Hlavní obsah

Boží a euforie! Čeští atleti překvapili senzační zlatou tečkou i sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udržení? S přehledem. A navíc se zlatou tečkou! Čeští atleti na ME družstev v Chořově na 9. příčce udrželi příslušnost k elitě, k čemuž přispěli maximálním bodovým ziskem oštěpařka Nikola Ogrodníková, která byla v součtu všech divizí stříbrná za výkon 61,75 m, a na závěr i smíšená čtvrtkařská štafeta Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Vít Müller, Lada Vondrová. Ta byla v českém rekordu 3:12,34 nejrychlejší ze všech a získá zlato z Evropských her!

Smíšená zlatá štafeta v PolskuVideo: Český olympijský tým

 
Článek

Chořov (od našeho zpravodaje) - Všichni čtyři mají formu, ale výkon, který by vloni stačil na mistrovství světa na páté místo? „Jsme poměrně překvapeni,“ přiznal Krsek. V mladé disciplíně, která se na ME družstev běžela poprvé, tak mají i rekord šampionátu, letošní nejlepší čas a prakticky jistý start na srpnovém MS v Budapešti.

Po svém teoreticky slabším běhu sledovali z ochozů, jak si povedou silná kvarteta v čele s domácími Poláky. Ani oni nestačili. „Boží,“ jásal Krsek. „To je euforie. V medaili jsme doufali, zlato jsem nečekala,“ přitakávala Petržilková.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený European Athletics (@europeanathletics)

„Neuvěřitelné nervy. Když skončil třetí úsek, počítali jsme, kolik musí poslední holka běžet na náš čas,“ hlásil Müller. „To jsi dělal možná ty, my na to neměli kapacitu,“ dobírala si ho Vondrová.

Jako jediná už český rekord držela, v Kladně běžela s Patrikem Šormem, Pavlem Maslákem a Barborou Malíkovou předloni o dvě a půl sekundy pomaleji. „Terka je teď úplně jinde než tehdy Bára, i kluci jsou rychlejší. Čas z Kladna byl odrazový můstek, dneska je to úplně jiné liga,“ těšilo jí.

A tak mohli jásat. Nejen nad svým štafetovým úspěchem, ale i týmovým. Byť to po prvním soutěžním dnu, kdy byli Češi na 14. sestupové příčce, tak vesele nevypadalo. „Z toho jsme byli všichni zaskočeni. Tak jsme se semkli a řekli, že takhle ne a přece nespadneme, když je tu šestnáct týmů. Tak jsme zabrali a vyšlo to,“ hlásila Vondrová.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Lada Vondrová v cíli závodu smíšených štafet.

Smíšené štafetě coby závěrečné disciplíně pochopitelně vůbec nevadilo, že svým výkonem už nerozhodovala o bytí a nebytí Česka v první divizi. „Běželi jsme s čistou hlavou. Už ve svolavatelně byla hodně dobrá nálada,“ tvrdila Petržilková. „Já tam byl občas trochu hlasitější,“ přiznával dobře naladěný Krsek.

Na oslavy ale není čas, všechny kromě hlavní specializací překážkáře Víta Müllera čekají v úterý čtyřstovky na Zlaté tretře. „Únava asi bude znát, ale po takovém štafetovém i individuálním výkonu mě ani nebolí nohy. Spíš mě hřeje u srdce,“ přiznávala Petržilková, která se na individuální čtvrtce zlepšila za poslední dva týdny skoro o sedm desetin.

„Já tady celkem pokazila dvoustovku, tak jsem se to snažila napravit a doufám, že mě to na Tretru povzbudí,“ věří finišmanka Vondrová, která na svém úseku zkušeně odolala náporu rychlé Belgičanky Cynthie Bolingové.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články