Hlavní obsah

Ani my vás nechceme. Rusy a Bělorusy vyhodili z dalšího sportovního svátku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro sportovce z Ruska a Běloruska zůstane zapovězena další velká sportovní akce. Účast jim kvůli invazi na Ukrajinu zakázali i organizátoři prestižního Bostonského maratonu, který se běží 18. dubna.

Foto: Brian Fluharty, Reuters

I tradiční Bostonský maraton zavedl sankce pro závodníky z Ruska a Běloruska.

Článek

Rusko už déle než měsíc vede krvavou vojenskou agresi proti Ukrajině a využívá k tomu i zázemí Běloruska, které se na válečné mašinérii podílí. V důsledku toho jsou reprezentanti obou zemí vyloučeni z drtivé většiny mezinárodních soutěží.

Stejný verdikt padl i v případě Bostonského maratonu. Výjimku nicméně budou mít občané Ruska a Běloruska, kteří nemají v těchto zemích trvalý pobyt. Nebudou ale moct startovat pod vlajkou svých států.

„Stejně jako většina lidí po celém světě jsme zděšeni a pobouřeni tím, co se děje na Ukrajině. Běh je globální sport, a tak i my musíme udělat co je v našich silách, abychom ukázali naši podporu ukrajinskému lidu," uvedl v prohlášení prezident bostonské sportovní asociace BAA Tom Grilk.

Reklama

Související témata: