Hlavní obsah

Colorado - Arizona 3:1Vejmelka ani Vaněček nevychytali v NHL výhru

Aktualizováno

Hokejistům Arizony nestačilo 28 zákroků Karla Vejmelky a podlehli v NHL na ledě Colorada 1:3. Vítek Vaněček se dostal do branky New Jersey v jedenácté minutě za stavu 1:3. Český brankář inkasoval dvakrát z 19 střel, ale Devils zápas neotočili a prohráli v Buffalu 4:5.

Situace českých gólmanů v NHL, příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Vejmelka inkasoval poprvé ve třinácté minutě, v přesilové hře jej překonal Nathan MacKinnon střelou z pravého kruhu nad lapačku. Ještě v úvodní třetině vyrovnal bekhendovým blafákem Clayton Keller, který skóroval desetkrát v posledních jedenácti utkáních. Rozdílový gól vstřelil ve 47. minutě švihem zpoza mezikruží Cale Makar, jeho střelu Vejmelka neviděl. O chvíli později zpečetil výhru J.T. Compher z dorážky v přesilové hře.

"Bránili dobře. S přibývajícím časem jsme se dostávali k častější střelbě, vytvářeli chaos okolo branky. Už ve druhé třetině jsme neproměnili dobré šance, ale vytrvali jsme a byli jsme odměněni," řekl trenér Colorada Jared Bednar. MacKinnon bodoval v 19 domácích zápasech v řadě (15+17) a proti Arizoně byl stejně jako Makar u všech tří branek. Oba si připsali gól a dvě přihrávky.

New Jersey s nástupem Vaněčka snížilo v 19. minutě po trefě Kevina Bahla, ale Buffalo odskočilo v prostřední třetině na 5:2. Oba góly dal Alex Tuch. Českého brankáře překonal poprvé rychlou střelou z pravého kruhu a při druhé trefě usměrnil do sítě v přesilové hře střílenou přihrávku Rasmuse Dahlina.

Devils se vzápětí radovali z gólu Jacka Hughese, ale rozhodčí ho odvolali po trenérské výzvě kvůli ofsajdu Ondřeje Paláta. Rodák z Frýdku-Místku navíc nebodoval v devátém utkání za sebou. Hughes se přeci jen později zapsal mezi střelce a ve třetí třetině dostal hosty dvěma trefami na dostřel. V posledních deseti minutách se už ale skóre nezměnilo.

"Nebyli jsme připravení hrát od začátku hokej na nejvyšší úrovni. To padá na mou hlavu," řekl sebekriticky trenér New Jersey Lindy Ruff. Gólmany nevinil. "Chytali dobře. Problémem bylo, že se soupeř dostával před ně až příliš snadno a zakončoval z nebezpečných pozic. Nechali jsme je ve štychu. Soupeři jsme dopřáli hodně prostoru i přečíslení a využil toho," doplnil.

New Jersey si v případě výhry mohlo zajistit první účast v play off od roku 2018. "Možná nás to trochu svazovalo. Měli jsme to v hlavách. Nevím. Nedokážu vysvětlit, proč jsme hráli takhle. Všichni víme, že to nebylo dobré," řekl obránce Jonas Siegenthaler. Buffalo ještě živí teoretickou naději. Na poslední postupovou příčku do play off ztrácí šest bodů a má před sebou ještě jedenáct zápasů.

Columbus zdolal doma New York Islanders 5:4 v prodloužení. Nejhorší tým soutěže vstřelil v základní hrací době všechny čtyři branky ve druhé třetině, v níž se blýskl lakrosovým gólem Kent Johnson. Útočník Blue Jackets nabral za brankou puk na čepel a zavěsil ho nad rameno Iljy Sorokina u pravé tyčky. "Nemohl jsem najít místo ke střele a dostal jsem se za branku. Najednou mě napadlo, že bych to mohl zkusit," prozradil Johnson.

Islanders, kteří mají ve Východní konferenci náskok čtyř bodů na první nepostupovou příčku do play off, vyrovnali dvěma góly ve třetí třetině. Prodloužení rozhodl Boone Jenner.

Výsledky NHL
Buffalo - New Jersey 5:4 (3:2, 2:0, 0:2)
Branky: 25. a 37. Tuch, 7. Cozens, 8. Tage Thompson, 11. Quinn - 46. a 50. J. Hughes, 10. Šarangovič, 19. Bahl. Střely na branku: 26:31. VÍTEK VANĚČEK odchytal za New Jersey 47:41 minuty, inkasoval dva góly z 19 střel a úspěšnost zásahů měl 89,5 procenta. Diváci: 17.101. Hvězdy zápasu: 1. Tuch, 2. Quinn, 3. Cozens (všichni Buffalo).
Columbus - NY Islanders 5:4 v prodl. (0:1, 4:1, 0:2 - 1:0)
Branky: 25. J. Gaudreau, 29. Foudy, 38. K. Johnson, 38. Robinson, 61. Jenner - 26. a 48. Nelson, 14. Parise, 44. Palmieri. Střely na branku: 27:38. Diváci: 18.940. Hvězdy zápasu: 1. Jenner, 2. K. Johnson (oba Columbus), 3. Nelson (NY Islanders).
Colorado - Arizona 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Branky: 13. MacKinnon, 47. Makar, 52. Compher - 19. Keller. Střely na branku: 30:18. KAREL VEJMELKA odchytal za Arizonu 58:58 minuty, inkasoval tři branky z 30 střel a úspěšnost zásahů měl 90 procenta. Diváci: 18.136. Hvězdy zápasu: 1. Makar, 2. MacKinnon, 3. Ničuškin (všichni Colorado).

Reklama