Hlavní obsah

Ambasadoři si vybrali týmy pro elitní maraton v Praze, v každém je jeden Čech

Ambasadoři Petra Kvitová, Kateřina Neumannová, Zuzana Hejnová a Jiří Ježek vybrali osmičlenné týmy, které se 30. května utkají v maratonské Battle of The Teams v Praze. Netradiční formát zvolili pořadatelé seriálu RunCzech, aby oživili závod, jenž se kvůli koronavirovým opatřením může uskutečnit jen pro elitu. V každém týmu pojmenovaném po některém z titulárních partnerů je jeden špičkový český vytrvalec nebo vytrvalkyně. Každý tým podpoří jednu ze čtyř vybraných charitativních organizací.

Foto: Petr Horník, Právo

Česká lyžařská legenda Kateřina Neumannová

Článek

Kvitová vede tým Mattoni a bude spoléhat na bronzovou medailistku z ME 2018 Evu Vrabcovou Nývltovou, kterou po loňském porodu čeká jediný pokus o splnění olympijského limitu 2:29:30 pro hry v Tokiu. Týmovými kolegy české rekordmanky budou papírově nejrychlejší závodníci ve svých kategoriích - Etiopan Kinde Atanaw, jenž při maratonském debutu vyhrál v roce 2019 ve Valencii v čase 2:03:51, a Keňanka Valary Aiyabeiová, vítězka Pražského maratonu 2017.

V týmu skupiny ČEZ vedeném Neumannovou bude Jiří Homoláč, který se po neúspěšném dubnovém pokusu o maratonský limit v Sieně pokusí atakovat osobní rekord 2:14:35. Od olympijského limitu ho dělí více než tři minuty. K oporám této sestavy by měla patřit i Etiopanka Mare Dibabaová, mistryně světa z roku 2015 a bronzová medailistka z OH 2016.

Někdejší paralympijský šampion v cyklistice Ježek stavěl svůj tým Birell hlavně na mladých závodnících. Z českých reprezentantů si vybral pětadvacetiletou Moiru Stewartovou, jež začátkem dubna v Belpu při maratonském debutu zaostala jen o devět sekund za olympijským limitem. Z Afričanů bude moci spoléhat třeba na Keňana Bensona Kipruta, který byl v Praze v roce 2017 čtvrtý v maratonu a loni na podzim skončil třetí při půlmaratonu pro elitu v novém osobním rekordu 1:00:06.

V týmu Volkswagen dvojnásobné mistryně světa na 400 metrů překážek Hejnové bude úřadující maratonský mistr republiky Vít Pavlišta, který v dubnu získal rekordní sedmý domácí titul v půlmaratonu. Hejnová si vybrala také mnohonásobného medailistu ze závodů kategorie World Marathon Majors Keňana Dicsona Chumbu. Ten dvakrát vyhrál maraton v Tokiu a v roce 2015 triumfoval v Chicagu.

Ambasadoři volili z osmi výkonnostních košů podle nejlepších výkonů závodníků v posledních čtyřech letech, aby byly týmy co nejvyrovnanější. Každý tým je složený ze čtyř mužů a čtyř žen. Bodovat bude šest závodníků. Na dva náhradníky dojde v případě, že někdo ze základní sestavy maraton nedokončí. Dosažené časy se budou přepočítávat na body podle atletických tabulek, případný osobní rekord znamená desetiprocentní bonifikaci zisku daného závodníka. Týmové pořadí bude dané součtem bodů.

Vedle týmové soutěže se budou hodnotit také individuální výkony. Souběžně s touto akcí se navíc poběží mistrovství České republiky v maratonu. Závod odstartuje v neděli 30. května v 6:30 na Karlově mostě a skončí na Staroměstském náměstí. Trať bude okruhová v centru Prahy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.