Hlavní obsah

Liberec - Plzeň 4:3 PPStav série 3:2Ani třígólové vedení Plzni nestačilo! Do čtvrtfinále jde Liberec, v prodloužení rozhodl Najman

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Mertl 0 : 1
6. Schleiss 0 : 2
9. Bitten 0 : 3
14. Dlouhý 1 : 3
16. Dlouhý 2 : 3
25. Rychlovský 3 : 3
62. Najman 4 : 3
Záznam online reportáže

Hokejisté Liberce vyhráli v rozhodujícím pátém utkání předkola play off doma po obratu nad Plzní 4:3 v prodloužení a ve čtvrtfinále je čeká souboj s Hradcem Králové. Rozhodl o tom v čase 61:39 útočník Adam Najman.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Oscar Flynn a Adam Najman z Liberce slaví Najmanův rozhodující gól v prodloužení.

Článek

Plzeň vedla v 9. minutě už 3:0, ale nakonec z dvanáctého místa po základní části postup přes páté Bílé Tygry nedotáhla. V předkole se rozloučila potřetí za sebou a skončila nejhůře od sezony 2016/17, kdy obsadila 13. místo.

Liberec nastoupil bez útočníka Michaela Frolíka, který dostal jednozápasový trest za faul na Samuela Bittena z nedělného čtvrtého duelu. Místo něj se zařadil do hry Jiří Průžek. Plzeň podruhé bez potrestaného útočníka Kryštofa Hrabíka sestavu nezměnila.

Start utkání o pár minut opozdila nefungující časomíra na kostce nad ledem a o průběžném čase téměř do půlky první třetiny musel informovat hlasatel. Hned v úvodu měl šanci hostující Holešinský a po objetí branky zahrozil Rekonen. Potom se po Birnerově zákroku ramenem na hlavu těžce zvedal Piskáček. V čase 3:36 už se Západočeši radovali z vedení. Houdkovo nahození z poloviny hřiště Kváča jen vyrazil a z dorážky trefil bekhendem odkrytou část branky Mertl.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči Plzně se radují z branky, vpravo střelec Tomáš Mertl.

Za 126 sekund zvýšil z mezikruží Schleiss. Liberec se pak ubránil při Nedomlelově trestu, ale v 9. minutě už vedli hosté 3:0. Využili toho, že Kváča chytal bez hokejky, a po Rekonenově střele se trefil bekhendem z dorážky Bitten.

Domácí kouč Patrik Augusta si vzal oddechový čas a hned vzápětí podržel Bílé Tygry Kváča, který zlikvidoval Schleissovu možnost z přečíslení. Liberec nastartoval ve 14. minutě gól Dlouhého, který v závěru dotlačil puk za Pavláta.

Za 131 sekund po Vlachově pokusu odraženém od zadního mantinelu snížil na rozdíl jediného gólu do odkryté branky opět Dlouhý. Domácí se ještě zlobili na sudí Kiku s Pražákem, že nepotrestali při gólové akci Houdkův zákrok loktem na hlavu Kolmanna.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tvrdý souboj, (zleva) Lukáš Derner z Liberce a Michal Houdek z Plzně.

Na přelomu první a druhé třetiny Plzeň odolala při Houdkově vyloučení. Vzápětí Holešinský gestem far play odvolal údajný faul na svou osobu, Liberec pak převahu proměnil ve vyrovnání v 25. minutě. Z pravého kruhu překonal Pavláta Rychlovský a k oddechovému času sáhl i plzeňský kouč Petr Kořínek. Hosté se ubránili při Baránkově pobytu na trestné lavici.

Plzeň se vymanila z náporu domácích díky Ordošovu vyloučení, ale také v početní výhodě neuspěla. V 36. minutě po Schleissově nahození Suchý vyšťouchl puk zpod Kváčovy lapačky a bekhendem zamířil do levé tyče, ale sudí hru přerušili.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Plzně Dominik Pavlát.

Na začátku třetí třetiny nepotrestal Liberec Mertlovo vyloučení. Kváču potom ohrozil Pour. Oba celky se snažily v klíčový moment série nechybovat a velké šance dlouho chyběly. V 53. minutě mohl otočit stav ve prospěch Bílých Tygrů Birner, ale Pavlát zasáhl.

V nastavení vyslal Flynn do úniku Najmana, který vyzrál na Pavláta a zahájil liberecké oslavy postupu.

Předkolo play off hokejové extraligy - 5. zápas:
Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň 4:3 v prodl. (2:3, 1:0, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 14. A. Dlouhý (J. Šír, Průžek), 16. A. Dlouhý (J. Vlach, Kolmann), 25. Rychlovský (M. Ivan), 62. A. Najman (Flynn, Rychlovský) - 4. Mertl (Houdek), 6. Schleiss (Suchý), 9. Bitten (Rekonen, Zámorský). Rozhodčí: Kika, Pražák - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 5891. Konečný stav série: 3:2.
Liberec: Kváča - Nedomlel, Balinskis, Melancon, Derner, Kolmann, M. Ivan - Ordoš, Filippi, Birner - Flynn, Bulíř, A. Najman - Rychlovský, P. Jelínek, J. Vlach - A. Dlouhý, J. Šír, Průžek. Trenér: P. Augusta.
Plzeň: Pavlát - Zámorský, Budík, Piskáček, Baránek, Jaroměřský, Houdek - Pour, Suchý, Schleiss - Rekonen, Mertl, Holešinský - Adamec, Honejsek, M. Beránek - Blomstrand, Bitten, A. Dvořák. Trenér: Kořínek.

Reklama