snaze odčinit čtvrteční kolaps z duelu s Finy, v němž vedli už 4:1, přesto prohráli 5:6 po nájezdech, mohli jít brzy do vedení, jenže Müller pozorného Enrotha nepřekonal. Další dobrou možnost nevyužil Meyer. Jenže na konci sedmé minuty fauloval Knak a Švédové v končící přesilovce trestali, když z kruhu otevřel skóre ranou bez přípravy Wallmark. V další početní výhodě trefil Petersson tyčku odkryté branky. V závěru první třetiny mohl vyrovnat Frick, ale Enroth byl proti.

Na začátku 24. minuty měl obrovskou šanci ke zvýšení náskoku domácích Nygard, ale jako kdyby chtěl Švýcary gólu do prázdné branky ušetřit a své zakončení prováhal. Ve 36. minutě měl další příležitost Sörensen, gólman Aeschlimann však skvěle zasáhl betonem. Ještě před přestávkou jel na Enrotha sám z úhlu Miranda, ranou na zadní tyčku však branku těsně minul.

Před polovinou třetího dějství jen nevěřícně kroutil hlavou Frick, když v opakovaných záběrech na obří kostce nad ledem sledoval, jak se jeho pokus zastavil o tyčku za již překonaným Enrothem. Švédové pak i díky této chvilce, kdy jim byla štěstěna nakloněna, mohli přidat v 57. minutě pojistku. Sörensen s Lindbergem vybojovali dobrým napadáním kotouč, Sörensen s ním zamířil před Aeschlimanna, ale i když mohl sám zakončit, akci ještě vylepšil krásnou zpětnou nahrávkou a Lindberg snadno pověsil puk pod horní tyčku.

Švédy pak nemuselo mrzet, když puk při power play Švýcarů skončil na tyči prázdné soupeřovy branky. Když porazí v neděli v přímém souboji severské rivaly Finy, budou slavit celkový triumf.

Švédské hokejové hry v Malmö, součást Euro Hockey Tour:
Švédsko - Švýcarsko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Wallmark (Sörensen, J. Persson), 57. Lindberg (Sörensen, Pudas). Rozhodčí: Heikkinen, Brander (oba Fin.) - Jonsson, Yletyinen (oba Švéd.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 5477.
Švédsko: Enroth - J. Persson, Häman Aktell, Pudas, Djuse, Granberg, Alsing, Lennström - Petersson, P. Lindholm, Brännström - E. Larsson, Wallmark, Dahlén - Sörensen, J. de La Rose, Lindberg - A. Bengtsson, Rasmussen, Nygard - C. Klingberg. Trenér: Sam Hallam.
Švýcarsko: Aeschlimann - Frick, Fora, Müller, Aebischer, Bichsel, Vouardoux, Delémont - Zehnder, Thürkauf, Herzog - Hischier, Jäger, Künzle - Eggenberger, Schmid, Miranda - Riedi, Sigrits, Meyer - Knak. Trenér: Patrick Fischer.
Jak si vedli Češi
Tabulka turnaje:
1.Finsko2110012:65
2.Švédsko210103:24
3.ČESKO201013:72
4.Švýcarsko200115:81
Tabulka EHT:
1.Švédsko8331122:1416
2.Finsko8312229:2313
3.ČESKO8311316:2312
4.Švýcarsko8023317:247

Reklama