Hlavní obsah

Bostonský maraton vyhráli Keňané Chebet a olympijská vítězka Jepchirchirová

Boston
Aktualizováno

Keňský vytrvalec Evans Chebet vyhrál 126. ročník Bostonského maratonu a připsal si první triumf na jednom ze šesti maratonských majorů. Mezi ženami byla v nejstarším světovém maratonu nejrychlejší jeho krajanka, úřadující olympijská vítězka Peres Jepchirchirová.

Foto: Winslow Townson, ČTK/AP

Keňan Evans Chebet vítězí ve 126. ročníku Bostonského maratonu.

Článek

Třiatřicetiletý Chebet zvítězil v čase 2:06:51 a připsal si čtvrté maratonské vítězství z posledních pěti startů. Dvakrát druhý muž z Pražského maratonu porazil o 30 sekund krajana Lawrence Cherona, třetí byl o dalších šest sekund zpět keňský obhájce loňského prvenství Benson Kipruto.

Jepchirchirová svedla vyrovnaný souboj s Etiopankou Ababel Yeshanehovou, kterou setřásla až ve sprintu v cílové rovince na Boylston Street a porazila ji o čtyři sekundy. Vítězstvím v čase 2:21:01 tak osmadvacetiletá Keňanka oslavila 50. výročí od prvního startu žen v Bostonu a navázala na loňský rok, v němž jako první člověk v historii ovládla zároveň maraton na OH a v New Yorku.

Foto: Winslow Townson, ČTK/AP

Keňan Evans Chebet vítězí ve 126. ročníku Bostonského maratonu.

"Cítila jsem, že je (soupeřka) silná. I když se ale dostala přede mě, neztrácela jsem naději. Trať je těžká a díkybohu jsem dokázala vyhrát," řekla Jepchirchirová, vítězka půlmaratonu v Praze z roku 2020.

Bostonský maraton se poprvé od koronavirové pandemie konal ve svém tradičním termínu na takzvaný Den patriotů třetí pondělí v dubnu. Předloni byl prvně v historii zrušen a loni byl přeložen na říjen.

Bostonský maraton:
Muži:
1. Chebet 2:06:51
2. Cherono 2:07:21
3. Kipruto (všichni Keňa) 2:07:27
Ženy:
1. Jepchirchirová (Keňa) 2:21:01
2. Yeshanehová (Et.) 2:21:05
3. Ngugiová (Keňa) 2:21:32

Reklama